Parfüm Kim Olduğumuzu ve Hangi Ruh Hali İçinde Bulunduğumuzu Yansıtır

Writer: Nurgül Eryıldır Günay

Date: 12/04/2023

PAYLAŞ

Paolo & Tiziana Terenzi / Terenzi Boutique

Röportaj: Nurgül Eryıldır Günay /[email protected]

Tiziana Terenzi, 45 yıl önce kurulan aile şirk eti Cereria Terenzi Evelino öncülüğünde ilerleyen bir İtalyan niş parfüm markası. Kökleri Horace masallarındaki Roma günlerine dayanan, izlerine 15. yüzyılda Rimini’de rastlanan Terenzi ailesinden gelen Guglielmo Terenzi, mucit ve sanatçı ruhunu hayata geçiren gerçek bir parfüm tutkunuydu. Eşi Luigia’nın desteğiyle, yaşadıkları evin bir odasına kurduğu zanaat atölyesinde, keskin kokular yaratmak için hayallerinin peşinden gitti.

Guglielmo Terenzi’nin torunları, Paola ve Tiziana kardeşler dedelerinden kalan bu mirası üstlenip emin adımlarla ilerleyerek markayı bugünlere taşıdılar.

Tiziana Terenzi’yi farklı kılan nedir diye düşündüğümüzde aşkla yaratılan, bizi anılar havuzunda duyusal bir yolculuğa çıkaran, geçmişle ve hayallerle özel bir bağ kuran kokularla karşılaşıyoruz. Her biri titizlikle seçilmiş ve dikkatle harmanlanmış hammaddeler kullanarak yarattıkları yüksek kaliteli kokular, tüm ruhu saran o özel anları, kalbimizin derinliklerine dokunarak hafızamızda saklamamızı sağlıyor. Paolo ve Tiziana ile muhteşem kokuların ortaya çıkmasını sağlayan ilham veren hikayelerini konuştuk.

Parfümlerinizin sadece kokuları değil, hikayeleri de muhteşem. Markalarınızın özellikleri ve hikayelerini de bizimle paylaşır mısınız?

Paolo &Tiziana: Butiğimizde faklı konseptte 3 markamız var. Tiziana Terenzi, V Canto ve Giardino Benessere.

Tiziana Terenzi koleksiyonları her zaman seyahatten, bir ateşin etrafında paylaşılan duygulardan ve yaşam deneyimlerinden ilham alır. Güzelliğin ruhu eğlendirdiği ve bir anın sonsuz hale geldiği yaşamdaki belirli bir dönemi temsil eder. Bu evrensel duygular, paha biçilmez parfüm özlerini barındıran şişelerde, kokulu yolculuklara dönüştürülür. Şişelerin şekli, stilistik olarak tamamlayıcı olacak şekilde tasarlandı ve içindeki özel parfümün önemini korumalarını sağlamak için her bir ayrıntıya özen gösterildi.

V Canto ise dünyanın en güzel aşk öykülerinden birinden esinlenir. Kişinin köklerine ve vatanına duyduğu sevgi. Harika hikayelerden esinlenen parfümler, özel ve benzersiz insanlara adanmıştır. Ailemizin 700 yıldır yakınlarında yaşadığı İtalya’nın en eski kalelerinden biri olan Castello di Gradara, şair Dante’nin ünlü eseri İlahi Komedya’nın 5. bölümüne ilham olmuştur. Çocukluğumuzdan beri bize eşlik eden bu eser sahip olduğu ruh ile hala okuduğumuz en heyecan verici kitaplardan biridir. Koleksiyon, insanlık tarihinin tanık olduğu en saf ve cesur aşka doğru sonsuz bir yolculuğu anlatır Paolo ve Francesca’nın sonsuz aşkının yankılarını duyabilecekleri bu kale, daha sonra tarihteki ilk feminist olan sevgili Lucrethia Borgia büyüleyici güzelliği ile ölümcül bir karşılaşma yaşıyor.

