İyi Bir Makyajın Sırrı

Writer: Burçin Yaşar Üner

Date: 02/07/2021

PAYLAŞ

HİDAYET KORKMAZ / Make-up Artist

Röportaj: Burçin Yaşar Üner / [email protected]

Hidayet Korkmaz, bu işi yapan birçok kişi gibi üniversitede farklı bir bölüm okuyup, sonradan yeteneğini keşfedip makyaj uzmanı olma yolunda adım atanlardan biri. Üniversiteden muhasebe okuyup mezun olduktan sonra bir süre kadar mesleğini yapan Korkmaz, zamanla masa başında oturup tüm günü bir odada geçirmenin ona göre olmadığını fark edip istifa etmiş. Sonrasında da farklı sektörlerde çalışan Hidayet Korkmaz ile sevdiği işi yapmaya giden yolu ve iyi bir makyajın olmazsa olmazlarını konuştuk.

Make-up artist dünyasına nasıl adım attınız? Bize kısaca mesleğe giriş hikayenizi anlatır mısınız?

İnsanlarla sosyalleşmeyi ve iletişimi seviyordum. Muhasebe işimden istifa edip kahve zinciri olan bir markada işe başladım. Kendimi daha iyi hissediyordum. Ama zamanla o da yetmemeye başladı. Modaya, renklere olan tutkum beni her zaman bir adım ilerisine taşıdı. İki yılın sonunda oradaki işimi bırakıp bir makyaj markasında işe başladım. Çalıştığım markada eğitimlerim sürerken bir yandan da özel eğitim ve workshoplarla kendimi geliştiriyordum. Kendimi daha çok geliştirmek ve yeteneklerimi kullanabilmek adına Kocaeli’nden İstanbul’a taşındım. Burada şansım yaver gitti, karşıma hep iyi insanlar çıktı. Bir süre make-up artist asistanlığı yaptıktan sonra şimdi freelance olarak mesleğimi yapmaya devam ediyorum.

Sizce bir makyajın olmasa olmazı nedir?

Bir makyajın olmazsa olmazı benim için nemlendiricidir. İyi nemlendirilmiş cilt her zaman makyaja en iyi adımı atmak olur. Kişi kendi cildini iyi tanımalı burada. Doğru cilde doğru ürün kullanımı çok önemli. Arkadaşınızda gördüğünüz, paketini beğendiğiniz ya da herkesin reklamı yaptığı ürünü değil, size neyin iyi geleceğini bilip cildinize uygun olan ürünü kullanmaktır doğru olan.

Pandemiyle birlikte makyaj tercihleri nasıl değişti? Maske kullanımı yüzünden göz makyajı önem kazandı ama bir yandan da doğallığa dönüş var gibi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İçinde bulunduğumuz durum birçok alışkanlığımızda olduğu gibi makyajda da alışkanlıkların dışına çıkmamıza sebep oldu. Maskeden dolayı cilt makyajı artık neredeyse hiç yapılmıyor. Yapılması gerektiği noktada da kadınlar daha ince ürünler kullanarak ürünün maskeye bulaşmasını önlemeye çalışıyorlar. Makyajı sabitlemek için bu dönemde transparan pudra ve makyaj sabitleyici spreyler daha çok ön plana çıkmaya başladı. Dudaklarda kalıcı ruj modası yeniden geri geldi. Makyaj yapmayı seven kadınlar ise göz makyajına ağırlık verirken, makyajla çok ilgisi olmayanlar göz çevresini kapatıp sadece maskara ile makyajlarını tamamlamaya başladılar (Sanırım bu durum onlar için bir avantaj  ) .

Yaz sezonunun makyaj trendlerinden bahseder misiniz? En çok hangi renkler ön plana çıkacak ve tavsiye edeceğiniz yeni ürünler var mı?

Bu yaz bizleri ışıl ışıl makyajlar bekliyor. Tende yok gibi görünen ürünler, krem allıklar ve highlighterlar çok ön planda. Yazın güneşten yanan cildimize nemlendirici bazlı likit ürünleri daha çok kullanacağız. Gözlerde daha çok toprak renkleri dikkat çekse de yeni nesil çok cesur ve makyajda daha çok renk görebiliriz, buna hazırlıklı olalım. Neon renkli eyeliner ve renkli farlar bu yazın vazgeçilmezi olmaya aday.

Sizce bir kadının çantasında mutlaka olması gereken makyaj malzemeleri nelerdir?

Bana göre bir kadının makyaj çantasında mutlaka olması gereken makyaj malzemesi kirpik kıvırıcı, maskara, göz altı kapatıcısı ve renkli dudak nemlendiricisi. Bu dördü ile her zaman bakımlı görünebiliriz.

