Parıltının Rengi ; Fuşya

Writer: Emine Akca

Date: 31/12/2021

PAYLAŞ

Tarihte ilk defa fuşya renk olarak 1859 yılında kullanılmıştır. O dönem yaşayan önemli kimyagerlerden biri olan Fransız Francois Emmanuel Verguin tarafından “funchshin” ismiyle anılan türde bir boya olarak dünyaya tanıtılmıştır.

Fransız botanikçi Charles Plumier bir bitki türü bulur. Bu bitki türünün rengi fuşyadır. Plumier bulduğu bu bitkiye o zamana kadarki botanikle ilgili en kapsamlı kitabı yazan Alman bilim adamı ve yazar Leonard Fuchs’un ismini verir. Böylece ünlü bilim adamının ismi hem çiçek hem de renk olarak kartelalarda ölümsüzleşmiştir.

Fuşya çiçeği keşfedildikten sonra birçok bahçe düzenlemesinde ve evlerde süs bitkisi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Fuşya, pembe mi, mor mu?

Fuşya , pembe ve mor arasında yer alır. Ancak bu renk genellikle pembenin parlak tonu olarak tanımlanır.
Fuşya renginin parlak, canlandırıcı, cesur görünümü, enerji verici, eğlenceli ve kışkırtıcı duygulara zemin sağlar. Sıcak ve rahatlatıcı hislere ilham veren, her şeyin yoluna gireceği duygusu uyandıran olumlu bir renktir. Duygusal enerjilerimizi ve öfkemizi yatıştırır.
Batı kültüründe geleneksel olarak dişiliği ve tenselliği simgeler. Pembe rengine benzerliği nedeniyle feminen bir renk olarak görülür. Fuşya giyen biri, kaşısındaki insana güven ve rahatlık duygusunu geçirir.

Renk psikolojisinde fuşya renginin iddialı olmak için güven ve ilham verdiğine inanılır.

PAYLAŞ