Bitkileriniz İçin Kış Bakımı Rutinleri

Writer: Özden Tekirdağ

Date: 31/12/2021

PAYLAŞ

Artık bitkilerin yemyeşil olduğu, çiçekler açtığı mevsimleri geride bıraktık. Bitkilerimiz de bizler gibi soğuyan havayı hissetmeye başladılar. Diğer mevsimlerle kıyaslandığında kış mevsiminin, ev bitkilerinizi canlı tutmak için yılın en zor zamanı olduğunu söyleyebiliriz.

Bu aralar günler soğuk ve gri renkli. Evlerimiz içindeki hava kurudu. Ev bitkileri özellikle de tropik kökenli olanlar bu tür yetiştirme koşullarında hayatta kalmakta gerçekten zorlanabilir. Kış aylarında bitkileriniz ısıtma sistemlerinin neden olduğu kuru hava, yetersiz ışık alabildiği kısa günler ve soğuk gecelerle karşı karşıya kalır. Bunlar, ev bitkileriniz için ideal yetiştirme koşulları değildir.

Ev bitkilerinin kış bakımında en büyük sorunlar şunlardır:

  • Merkezi ısıtma ve kuru hava
  • Gün ışığının olmaması, çok az olması ve soğuk geceler
  • Aşırı sulama
  • Fazla besin
  • Zararlılar

Bu yazımızda kış koşullarında bitkilerimizin bu koşullarına adaptasyonunu nasıl desteleyebileceğimizi anlatacağız.

Evinizde Sanseveria, Monstera Deliciosa veya Pothos gibi düşük ışığı tolere eden bitkileriniz varsa kış mevsiminde biraz daha şanslı olabilirsiniz. Fakat evlerimizdeki bitkilerin çoğu tropik kökenli, kış günlerimizin sağlayabildiğinden daha fazla ışık alan sıcak, nemli yerlerden gelir.

Isıtma ve Kuru Hava

Evlerinizde kaloriferi açar açmaz nem hızla düşüyor. Bitkileriniz buna tepki verecek. Yapraklar gevşeyebilir veya kuruyabilir.

Bitkileriniz bir radyatörün hemen üzerindeyse, rafın veya pencere pervazının ısının bitkilerinizi rahatsız etmesini önleyecek şekilde en az bitkilerin yaprakları kadar geniş olduğundan emin olun. Sıcak havanın onları etkilemesini ve yapraklarını kavurmasını istemezsiniz.

Gün Işığının Azlığı ve Soğuk Geceler

Kış günleri daha kısadır ve ışık seviyeleri önemli ölçüde düşer. Pencerelerinizin hangi yöne baktığına bağlı olarak, bitkilerinize bu yeni düşük ışık az gelebilir. Bu durumda bitkinizi daha fazla ışık alan bir yere taşıyabilirsiniz. Mevsimlere göre evdeki bitkilerin yerlerini değiştirmek sizin sezonluk işlerinizden biri olmalıdır.

Güneye bakan bir pencere pervazındaki bitkiler, mümkün olduğunca fazla ışık almak için ideal konumdadır. Yer değişikliği yaparken onları dokunacakları bir pencereye çok yaklaştırmayın. Onları en az birkaç santim uzakta tutun. Çünkü maalesef o pencereler geceleri soğuyor.

Tek camlı pencerelere veya yaprakların solmasına ve düşmesine neden olan soğuk hava akımlarına çok yakın olduklarında, pencere pervazlarınıza dikkat edin. Soğuk esintiler bitkilerinizi üşütüyor olabilir.

Sadece ışık eksikliği değil, aynı zamanda sıcaklıktaki düşüş de iç mekan bitkileriniz için hayatı zorlaştırabilir. Bitkilerinizin her birinin dayanabileceği maksimum ve minimum sıcaklıklarıyla ilgili bilgi edinmelisiniz. Bu bilginin ışığında onların bulunacağı mekanlara karar verebilirsiniz.

Bitkilerin doğal bir hayatta kalma modu vardır ve birçok ev bitkisi kışın uykuda kalır, bu da onların daha yavaş büyümelerine ve daha düşük ışık seviyelerine tahammül etmelerine neden olur.

Fazla sulama

Aşırı sulama, bitkinize her seferinde çok fazla su verdiğiniz anlamına gelmez. Bitkinizi sularken bolca sulayabilirsiniz. Ancak bu, çok sık aralıklarla suladığınız anlamına gelebilir.

Toprağın üst tabakasının kuruması için yeterli zaman yoksa ve birkaç gün ıslak kalırsa, fazla sulamışsınız demektir. Bitkinizin kökleri, hiç kuruma şansı bulamazlarsa çürümeye başlayacaktır.

Aşırı sulama yapmanız, karanlık ve soğuk günlerde, suyun daha da yavaş buharlaştığı kış aylarında çok daha olasıdır. Dolayısıyla kış mevsiminde sulamalar arasında biraz daha bekleyin.

Fazla Besin

Bilmeniz gereken bir diğer şey ise gübrenin her probleme çare olmadığıdır. Gübre, büyüme mevsimi boyunca sağlıklı bitkiler içindir. Bitkiniz zaten zorluklarla mücadele ederken, gübre sadece onun stresini artıracaktır. Besin vermek için bahar aylarını beklemelisiniz.

Zararlılar

Bitki zararlıları, bitkilerinize gizlice girmek için genellikle kışı sever. Bu zararlılar kuru havada gelişirler ve daha da hızlı çoğalırlar. Mantar hastalıkları sıcak ve nemli toprakta oluşur. Aşırı sulama yapmanız durumunda ıslak kalan toprak onlar için ideal yaşama şartlarını sunar.

Bitkilerinizi sık sık kontrol edin. Yaprakların alt kısımlarında ve saklanmayı sevdikleri gövde aralarında zararlılara rastlayabilirsiniz. Onları görür görmez ortadan kaldırmak için acil adımlar atın. Konuyla ilgili zirai tarım ilaçlarından ya da farklı yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Peki tüm bu zorluklarla birlikte, kış aylarında ev bitkilerini nasıl canlı tutabilirsiniz? Bitki bakımı rutininizde birkaç şeyi ayarlayarak başlayın.

Bitkilerinizi kışı geçirmek için yapabileceğiniz şeyleri özetlersek;

  • Bitkilerinizi daha fazla ışık alabilecekleri yerlere taşıyın.
  • Aşırı sulama yapmayın (onları severek öldürmeyin, biraz unutun J).
  • Nemi artırın.
  • Gübreye ara verin.
  • Temizliklerini ve kontrollerini ihmal etmeyin.

Bizler gibi bitkilerde kışın biraz düşük enerjili olabilir. Kışın stres ve genel mutsuzluk belirtilerine daha fazla dikkat edin. Yapraklar solmaya veya sararmaya başladığında veya bitkiniz aniden çok yaprak dökmeye başladığında, bitkinizin mutlu olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak bunu ömrünü tamamlamış yapraklar ile karıştırmayın. J

PAYLAŞ