Yaz sezonunda doğru highlighter kullanımı nasıl olmalı? Işıl ışıl görünmek için neler yapmalıyız?

Highlighter çok önemli bir konu. Yanlış kullanıldığı taktirde yüzünüzde cildiniz yağlanmış gibi bir görüntü elde edebilirsiniz. Yazın cildimiz daha çabuk sebum üretmeye yatkın olur, bu da cildimizin olduğundan daha parlak görünmesine sebep olur. Bu durum da yüzünüzde parlayan noktaları özellikle T bölgesini ince bir transparan pudra ile matlaştırmak ve daha sonra yanaklara krem bir highlighter kullanmak daha doğru olacaktır. Böylelikle cildiniz sağlıklı bir parlaklıkla ışıl ışıl görünecektir.

Makyaj yaparken şunu asla yapmayın diyebileceğiniz bir şey var mı?

Bir değil birçok şey olmasına karşılık en önemlisi tabi ki temizlenmemiş ve nemlendirilmemiş cilde makyaj yapılmaması. En önemli konu cildi makyaja hazır hale getirmek. Kesinlikle makyajla uyumasınlar ve bir gece önceden cildi temizlesinler. Gece boyu dinlenen cildiniz sabah makyaja hazırdır. Makyaj öncesi cildinize uygun bir nemlendirici ile (yaz / kış demeden güneş koruma faktörlü bir ürün kullanılması tercihimdir) cildi güzelce nemlendirip makyaja baz hazırlamak çok önemli bir konu.

İyi bir makyajın sırrı nedir?

İyi bir makyajın sırrı doğru beslenme, bol su tüketme, nemlendirici ve doğru cilde doğru ürün kullanımıdır. Dikkat ettiyseniz nemlendiricinin altını çok çiziyorum. En önemli adım aslında cildi makyaja hazırlamaktır. Bol su içip cildimizin ihtiyaç duyduğu su miktarını, cilt yapınıza uygun olan bir nemlendirici ile desteklemek çok önemli. Profesyonel bir yardım alarak sizin için uygun olan ürünleri öğrenip kullanabilirsiniz. En büyük yanlış da arkadaşında beğendiği ürünler alıp kullanmak ki bunu önermiyoruz. Her ürün herkes için doğru değildir. Güzel görünmek istiyorsanız sizin için neyin doğru olduğunu öğrenin ve onu doğru şekilde uygulamaya özen gösterin.

En çok hangi ünlülerle daha rahat çalışıyorsunuz? Makyaj konusunda takıntılı olan ünlüler var mı? (Her zaman gözlerinin ön plana çıkmasını isteyen ya da illa dudakları çok dolgun görünsün isteyen ünlüler oluyor mu?)

Bu soruya en çok şu ya da bu kişi diye cevap vermem çalıştığım insanlara haksızlık olur. Ben çok şanslıyım, her zaman kendi enerjimde insanlarla bir araya geldim ve çalıştığım herkes benim için çok kıymetli. Ne istediğini bilen ve çok güzel insanlara makyaj yaptığımdan dolayı açıkçası işim de çok kolay. Makyaj yaparken karşıma oturan her insan bana güvendiği ve sonuçtan memnun kaldığı için özellikle bir konuda ısrarcı olmuyorlar. Ama elbette ki makyaj karşılıklı fikir alışverişidir. Makyaj yapmadan önce mutlaka makyaj yapacağım kişiye ne istediğini sorarım. Altını çizdiği bir nokta olursa da onu yapmaya özen gösteririm.

Makyaj stilini en çok beğendiğiniz ünlüler? (Yerli ve yabancı olabilir)

Türkiye’de çalıştığım herkes kendi sitillerinde bir öncü. Hepsi birbirinden güzel, ne diyebilirim ki  Yabancı olarak değerlendirmek gerekirse Beyonce,  Adele,  Julianne Moore, Angelina Jolie, Gisele Bündchen, Jennifer Lopez ve Cate Blanchett gibi isimler başta geliyor. Hepsi çok iyi ve hepsi kendi alanında birbirinden farklı stil ve görünüşe sahip.

Hidayet Korkmaz Makyaj Malzemesi Önerileri:

Nemlendirici ve Makyaj Bazı: Embryolisse – Lait Creme Concentre

BB Cream ve Fondöten: Nars Pure Radiant BB Cream ve Sheer Glow Foundation

Concealer: Tarte – Shape Tape Concealer

Far Bazı: MAC Paintpot 

Maskara: Lancome Hypnose Drama, Benefit Badgal Gang, Maybelline Sky High Mascara

Far: Mac, Nars, Smashbox, Tarte, Colourpop

Allık ve Highlight: Becca, Nars, Benefit, Mac

PAYLAŞ