Geri Dönüştürülmüş Pamuk İpliği ile Üretilen Ürünlerle Doğa Dostu Tasarımlar

Writer: Nurgül Eryıldır Günay

Date: 02/08/2023

PAYLAŞ

Nuri Turgut / Cottonbox Yönetim Kurulu Başkanı

Röportaj: Nurgül Eryıldır Günay / [email protected]

Ev tekstili sektörünün en büyük beş markasından biri olan Cottonbox, Türkiye’de 1000’in üzerinde ve dünyada 55 ülkede 450’nin üzerinde satış nokt asıyla devam ediyor. Üretiminin yüzde 35’ini kendi markasıyla ihraç eden firma, bölgeyi dünyaya tanıtmak konusunda kültürel bir misyon üstlenmiş. Gücünü yenilikten alarak her sezon özgün ve şık tasarımlara imza atan Cottonbox, sürdürülebilirliğe vurgu yaptığı 2023 İlkbahar & Yaz koleksiyonu ile doğanın yeniden uyanışından, modern çizgilerden ve farklı kültürlerden ilham alarak hazırladığı tasarımları ve çevre dostu serisi ile “tasarımdan doğaya” sürdürülebilir bir yolculuğa adım attığını duyurdu.

DESIAD ve Cottonbox Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Turgut ile ev tekstili sektöründe Cottonbox markasını konuştuk.

Cottonbox’un başarısının ardındaki temel faktörler nelerdir?

Yaklaşık 40 yıl önce kurulan Sümaş Tekstil, 2008 yılında fason üretimi bırakarak, markalaşma kararı aldı ve böylelikle Cottonbox olarak Türkiye’de 1000’in üzerinde ve dünyada 55 ülkede 450’nin üzerinde satış noktasıyla hizmet vermeye başladı. Ben de 2008 yılından itibaren Cottox Box’ın Yönetim Kurulu Başkanı
olarak görev alıyorum. Yılda iki kez özgün ve yenilikçi çizgimizden esinlenerek hazırladığımız koleksiyonlarımızda ev tekstili trendlerini yakından takip ederken, her zevke hitap eden geniş bir ürün çeşitliliği sunuyoruz.


Kaliteli ve sağlıklı üretim anlayışımızla baskı ve boya aşamalarında Avrupa standartlarında üretim ile bu aşamalarda kimyasal hiçbir maddeye yer vermeyerek, müşterilerimize kaliteli ve sağlıklı ürünler sunuyoruz. Hava geçirgenliği yüksek ve nefes alan pamuksu yüzeyimiz sayesinde vücut ısısını dengelerken, uyku esnasında terlemenin de önüne geçiyoruz. Böylelikle terden kaynaklı ciltte oluşabilecek alerjik oluşumunu da engelliyoruz. Özetlemek gerekirse üretim gücümüz, kalitemiz, yenilikçi tasarım çizgimiz, ürün çeşitliliğimiz ve başarıyla yürüttüğümüz ihracat yapılanmamız başarımızın en temel faktörlerindendir..

Ürün kategorileriniz hakkında da biraz bilgi verir misiniz?

Nevresim takımları, pike takımları, battaniye, yatak örtüsü, çeyiz setleri, yorgan, yastık, bornoz ve havlulardan oluşan oldukça geniş bir ürün kategorimiz mevcut.

“tasarımdan doğaya” mottosu ile yola çıktığınız İlkbahar Yaz 2023 koleksiyonunda ön plana çıkan renk ve desenler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Baharın canlandırıcı etkisini ve renklerin bitmeyen enerjisini yansıtan tasarımlarımızla bu koleksiyonda yatak odalarının ruhunu yeniledik. Doğanın yeniden uyanışından, modern çizgilerden ve farklı kültürlerden ilham alarak hazırladığımız 2023 İlkbahar & Yaz Koleksiyonu’nda tüm zevkleri aynı anda kucakladık. Baharın ılık rüzgarıyla yatak odalarının atmosferini yenilerken, yazın eşsiz ruhunu en derinlerde hissettirdik. Natürelliğe vurgu yaptığımız Keten serimizle uykuyu daha konforlu ve huzurlu hale getirdik. Tarzını modern ve sade dokunuşlarla şekillendiren kullanıcılarımızı Smart serimizde buluşturduk. Yüzümüzü Türk el sanatlarına döndük ve Brode Ranforce serimizde nakış işlemelerini pastel tonlarla bütünleştirdik.

