Bu Toprakların Güçlü Kadınları, Kız Çocuklarına İlham Oluyor

Writer: Sevil Balaban

Date: 02/07/2021

PAYLAŞ

RENAN TAN TAVUKÇUOĞLU
Tavsiye Kanalı, Tavsiye Evi, Tavsiye Melekleri ve
Puduhepa ve Kız Kardeşleri Kurucusu

Röportaj: Sevil Balaban / [email protected]

Renan Tan Tavukçuoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra University of Hartford’da MBA yaparak eğitimini tamamlamış. ABD’de 8 yıllık iş hayatından sonra yurda dönen Tavukçuoğlu, Türkiye’de L’Oreal, Unilever, Coca-Cola, Nestle, Rowenta gibi çok uluslu şirketler ile WOMM konusunda çalışan başarılı bir iş insanı.

Türkiye’nin en güçlü kadın platformlarından Tavsiye Kanalı, Tavsiye Evi ve Tavsiye Melekleri’nin kurucu CEO’su.

Türkiye’de 15 yıllık profesyonel iş hayatından sonra 2018’de “Puduhepa ve Kız Kardeşleri” isimli sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Tavukçuoğlu, bu projesi ile Yves Rocher Vakfı Toprağın Kadınları Ödülü’nün sahibi oldu.

Renan Tan Tavukçuoğlu ile Puduhepa ve Kız Kardeşleri projesini konuştuk.

Önce Canan Tan gibi ünlü bir yazarın kızı olmak nasıl bir duygu onu öğrenmek istiyorum. Hayattaki yolunuzu seçme konusunda anneniz size bir rol model oldu mu?

Işığa ihtiyacım olan dönemde yolumu aydınlatan kişi annem oldu. Ne mutlu bana çünkü herkesin böyle bir şansı olmayabiliyor. Toplumu kadınlar ve özellikle de anneler inşa ediyoruz diyoruz ya işte tam da bu sebepten. Anneler çocuklarının ilk rol modelleri, normlarının belirleyicisi, hayallerinin ressamı. Onlar ne kadar renkli ise, çocuklar o kadar verimli büyüyor ve toplumun kökleri sağlamlaşıyor. Canan Tan’ın kızı olmak Puduhepa’nın annesi olma vizyonunu kazandırdı diyebilirim.

Puduhepa kim? Hikayesi sizi çok etkilemiş olmalı ki Puduhepa ve Kız Kardeşleri projesinde ilham kaynağınız olmuş. Oyuncak bebek yapma fikri nerden aklınıza geldi?

Puduhepa bir Hitit kraliçesi. Bizimle aynı topraklara yaşamış ama üç bin üç yüz yıl önce. Tarihteki ilk barış anlaşması Kadeş’e mührünü basmış. Hitit, kadın erkek eşitliği olan bir toplum. Bu sebeple kraliçenin mührü olmazsa olmaz. Bu kadar güçlü bir kadını ana marka adı olarak alıp yanına Kız Kardeşleri ibaresini koyduk çünkü bu topraklar o kadar çok rol model kadın yetiştirmiş ki. Hatırlamamız lazım çünkü maalesef unutulmuş çok değerli hikayeler bunlar.

Vermeye çalıştığımız mesajların ancak çocukların zihinlerine bugünden tohum olarak ekilirse filizlenebileceğine inandığım için çocuklara yatırım yapmaya karar verdim. Hayal ettiğimiz değişimi başarabilseydik, şu an yaşadığımız zorlukları yaşıyor olmazdık. Bu sebeple aracı olarak bez bebekleri kullanmaya karar verdim.

Projenizin amacı neydi?

Toplumsal dönüşüm. Daha iyi bir yarın. Daha güçlü bir toplum.

Bunu da önce kendini gerçekleştirebilmiş bireyler başarabilir ancak. Müfredatımız maalesef dünya vatandaşı, güçlü-becerikli insan yetiştirme konusunda yetersiz. Ben de kendimce bir ucundan tutup boşlukları doldurmaya çalışıyorum. Tek bir çocuk, tek bir kadın, tek bir öğretmen, tek bir kurum derken büyüdük ve bugün potansiyeli çok büyük bir marka haine geldik bile. Üçüncü yılımızda TOÇEV aracılığıyla 120 kız çocuğunun eğitimini destekledik.

