Hazırsanız, Sanat Müzelerine Ara Verip Koku Müzesine Gidiyoruz!

Writer: Fulden Karayel Okumuş

Date: 20/12/2022

PAYLAŞ

Deneyim konisini geliştiren Amerikalı Eğitimci Edgar Dale’ye göre, İnsanlar’ın gördüklerinin %30’unu, duyduklarının %20’sini, dokunduklarının ise %10’unu hatırladığını biliyor muydunuz? Bunların arasında söylediklerimiz ve yaptıklarımızın %90’nını hatırladığımızı saymıyorum bile… Peki, kokusunu aldığımız şeylerin ne kadarı hafızada kalıyor hiç düşündünüz mü? Yapılan bilimsel araştırmalar arasında bu sorular pek net bir cevap bulamasa da kokuların bize bazı şeyleri hatırlattığı ve anılarımıza götürdüğü bir gerçek. Uzmanlar koku hafızasının en güçlü hafıza olduğunu söylüyor. Peki Koku Hafızası nedir?

Yaşamımızda hemen hemen karşılaştığımız her kokunun farklı bir mekanizma ile beynimizde yer alan koku belleğinde saklanması denilebilir. Her anını kokuyla özdeşleştiren insanlar var öyle tuhaf bir şey ki insanı hiç beklemediği tarafından yakalayıp bazen inanılmaz mutlu edebiliyor. Sahiden beynimizde neler oluyor da biz kalkıp bunları düşünüyoruz? Hafızada ses yok görüntü yok ama bir koku var ve bir anda bizi alıp anılarımıza götürüyor.

Fransız yazar Marcel Proust’un meşhur A la Recherche Du Temps Perdu romanını okumadıysanız, öneririm. Romanda çaya batırıp yediği Madeleine pastasının damakta bıraktığı tat ve koku ile çocuklukta yaşanan bir hikayeyi hatırladığı zamanla unutulmuş bir olayın bir tat ve koku aracılığı ile hatırlandığının en güzel örneğini okuyacaksınız. Öyle ki bazı parfüm markaları bizi büyülü bir koku yolculuğuna çıkarıyor. Geçtiğimiz günlerde ben de Atelier Rebul ile unutulmaz bir koku yolculuğuna çıktım. Kokuyla entegre edilen bir sanat eserini anlatmak her anlamda zor ancak o kokuyu deneyimlemiş birinden dinleyebilmek bizim için büyük şans. Hazırsanız sanat müzelerine ara verip koku müzesine doğru yola çıkıyoruz.

Galataport İstanbul Paket Postanesi’nde ilk defa Mağaza-Müze-Eczane temasıyla açılan Heritage Store üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde yarım oval bir alan sizi Atelier Rebul’ün 127 yıllık hikayesi ile karşılıyor. Burası Atelier Rebul hikayesine açılan büyülü bir kapı. İçeri adımınızı attığınız anda müzedeymişsiniz gibi hissedebilirsiniz çünkü bu mağazanın önemli bir detayı da Osmanlı Sanatı sanatçısı Serdar Gülgün ile birlikte tasarlanmış olması. Mobilyalarından tavanlarına, apliklerden perdelerine asırlık hikayenin ortak olduğu dönemlerin izlerine rastlayacaksınız. 

İkinci ve üçüncü bölüm benim favorilerim arasında yer alıyor çünkü ikinci bölümde özel Rebul koleksiyonlarından oluşan adeta sanat eseri niteliğinde bir koku müzesi görüyorsunuz. Burada Pera dokunuşlarını gördüğünüz bir kısım ile karşılaşacaksınız. Tavana baktığınızda Paket Postanesinin tavanından ilham alan bir kubbe yapıya sahip olduğunu göreceksiniz. Aynı kubbe yapıyı paket postanesinin girişinde de görebilirsiniz. Bu şahane tavanın tasarımı devlet sanatçıları ve Osmanlı Sanatı sanatçısı Serdar Gülgün ile birlikte yapılmış.

Devam ettiğinizde karşınıza üçüncü bölüm çıkıyor. Bu bölüm eczane temasıyla tasarlanmış ve Atelier Rebul’un özel kokularıyla sadece bu mağazaya özel kişiselleştirilmiş ürün yaptırabiliyorsunuz. Şu an için sadece %100 doğal iki farklı koku ile geleneksel sabun, doğal deodorant ve oda spreyi yaptırabiliyorsunuz. Burada adeta tarihi bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Mis kokular eşliğinde mağaza, müze ve eczane temasını bir arada yaşarken koku hafızanız ve anılarınız canlanabilir şimdiden söyleyeyim… Burası şu ana kadar gördüğüm en sanatsal Atelier Rebul mağazası olabilir. Öte yandan Mağaza detaylarına baktığınızda tam bir İstanbul zerafetini hissedeceksiniz.

TERENZİ’NİN HİKAYESİ İLHAM VERİYOR!

Tiziana ve Paola Terenzi kardeşlerin sanat eseri niteliğinde olan parfümleriyle tanışmaya hazır mısınız? Türkiye’deki ilk mağazasını Galataport Paket Postanesi’nde açan İtalya’nın en popüler mum üreticilerinden biri olan parfüm markası Terenzi ile devam ediyoruz koku yolculuğumuza. 

Terenzi her detayında büyüleyici hikayeler taşıyan parfümlere ev sahipliği yapıyor. Kendi içinde üçe ayrılıyorlar; Tiziana Terenzi, V Canto ve Giardino Benessere. Bu üç niş marka ile tüm dünyaya Dolce Vita ve Made in Italy vizyonunu aktarıyorlar. 

Tiziana’nın Paolo’ya doğum günü hediyesi olarak tasarladığı koleksiyonun hikayesi çok etkileyici. See Stars koleksiyondan Onza Parfüm’ün hikayesi şöyle; Terenzi gökyüzünden aşağı iniyor, tekneden denize atlıyor ve deniz yıldızlarına ulaşıyor. Kapaklarda deniz yıldızını görebileceğiniz ışıl ışıl bir tasarım sizi karşılıyor. Bu değerli koleksiyon Tiziana’nın Paulo’ya doğum günü hediyesi niteliğinde. Paolo, çok sık Adriyatik Denizi’nde yolcuklara çıkan bir denizci. Tüm ailenin denize olan tutkusu da dillere destan…Bu seride öyle bir hareket göreceksiniz.

Terenzi’de Tiziana’nın Mücevher tasarımcılığından, yıldızlardan esinlenen koleksiyonlarına, ateş ve seyahatten ilham alan tasarımlarından, astrolojiyle iç içe olan ikonik parfümlerine, gökleri ve tüm dünyaları yönettiğine inanılan Titan koleksiyonundan kayıp bir hazineyi denizin içinden çıkarıp bir hediye almışsınız gibi hissettiren geniş tasarım skalasında çok değerli parfümler yer alıyor. Yolunuz Galataport Paket Postanesi’ne düşerse Terenzi Boutique’e mutlaka uğrayın.

PAYLAŞ