Yumuşacık dokusu ve doğal yapısıyla fark yaratan Bambu Saten serimizle sağlıklı uyku deneyimi sunduk. İlk kez bu koleksiyonumuzda görücüye çıkardığımız Keten Masa Örtüsü serimizle evlerin her bir köşesine zarafet getirdik. Kaliteli üretim ve yenilikçi tasarım çizgimizden güç alarak hazırladığımız yeni koleksiyonumuzla her zevke hitap etmek ve doğa dostu tasarımlarımızla sürdürülebilir bir dünya yaratmak istedik. Koleksiyonda doğal ve yalın desenleri pembe, gri, bej gibi pastel tonlarla harmanladık.

Sürdürülebilirlik, Cottonbox için ne kadar önemli bir değer? Geri dönüştürülmüş pamuk ipliği ile ürettiğiniz ürünleriniz ile sürdürülebilirlik çabaları hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Son yıllarda ülkemizde pamuğun sürdürülebilir, doğal ve çevreci olarak üretilip işlenmesi için çalışmalar yürütülmeye başlandı. Her sektörde olduğu gibi ev tekstilinde de sürdürülebilirlik kavramı artık vazgeçilmez hale geldi. Cottonbox olarak biz de üzerimize düşen görevi yapmak için kollarımızı
sıvadık ve yeni koleksiyonumuzda geri dönüştürülmüş pamuk ipliği ile ürettiğimiz ürünlerimizle doğa dostu tasarımlar hazırladık. Önümüzdeki dönemde “tasarımdan doğaya” diyerek sürdürülebilirlik çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağız. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak adına elimizden geleni yapacağız. Geri dönüştürülmüş pamuk ve pes iplik harmanlanarak ürettiğimiz Natureforce serimizde kolay kullanım, kolay yıkama ve ütüleme imkanı sunuyor. Geleneksel
yöntemlere kıyasla su tasarrufu sağlayan süreçlerden geçerek hazırlanan Natureforce serisi, normal
pamuklu kumaşlardan daha yumuşak, nem tutucu ve hava alıcı özellik taşıyor. Bununla birlikte yeni fabrika binamızda yağmur suyunu sulamada kullanma, güne enerjisinden elektrik üretimi gibi yeni sistemleri de hayata geçiriyoruz.

Müşteri beklentileri sürekli değişiyor. Cottonbox olarak müşterilerinizi memnun etmek ve rekabetçi olmak için nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Ev tekstili sektöründe trendleri yakından takip ederek yenilikçi ürünler tasarlamaya özen gösteriyoruz. Farklı kültürlerden ilham alarak tasarladığımız koleksiyonlarımızla tüm zevklere hitap ediyoruz.
Bununla birlikte ilk günden beri kaliteli ve sağlıklı üretim anlayışımızla hareket ediyoruz. Müşterilerimizi memnun etmek adına her detayı göz önünde bulundurarak tüm ürünlerimizi büyük bir titizlikle üretiyoruz.

Cottonbox’un gelecekteki projeleri ve genişleme planları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Geride bırakmış olduğumuz 2022 yılını başarılı bir şekilde ve 100 büyüme ile kapattık. 2023 yılında yurt içinde yüzde 35, ihracatta ise yüzde 15 büyüyerek; yılı 450 milyon TL ciro ile kapatma hedefindeyiz. Kısa dönem planlarımız arasında yeni pazarlara girerek sektördeki gücümüzü ve global marka vizyonumuzu daha da derinleştirmek yer alıyor. Kısa vadede Güney Amerika, Batı Afrika ve Batı Avrupa ülkelerine de girmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yaşanan siyasi gelişmeler sonucunda daha önce var olduğumuz ama sonra kapanan Suudi Arabistan ve Mısır pazarlarını da tekrar aktif hale getiriyoruz.
Ayrıca kendi markamızla pazarda yer aldığımız Balkanlar, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Asya, Orta
Doğu ve Körfez ülkelerinde kendi marka tabelamızla bayilerimize perakende satış mağazaları açtırmak istiyoruz. Ülkemizin sektördeki potansiyelinin çok büyük olduğunun farkındayız. Cottonbox olarak ülkemizin ev tekstili sektöründe sahip olduğu tüm avantajları sonuna kadar değerlendirerek ve markalaşma faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak sektördeki konumumuzu güçlendirme çalışacağız.

