Sağlıklı Saç İçin İpuçları

Writer: Sevil Balaban

Date: 19/01/2022

PAYLAŞ

Berkant Dural / Global Hair Medikal Direktörü

Röportaj: Sevil Balaban / [email protected]

Mevsimler değiştikçe saçımızın ihtiyaçları da değişiyor. İçinde bulunduğumuz soğuk kış günlerinde saçımız için nasıl bakımlar uygulamalıyız?

Global Hair Medikal Direktörü Berkant Dural ile yağtımız röportajda bununla ilgili tüyoları bulabilirsiniz.

Saç bakımında genel olarak dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olabilmek için saç bakımına diplerinden başlamak gerekiyor. Bu yüzden ilk olarak saçları kökünden besleyecek ve nemlendirecek ürünler kullanmak saç sağlığı için önem taşıyor. Her saç tipi farklı olduğu için bakımı ve temizliği de farklı olmalıdır. Kuru ya da yağlı saç yapısına sahip olan bir kişinin saç özelliğine göre bakım yapması ve ürün kullanması gerekir. Ancak her şeyden önce mevsimsel geçişlerde yaşadığımız hava değişimleri saç yapısını etkilediği için saç derisinde de farklı bakım rutinlerinin uygulanması gerekiyor. Genel olarak saçın nem dengesini korumak sağlıklı saç yapısı için ilk unsuru oluşturuyor. Doğru şampuanı tercih etmek, saçı nemli tutmak, sıcağa maruz bırakmamak, bitkisel saç bakım yağları kullanmak ve saçı dinlendirmek saç sağlığı için önem taşır.

Bunların yanı sıra beslenme düzeni çok önemlidir. Sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmak için vitamin desteği almak da önemlidir. Saç sağlığı için E vitamini içeren yiyecekler ve ürünler tercih etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra A vitamini, Folik Asit, Biotin saç sağlığı için olmazsa olmazdır.

Özellikle kış aylarında incelen, kuruyan ve dökülen saçlarımıza nasıl bakmalıyız?

Soğuk ve rüzgarlı havanın etkisiyle nemini kaybeden ve yıpranan kıl kökleri, saç yapışının bozulmasına sebep oluyor. Kuruyan saçlar ise kış mevsiminde daha çok bakıma ihtiyaç duyuyor.  Bu dönemde saçı sık yıkamamak, deri tipinize göre şampuan tercih etmek, duş sırasında saç diplerine masaj yapmak ve saçı nemli tutmak saç sağlığı için önem taşıyor. Ayrıca saçları nazikçe taramak, olası dökülmelerin önüne geçerek saç kaybını da azaltacaktır.

Günlük hayatta saç bakımı için yaptığımız hatalar neler?

Saçı her gün yıkamak en büyük hatalardan birini oluşturuyor. Soğuk havanın etkisiyle sıcak duş almak da saç sağlığı için yapılan en büyük yanlışlardan biri. Çünkü sıcak- soğuk hava dengesizliği saçın nem oranını bozuyor. Nem oranı bozulan saç ise zamanla dökülüyor.

Duştan sonra kullanılan yüksek ısılı kurutma makinesini de önermiyorum. Yüksek ısı saçın daha fazla kurumasını ve kolay kırılmasına sebep oluyor. Kullanılan şampuan seçimi de saç yapısı için önem taşıyor. Bitkisel içerikli ve saç yapısına uygun ürünler kullanmak saç derisinin güçlü kalmasını sağlayacaktır. Özellikle saçın uzun süre bozulmadan sabit kalması için kullanılan jöle, sprey gibi ürünlerin de uzun süre saçlarda tutulmaması gerekiyor.

Ünlüleri daima bakımlı saçlarla görüyoruz. Her zaman mükemmel görünen saçlara sahip olmanın formülü nedir?

Saç yapısını çoğunlukla genetik faktörler belirliyor. Ancak saçımızın güçlü ve parlak kalmasını sağlayan unsuru ise uyguladığımız bakımlar oluşturuyor. Kimi zaman ise yanlış uygulanan bakımlar, stres, sağlıksız beslenme gibi faktörler de saç sağlığını olumsuz etkiliyor ve saç dökülmelerine sebebiyet veriyor. Aslında mükemmel saçlara sahip olmanın formülünü tek bir nedene bağlamamız mümkün değil. Nasıl ki vücut sağlığı için beslenme düzeni, ruh sağlığı, hareket gibi faktörler etkili oluyorsa saç sağlığı içinde aynı şeyi söylemek mümkün diyebiliriz. Bu yüzden kaliteli bir saç yapısı için beslenme düzeninden kullanılan ürünlere kadar dikkat edilmesi gerekir.

Saç vitamini işlemi nedir, hangi mevsimde tercih edilmelidir ve kadınlar için de uygulanabilir mi?

İlk olarak şunu söylemeliyim; saç bakımına kadınlar kadar erkekler de oldukça önem veriyor. Saç vitamini her mevsimde uygulanabilir. Bunun yanı sıra mevsim değişikliklerinde saç dökülmeleri oluştuğu için kişini saç yapısını değerlendirerek, uygun zamanı belirlemekte de fayda var. Saç vitamini saç derisinin ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminin saç derisine enjekte edilmesi işlemini kapsar. Kadınlarda ve erkeklerde zayıflamış saç köklerinin canlanmasını sağlamak, yıpranan cansızlığını yitirmiş saçlarda yeniden yapılandırma sağlamak, parlak, sağlıklı ve güçlü saçlara ulaşmak amacıyla uygulanır. Ağrısız ve acısız bir işlem olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Profesyonel saç bakımına erişimi olmayanlar için evde uygulanabilecek reçeteleriniz var mıdır?

Herkes canlı, parlak ve dolgun saçlara sahip olmak istese de günümüz koşullarında yoğun şehir hayatı saç bakımımızı da aksatmamıza sebep olabiliyor. Doğru şampuanı tercih etmek, saçı nemli tutmak, sıcağa maruz bırakmamak, bitkisel saç bakım yağları kullanmak ve saçı dinlendirmek saç sağlığı için önem taşır. Bunların yanı sıra beslenme düzeni çok önemlidir. Sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmak için vitamin desteği almak da önemlidir. Saç sağlığı için E vitamini içeren yiyecekler ve ürünler tercih etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra A vitamini, Folik Asit, Biotin saç sağlığı için olmazsa olmazdır.

PAYLAŞ