N95, Son Kullanma Tarihi Geçse de Koruyor

Writer: NYX Magazine

Date: 12/11/2021

PAYLAŞ

Toplum içinde yüksek uyumla maske kullanımı, Covid’in yayılmasını azaltmada en etkin yöntem. 

Peki bugün gelinen noktada hangi maskeyi kullanmalı?

MatuMed Pazarlama Müdürü Hakan Yılmaz, maske tercihi konusundaki en son bilimsel veriler hakkında şu bilgileri verdi:

Kapalı Mekanlarda N95 Kullanılmalı

“Küresel salgın başladığında tüm dünyada kişisel korunma ekipmanları konusunda bir sıkıntı vardı ve hükümetler, vatandaşlarına N95 maskeleri satın almamalarını öneriyordu. Böylece ön safta mücadele eden çalışanlar bu maskeyi temin edebileceklerdi. Adını 0.3 mikrometrelik partikülleri yüzde 95 ve daha yüksek oranda filtreleyebilme özelliğinden alan N95 maskeleri hava ile taşınan bakteri ve virüslerden korunmanın başlıca dayanağı. Bunun Avrupa’daki eşdeğeri olan ve aerosol partikülleri yüzde 94 oranında filtreleyen FFP2 maskesi de etkin koruma sağlamaktadır.

Ön cephede çalışanların korunması için en uygun ve en etkili maskeler hayati önemdedir, ancak artık bu tür maske sıkıntısı yaşanmadığı için büyük kalabalıkların olduğu herhangi bir kapalı mekânda ya da havalandırmanın kötü olduğu yerlerde N95 maskesi takılmalıdır.

Delta Varyantına Karşı N95

Son derece bulaşıcı Delta varyantının artması, halka açık ortamlarda daha etkili maske kullanma ihtiyacını acil bir durum haline getirdi. Aşılar kesinlikle virüsün bulaşmasına ve virüs nedeniyle ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına engel olmakta, ancak diğer önleyici tedbirlerle bu virüsün daha fazla yayılmasını önemli ölçüde azaltabiliriz. Bu konuda etkili maskeler rol oynamaktadır ve her zamanki kumaş ya da cerrahi maske yerine N95 maskeleri takmaya değer. 

Koruma Etkisini Kaybetmiyor

N95 filtreli yüz maskesi olarak adlandırılan maskeler son kullanma tarihleri bittikten sonra da korona virüse karşı koruma sağlayabilmektedir. 

N95 maskeler asla işlev bakımından son kullanma tarihinden sonra etkisini kaybetmez. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), son kullanma tarihi geçen maske numunelerini test ettikten sonra bunlardan çoğunun cerrahi maske, yüzü kapatan bandana türü koruyucular ve hiçbir şey kullanılmama seçeneklerine göre çok daha iyi koruma sağladığını tespit ettiğini açıkladı. 

Ancak, N95 maskeler etkisini yitirmemesi için karanlık ve rutubetsiz ortamda muhafaza edilmeli. 

Sahteleri Ayırdetmek Zor

N95 satın almak göründüğü kadar kolay değildir, bunların pek çok sahte versiyonu satılmakta. Bu yüzden N95 maskelerin, güvenilir üretici ve satıcılardan satın alınması gerekir.

PAYLAŞ