Sosyal Medya ile Gelişim Zamanı

Writer: Burçin Yaşar Üner

Date: 05/10/2020

PAYLAŞ

İnsanlar sosyal varlıklardır. Hayatımızı sağlıklı sürdürebilmek için arkadaşlıklar kurmaya ihtiyaç duyuyoruz. Arkadaşlıklarımızın başka bir ifadeyle bağlantılarımızın gücü, zihinsel sağlığımız ve mutluluğumuz üzerinde büyük etkiye sahip.

Sosyal bağlantılar kurmak stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltırken, özgüveni, mutluluğu ve pozitif düşünmeyi arttırıyor.

Artık internet çağında yaşıyoruz ve birbirimizi bulmak, bağlantı kurmak için çok çaba harcamamıza da gerek yok. Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya platformları bu konuda işimizi oldukça kolaylaştırdı. Tabii ki her birinin faydaları olsa da, sosyal medyanın hiçbir zaman gerçek dünya insan bağlantısının yerini alamayacağını unutmamak önemli. Çünkü sosyal medyanın olumsuz etkileri tam da burada başlıyor. Dijital platformlardaki bağlantılarımız ne kadar güçlü olsa da yüzyüze iletişim kurma ihtiyacımızı tam olarak karşılaması mümkün değil. Bu yüzden ölçüyü kaçırmamak, hassas dengeyi bulmak çok önemli.

Peki dengeyi bulduğumuz zaman sosyal medya bize neler katabilir dersiniz?

Pandemi Döneminde Sosyal Medyanın Olumlu katkılarını Keşfedin!

İlham Al


Akışta öylesine gezinirken ilham verici hikaye ya da postlarla ne kadar sıklıkla karşılaştığınızın farkında mısınız? Bu işinizle ilgili daha önce sizin aklınıza gelmemiş bir fikir de olabilir, henüz keşfedilmemiş güzel bir mekan ya da kitap da olabilir. En güzel örneğini ise geride bıraktığımız birkaç ayda yaşadık. Pandemi yüzünden birden evlerimize kapandık ve şimdiye kadar evde hiç bu kadar uzun zaman geçirmemiş insanlar olarak, neler yapabileceğimizi sosyal medya üzerinden birbirimizden öğrendik.

Bağlantıda kal

Sosyal medyanın ortaya çıkış amacı zaten bizi birbirimize bağlamak. Tanıdığımız ya da tanımadığımız insanlarla bağlantı kurabilmek artık çok daha kolay. Facebook ilk çıktığı zamanlar hangimiz ilkokul arkadaşlarımızı aramadık? (ve bulduk da!) Sosyal medya sayesinde en sevdiğimiz oyuncuya anında mesaj atabiliyoruz. Sokağımızda aksayan bir hizmeti belediyeyi etiketleyerek twitleyebiliyor ve çözümü hızlandırabiliyoruz. Peki ya her 8 saniyede bir,1 kişinin Linkedin üzerinden işe alındığını biliyor muydunuz? Evet sosyal medya artık bağlantı kurmanın en kolay yolu.

Para kazan

İster küçük bir işletmeniz ya da bloğunuz olsun, ister dünya çapında bir şirketiniz, sosyal medya sayesinde daha fazla gelir elde edebilirsiniz! Direk ürün satışı yapabileceğiniz gibi, takipçi sayınıza bağlı olarak markalarla işbirliği yaparak da para kazanabilirsiniz. İnsanların %62’si, bir ürünü ya da markayı hikayelerde gördüklerinde daha çok ilgilerini çektiklerini söylüyor. İsterseniz sosyal medyayı yalnızca internet sitenize daha fazla insan çekmek için de kullanabilirsiniz.

Farkındalığı artır

Sosyal medya, bir konu hakkında farkındalık yaratmak için harika bir yerdir. Dikkat çekmek istediğiniz konu ne olursa olsun kısa sürede büyük kitlelere ulaşabilir, sizinle aynı fikirde olanların desteğini alabilirsiniz. En iyi örneklerinden birini geçtiğimiz günlerde yaşadık. Kadına şiddete karşı dikkat çekmek isteyen kadınlar olarak siyah -beyaz fotoğraflarımızı arkadaşlarımızı da etiketleyerek paylaştık ve Türkiye’de başlayan akım dünyaya da kısa sürede yayıldı. Böylece İstanbul Sözleşmesi’nden henüz haberi bile olmayan insanlar da haberdar oldu ve desteklediklerini belli etti.

Haber al

Eskiden haber alma kaynaklarımız gazete, televizyon ve radyoydu. Şimdi ise en hızlı haber alma kaynağımız sosyal medya. Kullanıcılar sosyal medyada haberi sadece okumakla kalmıyor, aynı zamanda canlı canlı hikayelerin paylaşılmasına da katılıyor. Dolayısıyla sosyal medya, anlık haberleri geleneksel haber kaynaklarından daha hızlı servis ediyor, ancak trol hesaplar yüzünden çoğu zaman haberin doğruluğunu ispatlama ihtiyacı da doğmakta. Bu yüzden güvenilir hesapları takip etmekte fayda var.

Öğren

Sosyal medya sayesinde yeni bir beceri kazanmak, eski becerileri geliştirmek veya kariyer yollarını tamamen değiştirmek mümkündür. Tek yapmanız gereken, ne öğrenmek istiyorsanız arama kısmına yazıp karşınıza çıkan hesapları ve postları incelemek. Aramızda son birkaç ay içinde Youtube’dan video izleyerek, evde ekmek pişirmeyen yoktur herhalde (tamam en azından denedik diyelim) 😊 Ya da yeni bir yabancı dil öğreniyorsunuz diyelim. Instagramda keyifli paylaşımlar yapan birçok faydalı hesap bulabilirsiniz. Ve bu hesap gün içinde öylesine sosyal medyada gezinirken karşınıza çıkarak size yeni bir kelime katabilir.

Sonuç olarak sosyal medyayı bilinçli kullandığımız zaman bize kattıklarıyla hayatımızı hem kolaylaştırabiliyor hem de renklendirebiliyoruz.
Bundan neden mahrum kalalım ki?

PAYLAŞ