Yerinde Kalite Anlayışı ile Tek Seferde Kaliteli Ürün Üretme Felsefesi

Writer: Nurgül Eryıldır Günay

Date: 04/05/2023

PAYLAŞ

Fatih Mehmet Gündüz / ARTA Tekstil Kalite Güvence Müdürü
Röportaj: Nurgül Eryıldır Günay /[email protected]

Kalite politikalarınızı iyileştirirken neleri hedefliyorsunuz?

ARTA Tekstil olarak dünyanın önde gelen hazır giyim üreticilerine yüksek kalitede mamul dokuma ve örme kumaşlar sunuyoruz. Nitelikli üretim sistemlerimiz sayesinde dokuma kumaşta ayda 4 milyon metre, örme kumaşta da 900 tonluk bir boya-baskı kapasitemiz mevcut. Amacımız esnek üretim yapımızı koruyup, güncel teknolojilere adapte olarak yüksek kalitedeki ürünlerimizle sürdürülebilir müşteri memnuniyetini yakalamak. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyor, sıfır hata hedefiyle çalışarak müşteri memnuniyetini her zaman en yüksek seviyede tutmayı amaçlıyoruz. Eksik olduğumuz noktaları tespit ettiğimizde de üzerinde durarak iyileştirme hedefi ile eyleme geçiyoruz.

Üretimin hangi aşamalarında kalite kontrol uygulamalarından faydalanıyorsunuz?

Yerinde kalite anlayışı ile tek seferde kaliteli ürün üretme temel felsefesine sahibiz. Bunun için ürünün depoya girişinden başlayıp tüm üretim aşamalarından geçip sevk edilene kadar tüm süreçlerde kalite kontrolü sağlıyoruz. Üretim sırasında kalite verileri operatörlerimiz tarafından denetleniyor, böylelikle ürünlerimizde kaliteyi garanti altına alabiliyoruz. Tüm ürünlerimizi her aşama sonrasında Kalite Güvence birimimiz aracılığıyla gerek kumaş performans testlerine gerekse görsel kontrollerine tabii tutuyoruz ve testlerin sonuçlarının onaylanması halinde işlemlere devam ediyoruz. Bu aşamalarda herhangi bir problem görmemiz halinde ise üretimi durdurarak ürünü tamir prosesine alıyoruz. Ayrıca makinelerimizde de otonom bakım ve planlı bakım faaliyetleri gerçekleştirerek üretim süreçlerimizde sürekli gelişim ve iyileştirme hedefiyle çalışıyoruz. Bunlarla birlikte tercih ettiğimiz hammaddelerin de sertifikalı olmasına özen gösteriyor, işlemlerin en başından itibaren işi sıkı tutuyoruz.

Müşterilerinizden gelen geri bildirimleri değerlendiriyor musunuz?

Hizmet kalitemizi sürekli olarak artırırken müşterilerimize en hızlı ve en doğru şekilde destek olmak için de özenle çalışıyoruz. Bu doğrultuda müşterilerimizden gelen geri bildirim ve şikayetleri kayıt altına alarak en geç 1 gün içerisinde geri dönüş sağlıyoruz. Hataların kök sebebini saptayıp, tekrarlanmaması için alınacak önlemler, gerekirse proses değişikliklerini tartışıp işleme alıyoruz. Depodan sevkiyata kadar ürünlerin tüm aşamalarını sistem üzerinden takip ettiğimiz için yaşanan herhangi bir aksaklıkta hızlı aksiyon alma fırsatımız oluyor.

Çalışanlarınızı kalite standartlarınız konusunda bilgilendiriyor musunuz?

ARTA Tekstil olarak bünyemize katılan tüm çalışma arkadaşlarımızı detaylı bir oryantasyon programına tabi tutuyoruz. Bu programla birlikte ekip arkadaşlarımızı müşteri memnuniyet, kalite politikaları, ürün ve hizmet standartları hakkında bilgilendiriyoruz. Sürekli iyileştirme ve öğrenen organizasyon felsefemiz dahilinde sadece sistemlerimizi iyileştirmekle kalmıyor, ekip arkadaşlarımızın da kendilerini geliştirmelerine olanak sağlıyoruz.

Kalite konusunda hangi sertifikalara sahipsiniz?

Sektörümüzün ihtiyaç duyduğu ulusal ve uluslararası sertifikalarla üretimimizi tescilleyen bir firmayız. Sırasıyla bakacak olursak, NAC onaylı ve uluslararası geçerliliği olan ISO 9001-14001-45001-50001-270001-10002 kalite sertifikalarına sahibiz. Bununla birlikte yine uluslararası geçerliliği bulunan GOTS, OCS, GRS, RCS ve Oeko-tex sertifikalarına sahibiz. Tüm sertifikalarımızın yanı sıra uluslararası izlenebilirliğin sağlanabildiği ZDHC Gateway, B-Hive, Cleanchain, Higg FEM, BCI platformlarında üyeliklerimiz mevcut ve güncel çalışmaları takip ederek üretim süreçlerimizi sertifikalandırmaya devam ediyoruz.

Sürdürülebilir üretim ve doğaya saygı konusunda neler yapıyorsunuz?

ARTA Tekstil olarak temiz ve sağlıklı bir çevrenin gelecek nesillere aktarılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması vazgeçilmez hedeflerimiz arasında yer alıyor. Kullandığımız ısıl enerjinin %50’sini yenilenebilir biyo yakıttan sağlıyoruz. Kurulumu devam eden Güneş Enerji santralimiz sayesinde 2023 Ağustos ayında tükettiğimiz elekrik enerjisinin tamamını sıfır karbon salınımlı, yenilenebilir güneş enerjisi ile sağlayacağız.

Tüm üretim süreçlerimizde kapsamlı bir çevre yönetim sistemi uyguluyoruz ve çevreci üretim sertifikalarına da sahibiz. Doğal kaynakların verimli kullanılması için de R.E.A.C.H standartlarına uygun hammadde sağlayan tedarikçilerin sertifikalı ürünlerini tercih ediyoruz. Ürünlerimizde ekolojik standartları karşılayan, çevre dostu ve sağlık için zararlı kimyasalların üretimin herhangi bir aşamasında kullanılmadığının altını çizen tüm sertifikalara da sahibiz.

PAYLAŞ