Bu bebeklerin üretimi aşamasında iş gücünü nereden sağladınız? Kaç kişi istihdam edildi?

Elliden fazla kadın evlerinden çalışarak gelir elde edebiliyorlar çünkü kitaplarımız dışındaki ürünlerimizin hepsi el yapımı. Kadın güçlendirmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği çok önem verdiğimi konular. Sürdürülebilirlik de öyle. Yapılması gereken şeyleri doğru bir şekilde yapmaya çaba sarf ediyoruz. Bizim gibi pek çok sosyal girişim olduğunu görmek de ümitle dolduruyor içimizi.

Projenizin finansmanını sağlarken kullandığınız fonlama modeli de ilginç. Öyle ki yüksek lisans tezlerine bile konu oldu. Bize biraz Fongogo’yu anlatabilir misiniz?

Kitlesel fonlama ülkemizde yavaş yavaş duyulan ve büyüyen bir finansman sistemi. Dünyada, özellikle Amerika’da örnekleri çok var ve sektör büyük. Bizler imece kültürünü biliyoruz ama bunun yeni nesil hali olan fongogo gibi sistemlerle yeni yeni tanışıyoruz. Projemizin DNA’sında kolektif destek var. Biz de buna uygun bir şekilde finansman sağlama kararı ile 3 proje yaptık fongogo ile. Dördüncü bebeğimizi ise kitlesel fonlama ile çıkmıyoruz çünkü onun finansmanı Yves Rocher Vakfı tarafından bize verilen Türkiye birinciliği ödülü ile sağlanıyor.

Peki Puduhepa’nın kız kardeşleri kimler? Sırada hangi bebekler var?

İlk kız kardeş bilim dünyasından bir kadındı: Dilhan Ege Eryurt. NASA’da çalışan, Apollo 11 ödüllü ilk Türk bilim insanımız. İkinci kız kardeş ise sanat dünyasından geldi. Güçlü bir Cumhuriyet kadını olan Gülriz Sururi. Ve şimdi doğa konusunu ele alacağımız dördüncü bebeğimizin hazırlığı içerisindeyiz. Haziran ayında, Dünya Çevre Günü’nde sizlere merhaba demesini hedefliyoruz.

Bebeklerin satışından elde edilen gelir nerelerde kullanılacak?

STK çözüm ortağımız üç sendir TOÇEV. Türkiye’nin en köklü, şeffaf ve dinamik kuruluşlarından biri. Her türlü projede en büyük destekçimiz olmaya devam ediyorlar. İlkokuldan üniversiteye kadar okuttukları ailelerin kız çocuklarına yolluyoruz finansal desteğimizi. Yarınlar kesinlikle bugünlerden çok daha güzel olacak. Hiçbir çaba boşa gitmez. Buna yürekten inanıyorum.

Puduhepa’nın kıyafetleri konusunda da özen gösterdiğinizi biliyoruz. Kıyafetlerini kim tasarladı? Diğer bebeklerin kıyafetleri konusunda da bir çalışmanız var mı?

Puduhepa’nın kaftanını değerli tasarımcımız Arzı Kaprol tasarladı. Üç bin yıl önce yaşamış. Ama bugün yaşasa kesin Jean giyerdi dedi ve çift taraflı bir kaftan hazırladı. Dışı Jean, içi kutnu kumaşı.

Dilhan’ın kıyafeti Zeynep Tosun’un Yeniden Doğuş koleksiyonundaki tel kırma ay ve yıldız motiflerini taşıyor. Tam bir sanat eseri alıyorsunuz aynı zamanda. Bartın’lı hanımlar tarafından işleniyor.

Gülriz Sururi’nin kıyafetini sevgili Özlem Süer tasarladı. 23 Nisan’a özel çektiğimiz özel yayını değerli gazetecimiz Şelale Kadak’ın  kanalından izleyebilirsiniz.

PAYLAŞ