Kalbin Değil, Aklın Rengi: SARI

Writer: Emine Akca

Date: 05/10/2020

PAYLAŞ

Ne kırmızı kadar iddialı, ne beyazın masumiyetine, ne de siyahın gizemine sahip. Ama tüm renklerin arasında denge kurma özelliğine sahip, asil bir renk, SARI…

Carolina Herrea Sonbahar Kış 2020/2021

Sarı hem sonbaharı hem de güneşi temsil eden ilginç bir renk. Soğuk ve sıcak havanın en güzel dengesinin oluştuğu mevsimlerden biri olan sonbaharda ağaçların yaprakları yeşilden parlak sarıya, turuncuya, kırmızıya ve kahverengiye doğru renk değiştirir. Ama sonbaharda en çok sarı hakimdir. İstanbul’un Maçka parkından aşağı doğru yürürken, ya da Caddebostan’ın ağaçlarının arasından geçerken dökülen sarı yapraklar sadece bir renk cümbüşü oluşturmaz, aynı zamanda fark etmesek bile ruhumuzun dengesini kurar.

Fendi Sonbahar Kış 2020/2021


Yapılan araştırmalar sonucunda SARI’nın bazı etkilerini kısaca şöyle sırayalabiliriz; Sarı zeka ve aklın rengidir. Aynı zamanda eğlenceyi, neşeyi, canlılığı temsil eder. Yaratıcı bir renktir. Yeni fikirlere ihtiyacınız varsa etrafınızda sarı objeler bulundurup sarının yaratıcığından faydalanabilirsiniz. Sarı duygusallıktan uzaktır. Akıldan gelen fikirleri, kalpten gelen duygusal iletilere tercih edebilir. Duygusallığı tercih etmeniz bile bu rengin akla ne kadar baskın olduğunu gösterir. Sarı renk aklımızın rengidir, kalbimizin değil.

Moschino Sonbahar Kış 2020/2021


Bir önceki sayıda da belirttiğim gibi Oğuz Saygın, “Renklerle İnsanları Tanıma Kılavuzu” adlı kitabında insan karakterlerini renklerle kategorize etmiş ve farklı karakter ve kişilikleri 4 renkte gruplandırmış. Saygın, kitabında “SARI” olarak kategorilendirdiği insanları popüler, eğlenceli ve neşeli olarak ayırıyor.

Gucci Sonbahar Kış 2020/2021

Sarı renk grubundaki insanlar neşesiyle sizi de bir anda pozitif bir enerjiye sokar. Sarı rengi tercih edenlerin kişilik analizinde bu kişilerin özgür ve bağımsız olmayı sevdikleri ortaya çıkmıştır. Olabildiğince özgür ruhlulardır! Değişkenlikten hoşlanırlar. Günü birlik, dolu dolu yaşamaya bayılırlar. Çevrelerine enerji saçarlar. Yaşamlarında bir terslikle karşılaştıklarında hemen yeni bir ritme girerler. Bu kişilerin ikna kabiliyetleri de üst düzeydedir. Biraz da çapkın oldukları söylenir 😉
Sarı aynı zamanda bildiğiniz gibi GÜNEŞ’ i temsil eden renktir. Parlaklık ve sıcaklık hissi verir. Tıpkı güneşli bir gün gibi davet edicidir, ama fazlası rahatsız eder. Güneşli bir günün keyfini çıkarırken güneşin sarısı nasıl da içinize işler ve size kendinizi iyi hissettirir. Ama aynı zamanda da güneşin parlak sarı ışığı gözünüze girsin istemezsiniz çünkü sizi rahatsız eder. Hatta fazla maruz kalırsanız sizi yakar. Belki güneş ile olan bağından da dolayı zeki, çarpıcı, dikkat çekici ama yeri geldiğinde dikkat edilmesi gereken bir renk olarak düşünebiliriz.
Sarının kalıcı değil, geçici bir anlamı vardır. Bu özelliği nedeniyle trafikteki yol inşaatı gibi kısa süreli uyarı levhalarında tercih edilir. Geçici hissi uyandırması nedeniyle taksilerde de sarı kullanılır.
Moda dünyası da hemen her sezon sarıya ilgi gösteriyor. Ünlü markaların Sonbahar/Kış 2020-21 koleksiyonlarından seçtiğim sarı kostümlerin ilginizi çekeceğini düşünüyorum.
Sonbahara girdiğimiz bu günlerde, size aynı zamanda yazı anımsatan, canlı, kıpır kıpır, aklınızı ve yaratıcılığınızı kullanacağınız – yani SARI rengin güzel etkilerinde kalacağınız güzel günler diliyorum…

PAYLAŞ