POLONYA : Keşfedilmemiş Bir Eğitim Rotası

Writer: Aslı Eren

Date: 06/10/2021

PAYLAŞ

Uzun yıllardır yurt dışı eğitim sektörünün içinde biri olarak şunu söyleyebilirim ki; bazı ülkelerin değeri hiçbir zaman değişmiyor. Öğrencilerin her zaman ilk tercihleri İngiltere, Amerika ve aslında son 10 yılda yıldızı biraz daha parlamış olan Kanada oluyor. Çok haksız sayılmazlar J Bu ülkelerde kaliteli eğitimi garanti eden çok iyi okullar bulabileceğimiz şüphesiz. Fakat iş bütçeye gelince maalesef bu popüler ülkelerimiz her öğrenciye uymuyor.

Her zaman söylediğim gibi; kaliteli eğitim sadece 3-5 ülke ile sınırlı değil. Daha uygun fiyatlarda da iyi eğitim almak mümkün. Tabii ben de bunu eğitim danışmanlığı yaptığım ilk yıllarda değil zamanla fark ettim ve haklı olduğumu da bu geçen zaman içerisinde gidip dönen, geri bildirim aldığım öğrencilerimle kanıtlamış oldum.

Peki Bunlar Hangi Ülkeler?

Farklı seçenekler sayabiliriz ama benim bu yazımda anlatmak istediğim ülke – POLONYA!

Polonya bir Avrupa ülkesi – sadece bu madde bile öğrencilere hem okurken hem de mezun olduktan sonra birçok avantaj sağlıyor. Öğrenciler Avrupa eğitim sistemi ile eğitim alıyor, eğitim alırken boool bol Avrupa’yı geziyor, daha çok tanıyor, daha çok tanışıyor, daha çok öğreniyor ve tecrübe kazanıyor. En önemlisi de mezun olduktan sonra Avrupa’da geçerli diplomaya sahip oluyor.

Sunduğu avantajların yanı sıra, Nasıl bir ülke Polonya?

Bu sorunun cevabı bende de okuduklarım, araştırdıklarım ve öğrencilerimden gelen geri bildirimler ile sınırlıydı. Fakat 2 yıl önce – öğrenci yönlendirdiğimiz ülkeleri görmek ve görüştüğümüz öğrenciye gerçekten uygun olup olmadığını daha iyi anlayabilmek adına mutlaka bu ülkeyi ziyaret de etmemiz gerektiğini hatırlayarak– Almanya’ da katıldığım bir fuar sonrasında Polonya’ya bir seyahat planladım ve gezimin sonucunda edindiğim ufak bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu söylemeliyim; Almanya’dan Polonya’ya geçmek oldukça kolay ☺️ Ben Berlin’de olduğum için buraya en yakın olan Poznan şehrini kendime ilk rota olarak belirledim.

POZNAN

Umduğumdan fazlasını bulduğum yerleri her zaman çok sevmişimdir! Poznan şahane bir öğrenci şehri. Daha küçük ve ekonomik, yaşaması kolay ama aynı zamanda dinamik bir şehir hayat sunuyor.

Poznan Teknoloji, Adam Mickiewicz Üniversitesi ve Poznan Ekonomi Üniversitesi gibi birçok üniversiteye ev sahipliği yapıyor ve bunların arasında Adam Mickiewicz gibi Dünya Üniversiteleri de mevcut. Bu üniversitenin kampüsüne girdiğimde kendimi bambaşka bir dünyaya girmişim gibi hissettim. Polonya’daki devlet okullarından aşırı modern binalar beklemeyin. Ama kendi tarzında oldukça güzel mimariye sahip taş binalar.

Poznan aynı zamanda yeşili de bol görebileceğiniz bir şehir. Ben şehir turumu buradaki adıyla MARTI – yani scooter ile yapmayı tercih ettim, yollar çok yokuş olmadığı için bu tarz ulaşım yöntemleri oldukça ideal. Aynı zamanda şehirde bir tramvay hattı var, bunu da ulaşım için rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Şehrin meydanı – tam da Avrupa şehirlerinde görebileceğiniz kocaman bir meydan şeklinde. Etrafında birçok restoran, cafe sıralanmış… Ben kışın gittiğim için restoranların içindeki keyifli anlara şahit olabildim – yaz döneminde eminim ki bu meydan cıvıl cıvıl daha da çok insanla doluyordur.  Otel olarak da gene merkezde küçük bir hostel tercih ettim, burada Poznan’ da okuyan öğrencilerle tanışma fırsatı da buldum ve şehirden ne kadar keyif aldıklarını onlardan da dinledim. Tek sorun, fazla merkezi bir hostel olduğu için, gece yarısına kadar sokaklarda eğlenen öğrencilerin seslerinden uyuyamamak oldu J Gene de edindiğim güzel deneyimlerin hatırına bunu sorun etmedim ve Poznan’ ın güzel bir öğrenci şehri olduğundan bir kez daha emin oldum.

