Özgürlüğün Rengi Mavi

Writer: Emine Akca

Date: 06/10/2021

PAYLAŞ

Hayatın olmazsa olmazlarındandır renkler. Her rengin kendine has bir güzelliği, her rengin ayrı bir anlamı var aslında. Kimi zaman insana umut veren kimi zamansa alıp bambaşka dünyalara götüren bu renkler bize bir şeyler anlatıyor. Onlar olmadan hayat hem çok sıradan hem de çok sıkıcı olurdu şüphesiz.

Renklerin anlamları da hayata heyecan katan detaylardan. Bu anlamlar bazen aşkı, bazen üzüntüyü, bazen ise çok farklı duyguları taşıyor. Mavi genelde bire-bir iletişimi, özellikle de sözlü iletişimi temsil eder. Bir öğretmen ya da toplum karşısında konuşan konuşmacı gibidir.

Prenses Diana / Prens Charles ile nişanının açıklandığı günmavi bir kıyafetle kameralara poz vermişti. 1981

Mavi giydiğinizde; bağımsız, yaratıcı ve pozitif olursunuz. Kendinizi hiç olmadığınız kadar özgür hissederseniz. İnsanlara olan bağlılığınızı göstermek ve stresli ortamları yumuşatmak için mavi rengi tercih etmenizde fayda var.

Örneğin; kırmızı nabız atışlarınızı ve vücut sıcaklığınızı arttırabilir, mavi ise rahatlamanızı, sakinleşmenizi sağlar. Koyudan açık maviye doğru daha fazla özgürlük hissettirir.

İnsan zihni gökyüzünün huzuruyla ve sakin denizlerin temizleyici sularıyla ilişkili olan maviyi güvenilirlik  ve sadakat sembolü olarak görmektedir. 2000 yılında yapılan bir araştırmada, ABD’de en çok satılan pastel boyanın mavi renkte olması tesadüf değildi herhalde.

Mavi güvenli bir renktir. Stresi azaltır, sakinlik hissi, rahatlama ve düzen duygusu yaratır – sırt üstü uzanıp, parlak mavi bulutsuz bir gökyüzüne baktığımızda kesinlikle böyle sakin hissederiz.

Siyah, gri veya mavi renklerden oluşan bir ürünle karşılaştığımızda, çoğumuz mavi olanı seçeriz. Çünkü güven hissi bu renklerden sadece mavi için oluşur.

Mavi seven insanlar için değişiklik yapmak zordur. Esnek değildir ve yeni, ya da farklı bir fikirle karşılaştığı zaman, onu dikkate alır, analiz eder, yavaşça düşünür ve sonra onu kendi kabul edilebilir gerçeklik versiyonuna uydurmaya çalışır.

Mavi renk nostaljiktir. Geçmişte yaşanmakta olan, bugün ve gelecekte her şeyi geçmişte yaşanan deneyimlere bağlayan bir renktir.

Mavi umutlara tutunabilmek için Seçim Seziş’in şiirinin birkaç mısrası ile bitirelim yazımızı:

…Yapacak çok iş var.

İlk işim her yanı maviye boyamak olacak.

Yarın demek umut etmek demek.

Umut sa. Mavi bir renk.

Toprağa mavi ekelim…

Gökyüzü mavi esmeli.

Yağmurlar gibi mavi yağmalı gökten.

Yine yeniden mavi çiçekler açmalı.

Sevgiler mavi,

Kavgalar bile mavi olmalı.

Yapılacak çok iş var…

PAYLAŞ