Müşterilerinize sunmak için yeni ürün veya hizmetler üzerinde çalışıyor musunuz? Bize biraz daha detay verebilir misiniz?

2023/2024 Sonbahar & Kış Koleksiyonumuz için çalışmalarımıza başladık. Bu sezonda birbirinden şık desen ve renklerle hazırladığımız tasarımlarımızı kullanıcılarımızın beğenisine sunacağız.

Teknolojik gelişmeler, ev tekstil üretim süreçlerini ve müşteri deneyimini etkileyebilir. Cottonbox olarak dijital dönüşüm ve teknolojiyi nasıl kullanıyorsunuz?

Rakipler arasında ön plana çıkmak ve global marka olma yolculuğunda hızla ilerleyebilmek için mutlaka dijital dünyaya ayak uydurmak gerekiyor. Biz de bu doğrultuda e-ticaret yatırımlarımızı daha da yoğunlaştırarak, yeni projelere adım atmayı planlıyoruz.

E-ticaret, son yıllarda ev tekstil sektöründe önemli bir rol oynuyor. Cottonbox olarak online satış kanallarına ve dijital pazarlama konusundaki çalışmalarınızdan da bahseder misiniz?

Pandemi ile birlikte hızla büyüyen E-ticaret alanına yatırımlarımızı yoğunlaştırdık. Bu alanda önümüzdeki süreçte de yeni projelere adım atmayı planlıyoruz. Hem yurt içinde hem de yurt dışında satış yaptığımız web sitemize gelen yoğun talepler doğrultusunda pandemi döneminde e-ticarette yüzde 200 büyüme elde ettik. Bu alandaki mevcut talebin her sene artarak devam edeceğinizi düşünüyoruz. Biz de bu doğrultuda e-ticaret yatırımlarımızı artırmayı ve dünyanın dört bir yanında var olarak yurt içi ve yurt dışında büyüme hızımıza yeni bir ivme katmayı hedefliyoruz.

Cottonbox’un sosyal sorumluluk projeleri veya topluma katkıları hakkında bilgi alabilir miyiz?

İlkini geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Tasarıma Değer yarışmamızın bu yıl ikincisini düzenliyoruz. “Çizgilerin Yolculuğu” temasıyla düzenlenen yarışmamıza Türkiye genelinde Moda Tasarımı, Geleneksel Türk El Sanatları, Grafik Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Mimarlık, İç mimarlık, İç Mekan Tasarımı ve Resim Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılabiliyor.
Ev tekstili sektöründe tasarım kavramının öne çıkarılması, yeni tasarımcıların desteklenmesi ve sektöre yenilikçi bakış açısının getirilmesi amacıyla iki yıl üst üste üniversite öğrencilerine yönelik tasarım yarışması düzenledik. Bununla birlikte şirketimizde evlenecek olan genç çalışanlarımıza ekonomik destekte bulunuyoruz. Hem çalışıp hem de eğitimine devam edenlere ise mesai kolaylığı sağlıyoruz. Tüm çalışanlarımız için uyguladığımız fakat en çok genç çalışanlarımız tarafından ilgi gören “bir fikrim var” projemiz kapsamında ise şirketimiz adına güzel proje fikirleri geliştirenlere ciddi maddi ödüller veriyoruz.

Son olarak, ev tekstili sektöründeki gelecek hakkında neler düşünüyorsunuz? Cottonbox olarak sektörde nasıl bir rol oynamayı hedefliyorsunuz?

Ülkemizin sektördeki potansiyelinin çok büyük olduğunun farkındayız. Cottonbox olarak ülkemizin ev tekstili sektöründe sahip olduğu tüm avantajları sonuna kadar değerlendirerek ve markalaşma
faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak sektördeki konumumuzu güçlendirme çalışacağız.


PAYLAŞ