Uçmak Beni Her Zaman Heyecanlandırmıştır

Writer: Nurgül Eryıldır Günay

Date: 02/07/2021

PAYLAŞ

SEMİN ÖZTÜRK ŞENER
Türkiye’nin ilk ve tek sivil kadın akrobasi pilotu

Röportaj: Nurgül Eryıldır Günay / [email protected]

Semin Öztürk Şener havacılık sevdalısı bir ailenin 4. kuşak temsilcisi. Kurtuluş Savaşı döneminde Türk ordusunun hava gücü çok zayıftı. Atatürk Sivrihisar’ı ziyaret ettiğinde Semin’in büyük büyük babası İsmet Bey’in önderliğinde Sivrihisar halkı büyük bir özveriyle tüm mal varlığını bir araya getirerek yeni bir uçak alınması için 4 bin lira bağışladı. Bu bağışla alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına “Sivrihisar Tayyaresi” adı verildi ve Türk halkının direnişinin sembolü oldu.
Bu hikayelerle büyüyen Semin’in babası Ali İsmet Öztürk Türkiye’nin ilk sivil akrobasi pilotu oldu. Havacılık sevdası nesilden nesile geçmeye devam etti. Ailenin şu anki son temsilcisi Semin Öztürk Şener’le uçuş tutkusunu ve akrobasi pilotu olmanın heyecanını konuştuk.

Gökyüzü sevdası sizin ailenin köklerinde var sanıyorum. Bize biraz ailenizdeki havacılık tutkusunun hikayesini anlatır mısınız?

Babam, Ali İsmet Öztürk, çok uzun senelerdir havacılık sektörünün içerisinde. Annemin de pilot lisansı var. Dolayısıyla kendimi bildim bileli havacılığın içindeyim. Uçak ve helikopterlerin arasında büyüdüm diyebilirim. Uçmak beni her zaman heyecanlandırmıştır. Ama en çok ilgimi çeken akrobasi uçuşları oldu. Babam akrobasi uçuşlarına başladığında ben 9 yaşındaydım. Akrobasi uçaklarında paraşüt takmak zorunlu, fakat ben çok küçük olduğum için paraşüt bana uymuyordu. O nedenle üç sene bekledim. En büyük hayalim büyüyüp paraşütü sırtıma takıp, akrobasi uçuşu yapmaktı. 12 yaşımı doldurduktan sonra babamla birlikte ilk akrobasi uçuşumu gerçekleştirdim. Uçağı birlikte kontrol ettik ve o zamandan sonra akrobasi uçuşu bende tutkuya dönüştü.

Türkiye’nin ilk akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk’ün kızı olarak nasıl bir çocukluk yaşadınız? Oyuncaklarınız, oynadığınız oyunlar farklı mıydı? İlk uçuşunuzu kaç yaşında yaptınız, nasıl bir duyguydu?

8 yaşındayken babamla birlikte 1942 model Boeing Stearman ile uçardık. Çift kanatlı, üstü açık, benim için masallardan fırlamış dev gibi bir uçaktı. Pedallara basmak için boyum yetmiyordu. Ancak lövyeyi babamla birlikte tutardık. İlk defa o zaman bir hava aracını uçurmanın keyfine varmıştım. Babam bana inmek için tarla seçtirirdi ve seçtiğim tarlaya inerdik. Tarla sahibi gelmeden tekrar havalanırdık. Onun heyecanı bambaşkaydı ve hiç unutamayacağım anılarımdandır…

Akrobasi pilotu olmak ile normal bir yolcu uçağı pilotu olmak arasında ne gibi farklar var? Her isteyen akrobasi pilotu olabilir mi, yoksa bu mesleğin bazı koşulları, kuralları mı var?

Akrobasi pilotu olmak için öncelikle hususi pilot lisansına (PPL) sahip olunması gerekiyor. Bunun için en az lise mezunu olma ve belirli seviyede İngilizce bilme şartı var. Hususi pilot lisansı alındıktan sonra ise, sadece akrobasi uçuşları için özel ve kapsamlı bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Bu eğitim süreci kişinin özelliklerine göre değişebiliyor.

