Ekmeği Kestim Ama Kilo Veremiyorum

Writer: Yeliz Kutlu Baylan

Date: 09/08/2022

PAYLAŞ

Yaz geldi, çoğumuzun hedefleri arasındaki kilo vermek baş sıralarda yerini aldı. Bu hedefle muhtemelen çoğumuz ikiye ayrıldı. Kimimiz kendi kendine denemelerde bulundu. Kimilerimiz ise diyetisyene gitti ve hızlı bir şekilde kilo vermek istedi. Şimdi bu iki seçenekteki genel hayal kırıklarını gelin beraber inceleyelim ve doğrularını görelim.

Diyelim ki kendi kendinize, bildiklerinizle dikkat ederek diyet yapmak istediniz.

Genellikle diyetlerdeki ilk kurban ekmek oluyor. Ekmeği hemen günlük hayatımızdan çıkarma kararı alıyoruz. Ama bunu uzun süre devam ettiremiyoruz, çünkü doymuyoruz. Günlük besinleriniz içerisinde karbonhidrat grubu dediğimiz besinler bulunmalıdır. Bu besinlerin en temeli ise ekmektir. Dengeli beslenme için karbonhidratlar gereklidir. Tabi ki doymuşluk hissini yaşamanız için de gereklidir.

Bir diğer seçeneğimiz beyaz ekmek yerine esmer ekmek tüketmek oluyor. Aslında bu çok doğru bir karadır. Esmer ekmekler, beyaz ekmek kadar kan şekeri seviyemizde ani veya sık değişimler yapmaz. Bu da bizim açlık durumumuzun daha kontrollü olmasını sağlar. Ama esmer ekmekler asla diyet değildirler. Yani “esmer ekmek yiyorum, zaten diyet fazlaca yiyebilirim.” dememeliyiz. Beyaz ekmek ve esmer ekmek arasında kalori farkı yoktur. Diyetisyenlerin esmer ekmeği tavsiye etmesindeki en büyük sebepler açlık hissinizi dengelemek ve lifçe zengin beslenmenizi sağlamaktır.

Ekmekle alakalı diğer karşılaştığımız yanılgı ise, “hiç ekmek yemiyorum, azıcık pilav/makarna yedim.” oluyor. 2 yemek kaşığı bulgur pilavıyla 1 dilim ekmeğin kalorileri nerdeyse aynıdır. Yani azıcık pilav o kadar da masum değil.

“Artık şerbetli tatlı yemiyorum, sütlü tatlı olur. Diyetteyim de dikkat ediyorum.” Cümlesini sık sık duymuşuzdur. Maalesef 2 dilim baklava ve 1 kâse sütlü tatlının kalorisi çokta farklı değil. Tatlıların diyeti yoktur. Nadiren, canımız çektiğinde tabi ki ölçülü bir şekilde yiyebiliriz (eğer bir hastalık söz konusu değilse), ama sütlü tatlı diyettir, yiyebilirim dememeliyiz.

“Çikolata yiyorum ama bitter olanlardan.” üzgünüm kaloriler neredeyse aynı…

Ara öğünde hiçbir şey yemeden sadece latte içmemiz en büyük yanılgılarımızdan biri olabilir. Yiyeceğimiz 1 küçük boy elma ve yanında 2 grisiniyle daha doyurucu bir ara öğün yapabilirdik.

Akşam yemeği yerine sadece 2 dilim pizza yemek yerine; 2 dilime ekmek, 8 yemek kaşığı etli sebze, yarım kâse yoğurt ve salata ile daha doyurucu bir öğün yapabiliriz.

Sabahtan akşama kadar hiçbir şey yememek çözüm değil. Metabolizmamızı yavaşlatmanın yanında, bir süre sonra daha da acıkmamızı ve normalde yiyeceğimizin çok daha fazlası kalori tüketmemize yol açar.

