Bilinçli ve Suskun Zihin, Hareketsiz Beden

Writer: Asu Çetin

Date: 06/10/2021

PAYLAŞ

Bir Yoga Dersinin Son Pozu ve Dersin Kapanış Ritueli

Son poz Savasana; bilincimiz yerinde olacak şekilde, sırt üstü yere yatarak, bedenimizin ağırlığını tamamen yerküreye bıraktığımız  ve hareketsiz kaldığımız bir pozdur.  Poz sırasında  bedenini gözlemleyerek  gergin alanlarını gevşetir ve rahatlatırsın.  Damağını, çeneni, omuzlarını, boynunu, sırtını, kalçalarını, dizlerini, topuklarını, belini, sırtını ,kollarını ..

Bedenle başlayan gevşeme, nefesine ve zihnine de yansır.  Stres ve kaygı seviyen düşer. Konsantrasyonun artar.

Kolay gibi görünsede bu pozun hakkını verip derinleşmek pek de kolay değildir. Poz; zihni susturmayı, hareketsiz kalmayı, serbest bırakmayı ve anda kalmayı hedefler. Benim için aynı zamanda bir nevi meditasyondur. Mediyasyona oturmak sana zor geliyor ve konsantre olamıyorsan savasana pozu iyi bir başlangıç olacaktır. 😊 Bilinçli ve suskun zihin, hareketsiz beden. 

Savasana;  bırakma hali, o anda olanlara teslim olma halidir. Gerginliğini, stresini farkettiğin ve olduğu yerde bıraktığın pozdur. Hiçbir şey yapmak zorunda olmadığın tamamen sana ait bir zaman dilimi içinde olursun.  Gün içerisindeki veya daha öncesinden birikmiş kırgınlıklarını, öfkeni , üzüntünü   rahat bıraktığın bir alandır.

Tek başına bile bu poz benim için bir yoga pratiğidir. Yoğun koşu idmanlarımdan veya  zor geçen bir günün ardından eve girip sadece Savasana pozu ile pratik yaparım. Derin bir dinlenme ile, negatif  enerjiyi bedenimden atarak kendimi yeni bir başlangıca hazır kılarım.

Gün içinde, hayatın akışında ihtyacımız olan kıymetli bir pozdur. Sen de bu pozu deneyimleyerek hayat akışındaki etkilerini gözlemleyebilirsin. 😉

Yoga pratiğinin kapanış ritüeli. Rahat bağdaş oturuşundasın, gözlerin kapalı, ellerin kalbinin üstünde yer alıyor.  Dikkatini nefesine ve olduğun ana ver. İzin ver zihnin kalbine doğru geçmeye başlasın. Kendine niyetini hatırlat.  Olan veya olmamış herşeye şükürlerini gönder. Başını kalbine doğru eğ. Kendine teşekkür et ve gözlerini aç.

Bu rituel, odaklanma gücümü ve kendime olan güven duygumu arttırıyor. Yapmakta olduğum her ne ise daha etkin bir şekilde hareket ediyorum .

İllaki partik sonrasında yapmak zorunda değilsin. İhtiyacın olduğunu hissettiğin herhangi bir anda kendine kısa bir zaman ayırarak bu ritueli gerçekleştirebilirsin. Bu sayede kendin ile bağ kuarabilir, kendini takdir edebilir ve potansiyelini hatırlayabilirsin.    

Dünya olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Üzücü ve tatsız olaylar ile karşı karşıya kaldığımız bir sürecin içerisindeyiz. Maalesef hayatımızda her zaman harika şeyler olmuyor. Zorluklar karşısında sağlıklı bir düşünce yapısına sahip olmak , güçlü kalmak, çevremize ve kendimize faydalı olmak durumudayız.  Bu nedenlede bedenimize ve ruhumuza bakma sorumluluğunu almalıyız. Yoga bunun için iyi bir araçtır. Yogaya savasana ve niyet, şükür ritüelleri ile başlayabilirsin. Hayatını mümkün olduğu kadar huzur içinde geçirmeyi seçerek keyifli ve eğlenceli deneyimler kazanabilirsin.

PAYLAŞ