Yurt Dışında Üniversite Eğitiminde Yeni Rota: Letonya

Writer: Aslı Eren

Date: 12/04/2023

PAYLAŞ

Letonya’ da üniversite okumayı düşünür müydünüz? Bu soruya direk yanıt vermek çok zor biliyorum; eğer daha önceden gitmediysek ya da bilgi sahibi olmadıysak ilk Letonya dendiğinde aklımızda çok da fazla bir şey oluşmuyor sanki… Ben bile yıllardır yurtdışı eğitim sektörünün içinde bulunan biri olarak Letonya’yı yeni keşfetme konusunda kendisine haksızlık eğitimi düşünüyorum 🙂 Ama şimdi hakkını verme sırası geldi.

Neresi bu Letonya?

Öncelikle Letonya’ mızı bir tanıyalım. İlk olarak en önemli bilgiyi vermek isterim; Letonya dans eden ve şarkı söyleyen mutlu insanların ülkesi olarak bilinmektedir. Buradan hayat standardının yüksek, insanların da keyifle yaşadığı bir ülke olduğunu anlayabilirsiniz 🙂 Letonya 2004 yılında Avrupa Birliğine girmiş, Avrupa’nın kuzeyinde bulunan bir Baltık ülkesi. Buradan çıkaracağımız da 2 sonuç var; yıl boyu ılık, sıcak bir yer arıyorsanız doğru adreste değilsiniz. Yine de yaz aylarının oldukça keyifli geçtiğini ve gündüzlerin en az 20 saat sürdüğünü unutmayalım. Öte yandan; eğitiminizi alırken bir yandan Avrupa’yı keşfetmek istiyorsanız, Letonya Avrupa Birliği üyesi olduğu için, bu şahane planı dilediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz. Letonya aynı zamanda Avrupa’nın suç oranının en düşük olduğu ülke; yani Avrupa’ da dilediğiniz gibi gezerken eğitiminizi aldığınız ve haliyle yaşadığınız ülkede geceleri rahat bir şekilde kapınızı bile kilitlemeden uyuyabilirsiniz. En büyük avantajlarından bir diğeri de ülkenin Türklere vize kolaylığı sağlaması. Özellikle son dönemde AB ülkelerinden vize retleri oldukça çoğaldı, Letonya’ da ise öğrencilere kolaylıkla vize çıkmakta ve vizeler en fazla 2-3 haftada sonuçlanmaktadır.

Letonya’ da hayat pahalı mı?

Letonya’da hayatın diğer birçok Avrupa ülkesine göre çok daha ekonomik olduğunu biliyor muydunuz? Üniversitelerin ücretsiz ya da düşük fiyatlı olması yetmiyor. Avrupa’da üniversite eğitimi alan birçok öğrenci hayat pahalılığından şikâyet ediyor, çünkü malum ödediğimiz Eurolar bizim için yüksek rakamlar yapıyor. Letonya’da da Euro geçiyor ama diğer ülkelere göre kiralar, yeme içme, ulaşım gibi konularda rakamlar çok daha düşük. Öğrenciler aylık 250-300 Euro’ ya oldukça iyi standartlarda yurt bulabilirler. Aylık ulaşım sadece 14 Euro’dur. Hatta internet için aylık 12-15 Euro ödemeniz yetiyor. Türkiye’den daha ucuz diyebiliriz 🙂 Ve cafe, restoranlar da oldukça uygun fiyatlı…

Letonya’da Eğitim alırken çalışabilir miyim?

Hayat şartlarının ekonomik olmasından bahsetmişken çalışma imkanlarıyla öğrencilerin hayatını nasıl daha uyguna getirdiklerine de bakalım. Letonya’da üniversite eğitimi alan öğrenciler okurken bir yandan haftada 20 saat çalışma hakkın sahiptir. Buraya dikkat; yüksek lisans yapan öğrenciler için çalışma hakkı haftada 40 saattir. Yani öğrenciler bir yandan eğitim alırken bir yandan da çalışarak yaşam masraflarını çıkartabilmektedir. Biriktirdikleri parayla bol bol Avrupa’ nın diğer şehirlerini gezebilecek olmaları da cabası… 🙂

Letonya’da Mezun olduktan sonra çalışabilir miyim?

Son zamanlarda yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin çoğunun hedefi sonrasında da orada kalabilmek ve bir süre bile olsa çalışma deneyimi elde edebilmektir. Letonya bu konuda da oldukça avantajlı; öğrenciler mezuniyet sonrasında 3 ay ülkede iş aramak için kalabilirler. Normalde Letonya’ nın resmi dili Letoncadır fakat İngilizce de aktif olarak kullanılan dillerden bir tanesidir. Sadece İngilizce istenen birçok iş ilanı mevcuttur. Aynı zamanda öğrenciler Letonya’dan elde ettikleri Avrupa diploması ile farklı Avrupa ülkelerine de iş başvurusunda bulunabilirler.