Yediklerimizin kalorisini hesaplayarak diyet yapmak ise bir diğer kendi kendimize denediğimiz diyet türüdür. Burada ise günlük kalorimizi cinsiyetimize, yaşımıza, kilomuza göre doğru hesaplamamız gerekir. Ayrıca dengeli beslenme için günlük kalorimizde karbonhidrat, yağ ve protein grupları dengeli ve ölçülü olmalıdır. Diyetisyenlerin verdikleri diyet listeleri bu hesaplamaları içerir.

Bir diğer kilo verme hedefimizi gerçekleştirme yöntemimize gelecek olursak; diyetisyene gitmek. İşte sizler için en doğru adım budur. Sizin için ve size uygun olarak yazılmış bir beslenme listesi çok daha sağlıklı, dengeli ve kalıcı kilo vermenizi sağlar.

Fakat burada ise yapılan en büyük hata beklentileri yüksek tutmaktır. Çok hızlı sonuç almak istediğinizi biz diyetisyenler çok iyi biliyoruz. Hızla istediğiniz bu sonuçlar maalesef gerçekleşemiyor. Bunları gerçekleştireceğini söyleyen kişi, bu sözünü gerçekleştiremiyor. Gerçekleştiren kişi ise daha kötü bir seçenekte ve sağlığınıza ciddi zararlar veriyor.

Yani 1 haftada 5 kilo veremezsiniz. İnanın sağlıklı bir şekilde bu kadar kiloyu vermenizi biz de çok isterdik.

Yazımı sonlandırmadan önce kilo verme nedeninizi kendinize açıklamanızı öneriyorum. Bu nedenler şöyle olabilir;

Kilo vermek istiyorum, çünkü

  • Etrafımdakiler kilolu olduğumu söylüyor.
  • Kendimi böyle beğenmiyorum.
  • Sağlığımı etkiliyor.
  • Bikini/mayo giyinmek istiyorum.
  • Kendimi bu şekilde güzel/yakışıklı bulmuyorum.
  • Kilolu olduğum için güzel kıyafetler bulamıyorum.
  • Aldığım kıyafetler bende güzel durmuyor.
  • Hareketimi kısıtlıyor.
  • Kilo verirsem kendimi daha mutlu hissederim.

Bu nedenlerden sağlığınızla alakalı olanlar, evet dikkate almanız gereken nedenler. Oturup, kalkmak, yürümek veya eğilmek gibi hareketler sizi yoruyorsa, bunlar kilonuzu sağlıklı bir düzeye indirmeniz için önemli sinyaller olabilir. Bir diyetisyenden yardım almanızı öneririm.

Kendiniz daha mutlu hissedeceğinizi düşünüyorsanız; bunu tekrar düşünün derim. Sizce gerçekten mutsuzluğunuz nedeni kilolarınız mı? Kilo verdiğinizde her şey çözülecek ve mutlu mu olacaksınız? Cevabınız evetse, bir diyetisyenden yardım almanızı öneririm.

Sağlık yönünü bir kenara bırakırsak, o çok eleştirerek beğenmediğiniz kıyafet mi, yoksa kendinizi mi eleştiriyorsunuz?

Psikologların ilk söylediği şeylerden biridir; “önce kendimizi sevmemiz gerekiyor.”

Biz her halimizle çok güzeliz/yakışıklıyız…

Lütfen her gün aynada kendinize bakın ve kendinizi övün. Bu ilk başlarda komik gelse de daha sonra ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.

Geri kalan nedenler için biraz sert olmak istiyorum izninizle;

Etrafınızdakiler çoğunlukla kendi içlerindeki hoşnutsuzluğu, mutsuzluğu size bir şekilde eleştirileriyle yansıtıyorlar, yani konunun sizinle hiç ilgisi yok, üzerinize alınmayın!

Eğer siz kendinize yakıştırıyorsanız, ne giyindiğiniz kimseyi ilgilendirmez, giyinin ve özgürce dışarı çıkın!

PAYLAŞ