Sihirli Bir Dünyanın Kahramanı Olmak

Writer: Burçin Yaşar Üner

Date: 12/04/2023

PAYLAŞ

Deren Öztürk Mataracı / COSMED Kurucusu, CEO

Röportaj: Burçin Yaşar Üner / [email protected]

Koç Üniversitesi’nde aldığı İşletme eğitimi üzerine, Bilgi Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi yüksek lisansı yaptı. Üniversite eğitimi süresince her yaz staj yaparak kendini olabildiğince geliştirmeye çalıştı. Ailesi stajlarını kendisinin bulması gerektiğini düşündüğünden, her mülakat için saatlerce araştırma yaparak, kendisini hazırlayarak hedeflediği ulusal ve uluslararası şirketlerde staj yapma imkânı buldu. Üniversite eğitimi süresince yönetim, pazarlama ve liderlik ile ilgili birçok seminer, workshop ve konferansa katılarak CEO’ları dinledi ve her birinin bugünkü yöneticiliğinde çok büyük katkısı olduğunu düşünüyor. Üniversite dönemindeki yoğun stajlardan sonra son finalini verdiği günün ertesi günü aile şirketinde Pazarlama Asistanı olarak çalışmaya başladı. Sonrasında zaman ilerledikçe Pazarlama Sorumlusu, Pazarlama Müdürü, Satış Müdürü ve en son Genel Müdür pozisy onuna geldi. Deren Öztürk Mataracı ile ilham dolu başarı hikayesini konuştuk.

Üniversitede işletme bölümünden mezun olduktan sonra İtalya’da moda pazarlaması eğitimi alıyorsunuz. Sonrasında modadan kozmetiğe yönelmenize ne sebep oldu?

Markamızın öyküsü 16 yaşımdayken yaptığım bir Paris seyahatinde başladı. Sokaklarda dolaşırken bitki özleriyle kişiye özel kozmetik ürünleri hazırlayan bir aromaterapi dükkânına rastladım. Sahibi kozmetik aşığı Monique isminde bir kadındı ve onunla uzun bir sohbet imkânım oldu. Bitki özlerini karıştırarak yaptığı kozmetik ürünlerini incelerken bana suyun mucizevi gücünü anlattı. Canlılığın suda başlamasından, doğanın bize hediye ettiği mucizelerden, tedavi ettiği hastalardan ve kendini cilt sorunlarına adamasından konuştuk.

25 yılını kimyanın içinde, su kimyasalları üzerine çalışmalarla geçirmiş, dünyadaki su otoritelerinden biri haline gelmiş bir babanın kızı olarak bu işi benden daha uygun yapabilecek birini düşünemediğini söyledi. O gün aklımda bir kozmetik markası yaratma fikri oluşmaya başladı ve İstanbul’a döndüğümde bu fikir biraz daha netleşti. Bu fikirden hareketle Deren Kimya, kozmetik alanına yatırım kararı aldı; bir tesis kuruldu, kozmetik otoriteleriyle görüşüldü, Türkiye pazarı araştırıldı, ürünler çalışıldı.

4 yılın sonunda, Türk insanının cildine ve sorunlarına yönelik ürünlerimizle 2009 yılının Eylül ayında COSMED markası ile yola çıktık. Rüyaları, hayalleri gerçekleştirmek… Pürüzsüz ve ışıldayan bir cilt,
dökülmeyen ve canlı saçlar, nemli, yumuşacık bir ten… Sağlığın güzelliği, güzelliğin sağlığı ve mutluluğu
getirdiği sihirli dünyanın kahramanı olmak istedik…

Google’da “en iyi dermokozmetik markaları” diye arama yaptığınızda en bilinen yabancı markaların yanında Cosmed de karşımıza çıkıyor. Bu çok gurur verici olmalı. Peki insanlar neden dünyaca bilinen yabancı markalar yerine sizi tercih etmeye başladılar? Başarınızın sırrı ne?

