Yine özel, güçlü ve yaratıcı ”İlham Veren Kadınlar”ı tanıtmaya devam ediyoruz.

Writer: Nurgül Eryıldır Günay

Date: 30/03/2021

PAYLAŞ

Bahar heyecanımızı yansıtan NYX Magazine’in dördüncü sayısı ile karşınızdayız. Coşkumuzu yeni sayımızın yine dopdolu sayfalarında bu sefer de hissedeceksiniz.

NYXmag ekibi olarak geçen sayıda başlattığımız yeni dosyamız ”İlham Veren Kadınlar” sayfalarını yine büyük bir özenle hazırladık. Bir önceki sayımızda söz verdiğimiz gibi tüm okurlarımıza ilham verecek yine özel, güçlü ve yaratıcı kadınlarla röportajlar yaptık, tümünü çok beğeneceğinizi düşünüyorum.

Esin ve Benan Terzioğlu, kendi yarattıkları Qimu Bags Markası’nın nasıl oluştuğunu, tasarım aşkını ve arkasındaki emeği anlattılar; Sosyal Ben Vakfı’nın kurucusu Ece Çiftçi kendi tanımıyla SosyalBen adıyla ilk adımını 14 yaşında atmış ve hayallerinin peşinden gitmiş seri sosyal girişimci; Çok fazla özelliği tek bir isimde birleştirebilen Şirin Mine Kılıç, Mineral Medya Genel Müdürü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başkan Vekili bize kendi deyimiyle bir “isviçre çakısına” nasıl dönüştüğünü ve Ebru Baybara Demir, Sosyal Girişimci / Şef Cercis Murat Konağı Restoranı Kurucusu, büyük bir hayali ve Mardin’de gerçekleştirdiği turizm devrimini anlatttı. Harika kadınlar hepimize hayat karşısında kendi geliştirdikleri formüller, yaratıcılıkları ve direnç yöntemleriyle hayatın dayatmalarına karşı cesurca nasıl dur dediklerini anlatıyorlar.

İlham veren kadınlar daha önce de vurguladığım gibi kimi büyük projelerle kimi küçük dokunuşlarla ilham verirler, hepimizi kimi zaman büyük bir görsel şölenle, dayanışmayla kimi zaman sabırla üstüne gittikleri bir fikirle, birbirinden canlı renklerle, saygıyla, el emeğiyle, coşkuyla hayata bağlarlar. Biz bu bağı güçlendirmek için onlara yer vermeyi sürdüreceğiz.

Mart ayı içinde çok üzücü bir gelişme yaşadık. NYXmag olarak kadınlar için özel önem verdiğimiz, geçen sayımızda her yönüyle tanıttığımız İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye maalesef TBMM’nin onayı olmadan çekildiğini açıkladı. Biz bu konuda atılan adımı büyük bir hayal kırıklığı ile izliyoruz. Kadına yönelik şiddetin inanılmaz düzeyde arttığı bir dönemde verilen bu kararın çok yanlış olduğunu düşünüyoruz. “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmeyeceğiz” diyen bütün kadınlarla dayanışma içinde olduğumuzu açıklamak istiyorum.

Mart ayında Türkiye’deki Kadın Hareketi’nin önemli isimlerinden avukat ve kadın hakları aktivisti Canan Arın, Heinrich Böll Vakfı’nın 2021 Anne Klein Kadın Ödülü’ne layık görüldü. Türkiye’nin ilk bağımsız kadın sığınma merkezi olan Mor Çatı’nın kurucuları arasında yer alan Arın, yaklaşık 40 yıldır şiddete maruz kalan kadınlara hukuk mücadelelerinde de destek oluyordu. Kendisini yürekten kutluyoruz.

Türk yüzme tarihine ilkleri yaşatarak adını altın harflerle yazdıran Sümeyye Boyacı, dünyanın bir numaralı oyuncak bebek markası Barbie tarafından bir kez daha yılın rol modeli seçildi. ‘Kimsenin görmediği kanatlarım var’ diyen Sümeyye Boyacı, Türkiye’nin rol modeli olarak hayallerinin peşinden gitmeyi sürdürüyor. Sümeyye ile gurur duyuyoruz.

Sevgilerle

Nurgül Eryıldır Günay
NYXmag Genel Yayın Yönetmeni

PAYLAŞ