VARŞOVA

Tabii ki Polonya’ya gitmişken Polonya’nın İstanbul’u diyebileceğim ve en çok okula ev sahipliği yapan Varşova şehrini görmeden dönemezdim. Airbnb’ den tuttuğum odaya vardığımda saat geceydi, ilk izlenimim ise oldukça güvenli bir şehir olması oldu çünkü yabancı bir ülkede ve çok geç bir saatte eve varmama rağmen huzursuzluk yaratacak hiçbir şey yaşamadım.

Ertesi gün ilk olarak Polonya’daki iş ortaklarım ile görüştüm ve sayelerinde SWPS, Warsaw Technology Universitesi, Vincent Pol Üniversitesi, Lazarski Üniversitesi gibi bir çok üniversiteyi ziyaret etme şansım oldu. Özellikle özel okullar oldukça modern binalardan oluşuyor, konum olarak da merkeziler. SWPS psikoloji alanında çok fazla öğrenci yerleştirdiğim bir okul olduğu için özellikle ziyaret etmek istediğim bir okuldu ve sosyal anlamda da eğitiminden geri kalmadığını görmek beni ayrıca mutlu etti.

Şehir olarak ise VARŞOVA oldukça büyük bir şehir diyebilirim. Hem çok modern hem de eski şehre (old town) gittiğinizde tarihi dokusunu da sonuna kadar hissedebileceğiniz bir şehir. Cadde üzerinde, hatta sokak aralarında, oldukça keyifli restoranlar, cafeler, barlar görebilirsiniz. Aynı zamanda büyük alışveriş merkezleri İstanbul’u aratmıyor. Dürüst olmam gerekirse; Varşova beklediğimden daha modern bir şehir çıktı ve öğrencilerin Varşova’yı sevmek için birden çok sebepleri olduğunu daha iyi anladım.

Maalesef vaktim kısıtlı olduğu için sadece 2 şehrini görebildim ama genel bir kanıya sahip oldum.

  • Polonya, kaliteli eğitim sunan iyi okullara sahip, aynı zamanda güzel bir öğrenci hayatı sunan bir Avrupa ülkesi. Hatta Avrupa2nın en büyük 9. Ülkesi.
  • Şehir hayatı oldukça modern & keyifli, özellikle üniversitelerin fazla olduğu şehirlerde genç ve öğrenci nüfusu oldukça yüksek.
  • Polonya’ da yıllık eğitim ücretleri 2000 Eurodan başlayıp 5000 Euroya kadar çıkabiliyor – ve bunların arasında Varşova Üniversitesi gibi dünya sıralamasında ilk 500’ de olan okullar mevcut. Aynı zamanda öğrenciler 1500 – 3000 Euro arasında senelik hazırlık eğitimi alabiliyor, hatta sadece İngilizce öğrenmek isteyen ve bütçesi düşük olan öğrenciler bile bu sebeple Polonya’yı düşünebilirler.
  • Lisans ve yüksek lisans eğitimi alırken öğrenciler yasal çalışma hakkına da sahip oluyor ve hem eğitim alıp hem de çalışarak giderlerine katkıda bulunuyorlar. Şunu da itiraf etmeliyim; hayat da bir Avrupa ülkesine göre oldukça ekonomik. Özellikle Almanya’dan Polonya’ ya geçiş yaptığım için arasındaki farkı çok net görebildiğimi söylemek isterim ☺️ yani öğrenciler Polonya’da oldukça ekonomik bir eğitim hayatı geçirebiliyorlar.

Polonya’da üniversite eğitimi ile ilgili aşağıda linklerini verdiğim web sitem üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz;

Hayatınıza ekonomik ama güzel bir şehir katmış olmanın umuduyla, bir sonraki sayıda görüşmek üzere…

PAYLAŞ