Sektörümüze kattığımız en büyük farklılık kendi tarihimizde çokça kullanılmış, ama unutulmuş Osmanlı döneminin güzellik çiçeği çiğdemi günümüz kullanıcıları ile buluşturmak oldu. Ülkemize hatta özellikle Kars bölgesine endemik bir çiçek olan çiğdem çiçeği, ciltte, saçta ve hatta vücut bakımında hücreler arası iletişimi arttırarak vaad edilen ürün performanslarını pekiştiriyor. Bu özelliği ile yabancı rakiplerimizden ayrışırken bir yandan da hikayemizle COSMED dünyada çok büyük ilgi görüyor. Ülkemizden çıkan hikayemizle ürünlerimiz şu anda 15 ülkede satılıyor ve bu ülkelerde de dermatologlar tarafından tavsiye ediliyor.

Yeni bir ürün ya da ürün serileri çıkarırken neleri göz önüne alıyorsunuz?

Markamızın her bir ürünü, güçlü v e uzun araştırmalar sonucunda, dünya standartlarında üretiliyor; eczacı ve dermatologların tavsiyeleriyle son kullanıcıya ulaşıyor. Ürünlerimiz; kaliteli, sağlıklı, güvenilir ve etkili oluşlarının yanı sıra ulaşılabilir fiyatlarıyla da dikkat çekiyor.

Sürdürülebilirlik bizim için çok önemli. Ürünlerimizde doğaya dost içerikler kullanıyoruz, veganız, hayvansal içerikler içermiyoruz. Ürünlerimiz vegan ve hayvanlar üzerinde denenmiyor, uluslararası PETA
organizasyonu tarafından onaylı.

Ambalajlarımızda yeni tasarımlarımızla birlikte geri dönüştürülebilir kağıt kullanmaya başladık, kutu kağıttan üretiliyor deriz ama yıpranmasın diye üzerine kaplanan materyal onu geri dönüşümü olmayan bir plastik haline getiriyor, ürünü satın aldıktan sonra çöpe attığımız bir ambalajın da plastik olmasına gerek yok düşüncesiyle bu kararı aldık.

Bundan sonrası için yeni hedefleriniz ya da hayalleriniz var mı?

En büyük hayalimiz 80 ülkede satışı yapılan bir dünya markası olmak. Özellikle yabancı rakiplerimizin yüksek bütçeli pazarlama çalışmaları ile marka bilinirliklerini pekiştirdikleri bir dünyada onlara kıyasla küçük bütçelerle hareket etmeye çalışmak ve dolayısıyla da doğru hamleleri yapmak durumundayız.

Markamızı kurduğumuz ilk günden itibaren “farklılaşma”yı stratejimizin merkezine koyduk ve gerek pazarlama gerekse de satış ile ilgili faaliyetlerimizde küçük detaylarla da olsa hep akılda kalacağımız çalışmalar gerçekleştirmeye çalıştık ve devam da ediyoruz. Tüm bu stratejinin arkasında ise bir dünya markası yaratma tutkumuz yatıyor. Hayallerimizi hedeflerimize dönüştürdüğümüz için de doğru adımlar atmak bizim için çok önemli.

En büyük hedefimiz, dünyanın en başarılı etken maddeleriyle harmanlanmış dermokozmetik ürünler çıkarmayı sürdürerek, herkesin evinde, makyaj çantasında ya da valizinde yer alan uluslararası arenada gururla takip edilen bir Türk markası olmak.

Girişimci olmak isteyen genç kadınlara ne söylemek istersiniz?

Üniversitede okumak istediğim okul, bölüm hepsi lisedeyken aklımda netti. Markalaşma ve yönetim alanında kendimi geliştirmek istediğim için Koç Üniversitesi İşletme bölümü ilk ve tek tercihimdi zaten. Eğitim hayatımı unutulmaz kılan ve ufkumu açan iki hocam Prof. Dr. Özgür Demirtaş ve Semih Yalman. Ne yapmak istediğimi sorgulatan, nerede olmayı hayal ettiğimi fark ettiren dersler verdiler.
Üniversite dönemindeki L’oreal’de yaptığım staj ve üniversiteden mezun olur olmaz COSMED’de aktif
çalışmaya başlamaksa en büyük zenginliğim oldu. Ben COSMED ile COSMED de benimle büyüdü.
Gençlere tavsiyem hiçbir zaman doğru zaman yok, daha donanımlı olduğunuzda aksiyon almayı beklemek
yerine şimdi başlayın, zorlu ama çok keyifli gurur dolu bir yolculuk sizi bekliyor.

PAYLAŞ