İlk profesyonel hava gösterinizi ne zaman yaptınız? Bugüne kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde akrobasi gösterileri yaptınız. Katıldığınız organizasyonlardan bahseder misiniz? Sizi en çok etkileyen hangisiydi?

İlk gösteri uçuşumu Sivrihisar Havacılık Merkezi’nde düzenlenen SHG Airshows 2015’te gerçekleştirdim.

Yurtdışında Türk bayrağımızı dalgalandırmak benim hayalimdi. Romanya’da gerçekleşen Aeromania 2018, benimle beraber Dünya şampiyonu Jurgis Kairys, Romanya Akrobasi Timi olan Hawks of Romania, Aerobatic Yakers gibi pek çok katılımcıya ev sahipliği yaptı. Romanya Büyükelçisi Sayın Osman Koray Ertaş airshowa bizzat kendisi teşrif etti ve çok sayıda Türk vatandaşımız airshowa gelerek beni desteklediler. Ayrıca yerel halk tarafından da büyük bir kalabalık ve sevgiyle karşılandı. Türk Bayrağımızı Romanya göklerinde dalgalandırmak benim için çok büyük bir onur ve gurur oldu.

Biz yerde gösterilerinizi izlerken bile çok heyecan duyuyoruz, yüreğimiz ağzımıza geliyor. Siz o sırada neler hissediyorsunuz, hiç korktuğunuz oluyor mu?

Gösteri uçuşlarında alınan risklerin hepsi hesaplanmıştır. Bunun dışında gösteri uçuşu sırasında ilave hiçbir risk alınmaz. Her uçuşumda korku hissederim. Beni güvenli tarafta tutanın da bu korku duygusu olduğunu düşünüyorum.

Anne olduktan sonra uçuş planlarınızda bir değişiklik oldu mu? Annelik içgüdüsü ile içinizden bir ses ‘’tehlikeli gösterilerden uzak dur’’ diyor mu?

Anne olmamla birlikte sorumluluklarım arttı. Bunun bilincindeyim. Kendime daha çok dikkat etme mecburiyetindeyim ve hayatımda ona göre ilerliyorum.

Uçmak beni çok mutlu ediyor. Ancak mutlu bir annenin, mutlu bir çocuk yetiştirebileceğini düşünüyorum.

Oğlunuz Pars henüz çok küçük, ilerde bayrağı devralmasını ister misiniz? 3. nesil de akrobasi pilotu olarak yetişecek diyebilir miyiz?

Anne-oğul göklerde olmayı çok isterim, ancak bu tamamen Pars’ın vereceği bir karar. Biz tabii ki tüm imkanlarımızla her zaman yanında oluruz. Ancak ne istediğini tayin etmesi ve kendi kararlarını vermesi için bireylere özgür alan bırakılması gerektiğini düşünüyorum.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir havacılık müzesinin duvarına çok büyük bir resminiz asılmış. Bu olayı anlatır mısınız? Neden resminizi astılar?

2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Colorado Eyaleti’nin Denver şehrindeki “Wings Over the Rockies Air & Space Museum” da 100. yıl kutlamaları sebebiyle ‘Adventures in Aviation’ kosesinin ‘Physiology’ kısmında 4.3 mt x 5.5 mt ebadındaki akrobasi sırasında çekilmiş bir fotoğrafım müze duvarına asıldı.

Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu olmanın dışında, ilk sivil helikopter pilotumuz unvanına da sahipsiniz. Bu başarılarınızla pek çok genç kıza ilham veriyorsunuz. Sizin izinizden gitmek isteyen genç kızlara neler önerirsiniz?

İçlerinde varsa o asuman aşkı, her zaman yüreklerinin sesini dinlemelerini tavsiye ederim. Hayallerine ulaşmak için çok çalışmaları gerektiğini hatırlatırım. Bu yolda yürürken karşılarına çıkacak sayısız zorluğa rağmen vazgeçmemelerini, kendilerine inanarak azimle devam etmelerini dilerim.

PAYLAŞ