Temiz, Saf ve Masum

Writer: Emine Akca

Date: 02/07/2021

PAYLAŞ

Beyaz denince ilk olarak aklıma ”kar” gelir, ”ay” gelir, ”bulutlar” gelir.  Görülebilir dalga boylarındaki tüm renkleri kapsayan renktir. Eskiden ışığın rengi olduğu düşünülürken, Newton aslında beyazın tüm renklerin bir birleşimi olduğunu kanıtlamıştır.

Barışın rengi olan beyaz aynı zamanda saflık, duruluk ve masumiyeti de tanımlar.

Aynı zamanda renkler arasında denge unsurudur. Herhangi bir rengin içine beyaz kattığınızda o rengin keskinliğini azaltır, tonunu açar. Ortama ışığı yansıtır ve ferahlık kazandırarak enerji verir. Dekorasyonda küçük alanların daha büyük görünmesini sağlamak için beyaz tasarlanması tavsiye edilir.

Bozulmamış, değerini kaybetmemiş ve kutsal sayılan kavramlar beyaz renk ile temsil edilir. Müslümanların Hac sırasında beyaz ihram giymeleri de bunun örneklerinden sayılabilir.

Beyaz gerçek anlamda temizlik ve hijyenin de rengidir. Eczanelerin, hastanelerin ve ilaç firmalarının ilk olarak tercih ettikleri renktir. Doktorların beyaz önlükleri de bu etkisinden yola çıkılarak tasarlanmıştır.

Masumiyeti, temizliği, saflığı temsil etmesi nedeniyle gelinlerin beyaz giyme geleneğinde etkili oldu. Gelinlerin beyaz rengi tercih etmesinin hikayesi eski Mısır’a kadar uzanıyor. Yaklaşık 4 bin yıl önce, eski Mısır’da gelinler, üzerlerine keten kumaştan dikilen kat kat pileli beyaz elbiseler giyerdi. Eski Yunan’da beyaz renk kutlamayı temsil ettiği için gelinler, evlenme töreni için beyaz kıyafetler giyerdi. Evlenirken beyaz kıyafet giydiği kayıtlara geçen ilk gelin, 1499 yılında 12. Loise ile evlenen İngiltereli Anne oldu. Sonraları Avrupa genelinde gelinlerin beyaz giymesi yaygınlaştı. Osmanlı hanedanında ise evlenirken gelinlik için beyazı tercih eden ilk kişi Sultan 2. Abdülhamid’in kızı Nâime Sultan’dır.

Yeni bir hayata başlamaya karar verenler, yeni bir yol çizenler hep beyaz sayfa açmaktan bahsetmezler mi? Beyazın insan psikolojisinde yeni başlangıçları temsil eden böyle bir etkisi de vardır.

Beyaz, düşüncelerimizi, duygularımızı ve nihayetinde ruhumuzu bütünüyle temizlerken ve arındırırken, tüm enerji sistemimizi ferahlatır ve güçlendirir.

Beyaz o kadar uyumlu bir renktir ki yanına hangi rengi alsa mutluluğu yansıtır.

PAYLAŞ