Diyetinize Farklı Bir Bakış Açısı Katın

Writer: Yeliz Kutlu Baylan

Date: 08/07/2020

PAYLAŞ

Diyet ve dolayısıyla diyetisyenler çoğu insanın korkusudur. “Aç kalacağım”, “Çok sevdiğim yemeklerden ayrı mı kalacağım?”, “Haftalarca aynı besinlerle mi besleneceğim?”, “ Ama ben çikolatayı çok severim, yasak mı?” gibi endişeler diyeti bir korkuya dönüştürüyor. Aslında pazartesi başlanan diyetlerin altında bu korku yatıyor. “Hafta sonu geçsin. Canımın çektiklerini doyasıya tüketeyim. Pazartesi diyete kesin başlıyorum. Diyete başlayınca bu istediklerimi yiyemeyeceğim.” diyerek yeni haftaya yeni bir başlangıç hedefleniyor. Ama üzücü ki bu yeni umudun arkasında çok büyük bir stres bulunuyor. Bu strese bir de bilinçsiz diyet girince, kaygılar tetikleniyor, aç kalınıyor ve kısa bir süre sonra normalden çok daha büyük bir porsiyonla diyet bozuluyor.

Her diyete başlamayı kendine stres edinen kişinin yaşadığı bu iç karartıcı tablodan çıkarsak, diyetinizden zevk alabilirsiniz. Öncelikle bilinçaltımızdaki kötüleri uzaklaştırmak adına diyet demek yerine, “Sağlıklı ve dengeli beslenme” olarak adlandırmak çok daha rahatlatıcı. Sağlıklı ve dengeli beslendiğinizde, zaten istediğiniz kiloya gelir ve kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Sağlıklı ve dengeli beslenmeye başlama adına aslında 2 kolay adımımız var;
Öncelikle bir profesyonelden, yani bu bilimin eğitimini almış diyetisyenlerden destek almalıyız.
Diyetisyenimizle sevdiğimiz, sevmediğimiz yiyecekleri veya içecekleri paylaşarak ortak bir liste oluşturmalıyız. Unutmayın ki, diyetler kişiye özeldir ve kendimize özel bir diyet istiyorsak iletişim halinde olmalıyız.
Örneğin; uygulayacağınız sağlıklı beslenme programlarında genellikle yoğurt bulunur ama siz yoğurt sevmiyorsanız, diyetisyeninize belirtmelisiniz ki daha sonra uyamayacağınız bir programla evinize dönmeyin.

Bu iki başlama adımından sonra geriye sadece eğlence kalıyor. Sadece bakış açınızı biraz değiştirmenizi istiyorum. Unutmayın programınızda ne yazdığına değil, o yazanla ne yapabileceğinizi düşünürseniz daha eğlenceli olacak.

Unutmayın çeşitlendirerek eğleniyoruz.

“Listemde yarım su bardağı süt yazıyor. Ama ben şuan süt içmek istemiyorum.”

O zaman sıcak yaz aylarına uygun bir buzlu kahve içmeye ne dersiniz?

BUZLU KAHVE

½ Yarım su bardağı süt

½ su bardağı su

1 tatlı kaşığı granül kahve

Dilediğiniz kadar buz

Granül kahvenizi az miktarda sıcak suyla eritin. Soğuk su, süt ve buzunuzu ekleyin. Ara öğününüzün tadını çıkarın.

PEMBE SERİNLİK

“Ara öğünümde 1 Porsiyon meyve ve ½ su bardağı sütüm var.”

En sevdiğim ara öğün, hemen 1 porsiyon çileğinizi dondurun. Buz kıracağınızın içerisine donmuş çileklerinizi, yarım su bardağı sütünüzü, dilediğiniz kadar buzunuzu ve biraz su ekleyip, kendinize harika bir yaz içeceği yapın. Dilerseniz nane yaprağı, limon kabuğu, fesleğen veya kahve gibi aromatik lezzetlerle içeceğinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Ve sırada sağlıklı bir tatlı ;

FIT CHEESECAKE

Tabanı için;

• 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

• ½ çay kaşığı tarçın

• 1 tatlı kaşığı bal Yulaf ezmesi ve tarçını karıştırın. Balı ekleyin. Tekrar karıştırın ve kasenizin içerisine yerleştirip, üzerini kaşık yardımıyla düzleyin.

Üzeri için;
• 1 yemek kaşığı Labne Peyniri

• 2 yemek kaşığı süzme yoğurt

• ½ su bardağı çilek

• 2 tatlı kaşığı bal

½ su bardağı çileğe 3 yemek kaşığı su ekleyerek iyice kaynatın. Yumuşayan çileklerinizi çatal yardımıyla biraz ezin. Soğutun. Labne peyniri, süzme yoğurt ve balı iyice karıştırın. Yulaf ezmeli karışımı koyduğunuz kaseye peynirli karışımın yarısını ilave edin. Üzerine çileklerinizin yarısını koyun. Peynirli karışımın diğer yarısını ve çilekli karışımın diğer yarısını ekleyerek kat kat tatlınızı oluşturun ve keyfini çıkarın.

PAYLAŞ