Letonya’nın incisi: Riga

Ülkenin başkenti Riga aynı zamanda nüfusun da büyük çoğunluğunu oluşturur. Ülkenin nüfusunu oluşturan 2 milyon insanın yarısı Riga’ da yaşamaktadır. Riga çok büyük bir şehir olmamasına rağmen Baltık devletlerinin en büyük şehri. Aynı zamanda da ülkenin ticaret, sanat ve kültür merkezi. Hatta eğlence merkezi de diyebiliriz; yıl boyunca devam eden festivaller, konserler Riga’ yı öğrenci hayatına da oldukça uygun bir şehir haline getirmektedir. Zaten birçok üniversite’ de Riga’da bulunmaktadır. Daugava nehrinin ikiye ayırdığı şehir aynı zamanda da oldukça yeşil, oksijeni bol bir şehirdir.

Letonya’da Bulunan Üniversiteler

Letonya’da toplamda 12 tane devlet üniversitesi bulunmaktadır. Özellikle Riga Teknik, Riga Stradins gibi başarılı Letonya Devlet Üniversiteleri; QS World University Rankings, Timer Higher Education gibi dünya başarılı üniversiteler araştırması yapan kuruluşların listelerinde ilk binde yer almaktadır. Aynı zamanda öncelikli olarak önerdiğimiz ve Letonya’nın tek özel mühendislik üniversitesi olan TSI okulu; kendi sunmuş olduğu diploma yanı sıra İngiltere’nin bilindik üniversitelerinden biri olan UWE Bristol Üniversitesinin de diplomasını sunmaktadır. Bu sayede öğrenciler mezun olduklarında hem Avrupa Diploması hem de İngiltere diplomasına sahip olarak mezun olurlar. Hem de oldukça uygun fiyatlarda.

TSI Üniversitesi, RIGA, LETONYA

  • TSI üniversitesinin yıllık eğitim ücreti 3500 Euro’dur, çift diploma almak isteyen öğrencilerin ise 6500 Euro ödemesi yeterlidir.
  • Eğitim dili İngilizcedir.
  • Birçok üniversite için giriş koşulu olarak IELTS 6,5 istenmektedir. TSI ise IELTS 5,5 ile öğrenciyi kabul edebilmektedir. Aynı zamanda Türkiye’ deki eğitimini %100 İngilizce almış olan öğrenciler IELTS şartından da muaftır.
  • Lisans eğitimi 4 sene, Yüksek lisans ise 1,5- 2 senedir.
  • TSI’ da ezbere dayalı değil, uygulama odaklı eğitim sunulmaktadır. Sektöründe deneyimli genç akademisyenler bulunmaktadır ve öğrencilerin okuyacakları bölüme uygun dünyaca unlu şirketlerle partnerlik yapılmaktadır. Bu partnerlikler sayesinde öğrenciler mezun olduktan sonra kolay iş bulabilmektedir.
  • Computer Science alanında eğitim alan ve yüksek başarı sağlayan TSI öğrencilerine dünyaca ünlü DELOIT şirketi tam burs sağlamakta sonrasında da kendi şirketinde iş garantisi vermektedir.
  • Okul özellikle bilgisayar, robotik, uçak mühendisliği, havacılık ve lojistik alanlarında başarılı programlar sunmaktadır.
  • Son olarak; tabii ki okulun YÖK denkliği bulunmaktadır.

Yurt dışında üniversite eğitimi konusunda NyxMag dergisindeki daha önceki yazılarımızda da yer vermiştik. Öğrencilerimizin ve velilerimizin birçoğu, yurt dışında okumak denildiğinde sadece İngiltere, Amerika, Kanada gibi ülkeleri düşünüyorlar. Oysaki her zaman söylediğimiz gibi, yurt dışında her öğrenciye, her bütçeye uygun seçenekler mevcut. Yeniliklere açık olun, farklı ülkelere şans verin J Bu ülkelerden bir tanesi de LETONYA ve birçok avantajı ile başarılı okullarının kapıları uluslararası öğrencilere açık. Letonya’ da üniversite eğitimi ile ilgili daha detaylı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda mail adresimizden ve telefon numaralarımızdan yurt dışı eğitim danışmanlık şirketimiz ASLEN EDU’ ya her zaman ulaşabilirsiniz J

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere…

PAYLAŞ