Kedi Kumu ile İmtihanımız

Writer: Sevil Balaban

Date: 02/07/2021

PAYLAŞ

Evlerimizin birer ferdi haline gelen evcil hayvanlarımızın refahı hepimiz için çok önemlidir elbette. Eğer evimizi bir kediye açıyor, onu ailemizin bir üyesi yapıyorsak, onun yeme – içmesinin yanı sıra yatak ve tuvalet ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmamız gerek.

Evimiz bahçeli değilse, kedilerimizin tuvalet ihtiyacı zaman zaman sorun oluyor. Koku probleminin yanı sıra kum taneciklerinin evin her tarafına taşınması sonucu temizlik problemi de yaşayabiliyoruz.

Hem minik dostlarımız için hem de kendi sağlığımız için doğru kedi kumunu seçmek ve düzenli olarak temizlemek oldukça önemli. Bunun için de kumda hangi özellikleri aramamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor.

Bu sayımızda size uygun kumu seçebilmeniz için bazı ipuçlarından bahsedeceğiz ve piyasada bulabileceğiniz kedi kumlarından örnekler vereceğiz.

Başlamadan önce belirtmeliyiz ki; hangi kumu seçersek seçelim, kedi tuvaletini sık sık temizlememiz çok önemli. Sonuçta kediler temiz hayvanlardır değil mi?

Silica Kedi Kumu (Kristal Kedi Kumu)

Kullanımı en kolay kedi kumu çeşitlerindendir. Özellikle evde tek olan kediler için oldukça avantajlıdır. Silika kedi kumu silika adındaki jel bir maddeden üretilmektedir. Yüksek nem alma özelliğine sahiptir. Bu madde kedi kumunun arasına karıştırılır. Kumun arasında gördüğünüz koyu mavi renkteki parçacıklar, silika maddesidir. İşte bu küçük parçacıklar, kumun ıslaklığını yok ederek koku oluşumunu da engellemektedir.

Olumlu Yönleri:

*  Düzenli değiştirildiğinde gerçekten de koku sorunu önlenmiş olur.  

* Taneleri büyük olduğu için toz problemi oluşmaz. Evin diğer yerlerine çok daha az taşınırlar.

* Normal kumlardan çok daha hafif olduğu için taşıması ve muhafaza etmesi çok kolaydır.

Olumsuz Yönleri:

* Fiyatı, normal kum ve topaklaşan kuma göre biraz daha fazladır. Bu dezavantajı bertaraf etmek için indirim kampanyalarını takip edebilirsiniz.

* Yavru kediler oyuncak olarak görebilirler ve kumu, tuvaletlerini yapacakları yer olarak algılamakta zorlanırlar, bu durum tuvalet eğitiminin uzun sürmesine neden olabilir.

Bentonit Kedi Kumu

Tamamen doğal ürünlerden elde edilen bir kedi kumu çeşididir. Yüksek sıvı emme kapasitesi ile kötü kokuları hapseder.

Bentonit kumlar kil bazlıdır, topaklanma özellikleri sayesinde kumu temiz ve hijyenik tutmak diğer kum çeşitlerine göre çok kolay olur. Tabii bunun için iyi bir kedi kumu küreğine ihtiyacınız olacak.  

Kedinizin astım, solunum yolu hastalıkları ya da alerji gibi problemleri yoksa kokulu ya da kokusuz dilediğiniz bentonit kedi kumunu seçebilirsiniz. Topaklaşan ve topaklaşmayan olarak iki çeşit bentonit kum vardır.

Topaklaşmayan Kumlar

Olumlu Yönleri:

* Kedilerin doğal ortamlarında kullandıkları toprağa en yakın olan kum çeşididir. Dolayısıyla kedinizin reddetmesi veya kullanmaması ihtimalinden korkmanıza gerek kalmıyor.

* Fiyat olarak daha uygundurlar.

Olumsuz Yönleri:

* Çok fazla toz çıkartırlar. Gerek kedileriniz kazırken, gerek siz temizlerken çıkan toz   kedinizin ve sizin sağlığınıza zarar verebilir. Ayrıca evin diğer yerlerine taşınmaları da temizlik ve hijyen sorunu yaratabilir.

* Topaklaşmadığı için idrar kum kabının dibinde çamur oluşturabilir. Bu çamur nedeniyle, çok ağır koku oluşur. Fiyatı uygun olduğu için kısa aralıklarla tüm kumu değiştirerek bu kokunun önüne geçebilirsiniz.

Topaklaşan Kumlar

Olumlu Yönleri:

* İdrarla topaklaşır ve topaklar kokuyu hapseder. Sık yapılan kedi tuvaleti temizliği ile koku sorununu tamamen çözebilirsiniz. Her markanın topaklaşma oranı, sıkılığı birbirinden farklı olduğu için kendinize uygun olanı bulabilmek için denemeler yapmanız gerekecektir.

Olumsuz Yönleri:

* Tozlanma oranı topaklaşmayan kumlarla aynı olduğu için temizlik ve sağlık konusunda aynı sorunları bunda da yaşayabilirsiniz.

Çam Peleti Kedi Kumu

Tamamen çam talaşından oluşan doğal kedi kumu çeşididir. Sıvıyı ve kokuyu içine hapsederek dışarıya kötü kokunun yayılmasını önler. Kedilerde oluşacak idrar yolu enfeksiyonların da oluşumunu engeller.

Çam peleti sıvı ile temas ettiğinde toz haline gelir. Süzgeçli bir kedi tuvaleti seçmeniz şart bu kumu kullanacaksanız. Toz haline gelen kumu eleyebilmek için kum kabını günde birkaç defa çalkalamanız yeterli olacaktır. Tozlaşan kumun yerine yenisini ekleyerek devam edebilirsiniz.

Olumlu Yönleri:

* İçerisinde diğer kumlar gibi kimyasal içermediği, doğal malzemeden üretildiği için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

* Çam peleti kedi kumunun en güzel özelliği, mis gibi çam kokması. Gerçekten de koku sorunu neredeyse sıfıra iniyor.

* Talaş olduğu için çok hafiftir. Normal kum kullananlar bilirler ki koca kum poşetlerini taşımak zordur.

Olumsuz Yönleri:

* Fiyatı maalesef ki diğer kumlara oranla oldukça yüksek. Hele ki birden fazla kedili bir evde ciddi bir maliyet getirecektir.

* Tozlaşan çam peletini düzenli temizlemez, kum kabında birikmesine izin verirseniz, evinizi sarı çam tozunun sarmasına hazır olun. Bunun önüne geçebilmek için mümkün olduğu kadar sık temizlemeniz ve biriken tozu atmanız gerekir.

PAYLAŞ