İlhamını tamamen doğadan ve bedensel ve ruhsal iyilikten alan Giardino Benessere ise tamamen yaratıcı ve hayalperest dünyamızın eseri. 55 yıl önce başlayan yolculuğumuzda, her bireyin parfüm seçimi konusunda, farklı ve benzersiz olmayı sevdiğini öğrendik. Parfüm, kim olduğumuzu ve hangi ruh hali içinde bulunduğumuzu yansıtır, kişiliğimizi ve iç duygularımızı açıkça ifade eder. Seride yer alan farklı parfümleri birlikte sıkıp basitçe bir araya getirerek binlerce karışım oluşturmak mümkün. Sadece kullanılmaya hazır bir parfüm değil bir renk paleti ile karşı karşıyasınız. Bu eşsiz koleksiyon, yolculuğumuzda karşılaştığımız ve karşılaşacağımız, parfüme ne kadar tutkun olduklarını anlamış insanlara, yani şüphesiz gerçek parfümörlere adanmıştır.

Parfüm tasarlarken felsefeniz nedir, hangi adımları izliyorsunuz?

Paolo &Tiziana: Kokularımızı tasarlarken seyahatlerimizde yaşanan duygulardan yola çıkıyoruz. Ateşin önünde biriktirdiğimiz yoğun duyguların gücü kalbimize kazındı. Gerçek hayatın güzel bir anını yansıtmak için, gerilimler ve uyuşmazlıkları bir arada kullanarak bize eşsiz duygular hissettiren zengin karışımlar oluşturuyoruz. Bir koku oluşturmak bazen bir saat sürebilir, bazense bütün bir hayat bile yeterli olmaz! Biz parfüm tasarlarken, önceden tanımlanmış bir şema veya süreç üzerinden ilerlemiyoruz. Duyularımız kalbimizi yönlendirirken, ellerimizi içeriklerin seçimi için yönlendiren ilhamımız oluyor.

Tiziana Terenzi’nin ilk mağazası İstanbul’da Paket Postanesi’inde açıldı. Paket Postanesi’nin seçilmesinin özel bir nedeni var mı?

Paolo &Tiziana: Binlerce yüzü ve binlerce tadı olan ülkenizi çok seviyoruz. İstanbul’a büyük bir hayranlık duyuyoruz ve her ziyaretimizde evimizde gibi hissediyoruz. Sokaklarda yürürken, yerel halkın yaydığı sıcaklık ve enerjiyle birlikte tarihi ve kültürü çok güçlü bir şekilde hissetmek bize ilham veriyor. Bu şehre derinden bağlı olduğumuzu hissediyoruz, bizi büyüleyen kesinlikle özel bir bağ var.

Kültürlerin ve yaratıcılığın gerçek kavşağı, hayatın asla durmadığı ve her şeyin Asya ile Avrupa arasındaki eski kültürden derin bir nefes aldığı yer. Boğaziçi’nde denize açılmanın büyüsünü seviyoruz ve bu büyülü diyarın yaydığı titreşimler her zaman bize ilham kaynağı oluyor. Burada olmaktan her zaman mutluluk duyuyoruz ve şimdi Boğazın merkezinde açılan butiğimiz, burayı daha sık ziyaret etme ve bu güzellikler arasında daha fazla zaman geçirme fırsatını yakalamamızı sağlayacak.

Özellikle hediye için alırken doğru parfümü seçmekte çok zorlanıyoruz. Parfüm seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Paolo: Kendiniz veya sevdiğiniz biri için parfüm seçerken acele etmemenizi öneririm; parfüm, kokunun cilt üzerindeki nihai etkisinden öte, bir süreçtir. Parfüm, gün boyunca bize eşlik eder ve hikayemizin en iyi anlatıcısıdır çünkü ruh halimizi v e kişiliğimizi çevremizdekilere gösterir. Varlığımızın mahrem bir parçası olduğundan dikkatle ele alınmalı. Bu nedenle, her zaman parfümün kalp notalarında bir süre durmanızı tavsiye ederim çünkü onlar parfümün en gerçek hali ve başkalarının bizim hakkımızda ne algıladıklarını temsil ederler. Hafif ve etkileyici üst notalar birkaç dakikadan daha kısa bir sürede hızla uçar ve neredeyse anında yerini parfümün tabanı tarafından desteklenen kalbin kalıcılığına ve gücüne bırakır.


PAYLAŞ