Bir Köpeğin Tüm Davranışlarının Altında İnsan Faktörü Vardır

Writer: Sevil Balaban

Date: 06/10/2021

PAYLAŞ

Ali Yeşilırmak / Köpek Eğitmeni

Röportaj: Sevil Balaban / [email protected]

Ali Yeşilırmak Türkiye’nin en iyi köpek eğitmenlerinden biri.

1979 Ankara doğumlu. Henüz 14 yaşındayken köpek eğitmeni olan dayısının yanında mesleğine ilk adımını attı. Onunla birlikte uzun yıllar çalıştıktan sonra çeşitli ülkelerde aldığı eğitimlerle kendini geliştirmeye karar verdi. Bulgaristan, Almanya, Sırbistan ve Macaristan’da köpek eğitiminin çeşitli yöntemleri konusunda eğitimler aldı.

2009 yılında yolu Max ile kesişti. Bir aileye sahiplendirdiği Max birkaç ay içinde özel nedenlerden dolayı geri getirildi. İnanılmaz bir bağ kurduğu Max çok yetenekliydi. 2012 yılında birlikte katıldıkları yetenek yarışmasını kazandılar. Bu dünyada bir ilkti. Ali Yeşilırmak, yarışmaya katılma nedeninin bir köpeğin aldığı eğitimle edindiği yetenekleri sergilemekten ne kadar mutlu olabileceğini göstermek olduğunu söylüyor.

Ne yazık ki Max 2019 yılında 10 yaşındayken hayatını kaybetti.

Fox Tv’de Dostumun Dünyası isimli televizyon programının sunuculuğunu yaptı.

Ali Yeşilırmak 2016 yılından itibaren de özel bir merkezde köpek eğitim danışmanlığını sürdürüyor.

Köpek eğitiminin püf noktalarını Ali Yeşilırmak ile konuştuk.

  • Yetenek Sizsiniz yarışmasında Max’le birlikte kalpleri fethettiniz. Max’ten sonra başka bir köpek sahiplendiniz mi?

Max’ten sonra uzun bir süre düşünmemiştim aslında sahiplenmeyi. Eşimin köpeği köpük de var evimizde zaten ancak Max’in torunu ile yolum kesişti ve hayatımıza Teo’muz çok hızlı bir giriş yaptı🧿🙏

  • Köpek eğitmeni olmaya nasıl karar verdiniz?

Köpek eğitmenliğine karar vermem 14 yaşımda daha yetişkin bir insan olmadan gerçekleşti. Dayım Erkan Dişoğlu yurtdışından dönüş yapmıştı ve burada köpek eğitmenliği yapmaya karar vermişti. Hayvanlara olan sevgimi bildiği için yanında olmamı istedi ve kendisi ilk hocalığımı yaptı. Daha sonra Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde eğitim aldım ve ardından kendi sistemimi kurdum.

  • Eğitim ne zaman başlamalı? Yetişkin bir köpek de eğitilebilir mi?

“Eğitimin, öğrenmenin yaşı yoktur” cümlesi insanlarda olduğu kadar köpeklerde de geçerlidir. İki üç aylık yavru bir köpeğin algısı son derece kuvvetlidir. Odaklanma kavramını doğru kaynaklarla birleştirdiğimizde öğretilerin pozitif dönüşünü görebiliriz. Ama yetişkin bir köpek de doğru iletişim ve metotlar kullanıldığında eğitilebilir.

  • Eğitime yatkın cinsler var mıdır yoksa her köpek eğitilebilir mi?

Hiçbir zaman ırk ayırt etmedim. Ancak şunu belirtmeliyim; bazı ırklar iş birliğine çok uyumludur ve çok daha kolay sonuç alınabilir. İletişimi ve iş birliği yüksek köpek her zaman daha başarılı olur.

  • Avrupa’da bir köpek sahiplendiğinizde katılmanız gereken zorunlu eğitimler var. Ülkemizde bu durum nasıl?

Bizim de hayalimiz bu. Köpeğin tüm hayatı fizibilite edilmeden, sadece bir heves uğruna hayatlarına bir canı sokan insanlardan zaman zaman çok fazla olumsuz haberler duyuyoruz. Bunların önüne geçmek için bir nevi sahiplenme, bakım ve yeterlilik ehliyeti şarttır.

Ama maalesef Türkiye’de henüz böyle bir şey yok.

  • Kaç çeşit eğitim programı var? Süreleri ne kadar? Biraz programların içeriklerinden bahsedebilir misiniz?

Köpekler söz konusu olduğunda eğitim çok geniş bir kavram.

İtaat eğitimleri, aile eğitimleri, arama kurtarma eğitimleri, narkotik dedektör eğitimleri, koruma eğitimleri gibi birçok çeşit var.

İhtiyaca yönelik olarak programlar değişiklik gösterir.

Süreleri ortalama 3 hafta olmakla birlikte, köpekle idarecisinin bağı ve izlenilen yola göre değişir.

En önemli eğitimlerden biri aile adaptasyon eğitimidir. Köpeğin ve sahibinin karşılıklı konfor alanının genişlemesi ve sürü yapılandırmanın köpeğe öğretilmesi için çok fazla önem teşkil eder

  • Eğitim köpek ve sahibi beraberken mi veriliyor yoksa eğitim boyunca köpekler eğitim tesisinde mi kalıyor?

Burada da izlenilmesi gereken yol sahiplerin isteğine göre değişebiliyor. Ama en verimli olan yöntem köpeğe ana yüklemenin yapılması ve sahibinin köpek idareciliği konusunda teorik ve pratik eğitime iştirak etmesidir.

Sahip -köpek – eğitmen önemli bir üçlemedir. Bu iş takım işidir🙏

  • Ne kadar eğitim alırsa alsın hayvan hayvandır dikkatli olmak gerekir diyenler var. Bu konudaki görüşlerinizi de alabilir miyiz?

Ben buna katılmıyorum. Bence ne kadar eğitimli olursa olsun insan insandır daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Çünkü köpeğin olumlu veya olumsuz tüm davranışlarının altında dolaylı veya dolaysız insan faktörü vardır. Onlar sessiz kullar onlar bize unuttuğumuz insani erdemleri tekrar hatırlatmak için varlar bence misyonları budur.

PAYLAŞ