Hayallerime Dünya İnandı

Writer: Sevil Balaban

Date: 29/03/2021

PAYLAŞ

Ece Çiftçi
SosyalBen Vakfı Kurucusu

Röportaj: Sevil Balaban / [email protected]

Ece Çiftçi kendi tanımıyla SosyalBen adıyla ilk adımını 14 yaşında atmış ve hayallerinin peşinden gitmiş seri sosyal girişimci.

Çok küçük yaştan beri hayatının büyük bir kısmını sosyal sorumluluk işlerine vakit harcayarak geçirdi.

SosyalBen Vakfı Kurucusu ve Gençlik Kooperatifi yaratıcısı olarak, New York Üniversitesi İletişim Becerileri programından mezun olduktan sonra İstanbul Bahçeşehir Üniveristesi sosyoloji lisans eğitimini tamamladı. Ardından Bilgi Üniversitesi Sosyal Projeler ve Sivil toplum Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı. Şu anda Yeditepe Üniversitesi’nde Antropoloji doktorasına devam ediyor.

Hayallerimi gerçekleştirirken bana güç olan SosyalBen Vakfı ile birlikte güzel çalışmalara imza atarken, ulusal ve uluslararası pek çok platformda konuşmacı olarak yer aldım. Bu yolda karşıma çıkan fırsatları en doğru şekilde değerlendirerek ve inananlardan destek alarak kümülatif olarak büyüyen bir toplumsal fayda yaratmayı amaçladım.

Aynı zamanda Oxford Üniversitesinde aldığım Felaket Senaryo Planlaması, Cape Town Üniversitesinden Sürdürülebilirlik ve Sistem Değişiklikleri, İrlanda Galway Üniversitesi’nde ise Hizmet Öğrenimi ve Müfredat planlaması üzerine eğitimler aldım. “Hayallerime dünya inandı” mottosuyla, bulunduğum her çalışmada hayal kurmanın ve bu hayallerin peşinden gitmenin gücünü keşfediyorum.

SosyalBen oluşumu nasıl ortaya çıktı, hikâyesinden bahseder misiniz?

SosyalBen serüveni 14 yaşında lisede bir konferansa katılmamla başladı. Konferansta edindiğim bilgiler ve dinlediklerimle hayallerim şekillendi. Hayallerimin peşinden koşarken SosyalBen Projesi ile “Bir Fikrin Mi Var?” yarışmasına katıldım ve birinci oldum. Aldığım derece sonrasında ekranlarda bahsettiğim SosyalBen Projesi’ne daha fazla kişi inanmaya başladı. SosyalBen’e olan tutkumu 2013 yılında resmiyete döktük ve daha fazla sosyal fayda sağlamayı hedefledik. SosyalBen vakfı kendi kendini başarılı bir şekilde fonlayan sürüdürlebilir STK’lardan biridir. Saha çalışmalarına sürdürülebilir bir bütçe oluşturmak için öncelikle SosyalBen Store kurduk ve ilk ürünümüz olan şemsiyelerimizi satarak fon sağlamaya başladık. Bunun yanı sıra, kurumsal ve bireysel sosyal sorumluluk danışmanlığı veren SosyalBen Akademi şirketini de hayata geçirdik. 2017 yılında ise tüm sosyal sorumluluk çalışmalarını SosyalBen Vakfı olarak tek çatı altında topladık. Bu çatı altında ekibimizden gönüllülerimize, kurumsal destekçilerimizden bireysel destekçilerimize kadar pek çok kişi var. Ayrıca tasarımlarıyla ufkumuzu açan ve dikkat çekerek fon yaratmamıza katkı sağlayan ünlü destekçilerimize de sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.

SosyalBen Vakfı’nın ana hedefi ve amaçladığı faydalar nelerdir, vakıf aracılığı ile bugüne dek kaç çocuğa ulaştınız?

SosyalBen Vakfı, dezavantajlı bölgelerde yaşayan 7-13 yaş arası çocukların yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini amaçlayan; bu amaç doğrultusunda kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak eğitim çalışmaları gerçekleştiren bir sivil toplum kuruluşudur. Vakfımızın başka bir amacı ise çocukların ve gençlerin yaşadıkları dünyadan sorumlu bireyler olarak yetişmelerine fayda sağlamaktır. Vakıf olarak, saha çalışmaları boyunca resim, müzik, dans, oyun, yaratıcı yazarlık, kısa film ve fotoğrafçılık, spor, icat olmak üzere 8 temel atölye çalışmalarıyla çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi, geliştirilmesi ve yönlendirilmesine katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızla Dünyada 11 ülkede, Türkiye’de ise 73 ilde 45 bini aşkın çocuğa ulaştık. Çocukların yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için faaliyet gösteren 581 gönüllümüz ve dijital ortamda SosyalBen çalışmalarına ortak olan 332 e-Gönüllümüz olmak üzere toplamda 913 SosyalBen Gönüllüsü ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Gelecek Vadeden Genç Liderler’ programı kapsamında Türkiye’den bu ödülü alan ilk isim oldunuz. Bu ödüle giden süreç nasıl gelişti?

Kariyerim ve hayallerim için üretmeye devam ederken 2018’de ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan “Gelecek Vadeden Genç Liderler” töreninde ödül alan ilk Türk olmaktan ve Forbes Dergisi tarafından “Türkiye’nin En Başarılı 30 Yaş Altı 30 Genci”nden biri seçilmekten mutluluk duyuyorum. Ayrıca yakın zamanda yer aldığım 2 listeden de bahsetmek isterim. Fast Company Dergisi tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Liderler” listesinde 30 yaş altı tek sosyal girişimci olarak yer almaktan ve Fortune Türkiye Dergisi’nin hazırladığı “40 Yaş Altı 40” iş insanı arasına seçilmekten mutluluk duyuyorum.

Aynı zamanda G20 Zirvesi alt komisyonu olan Almanya’da gerçekleşen G(irls)20 Genç Kadınlar Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil etmekten ve Avrupa Birliği Parlamento’sundan konuşmacı olarak bulunmaktan da gurur duyuyorum. Bu ödüllere layık görülürken, listelerde ve etkinliklerde yer alırken her ne kadar Ece Çiftçi olarak benden bahsedilse de aslında arkamda çok büyük bir destekçi grubunun olduğunun altını çizmek isterim.

Bu noktada ekibimizden de bahsetmeden geçemeyeceğim. SosyalBen tüzel kişiliğini kazandığı 2013 yılından beri yüzlerce gönüllümüzle çocukların yüzünü güldürmeyi sürdürüyor. Gönüllülüğün bulaşıcı olduğuna inanan biri olarak fayda yaratmanın verdiği tatmin paha biçilemez. Gönüllülerimizle bağımız hiçbir zaman kopmuyor. SosyalBen ile tanıştıktan sonra gönüllülerimiz de isterse kendilerine ekibimizde yer vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Sosyal sorumluluk duygusu gelişmiş kişilerle çalışmanın verdiği mutluluk çok güzel. Dinamik ve genç ekibimizle daha fazla fayda sağlamayı hedefliyoruz…

İyiliğe Açılan Mağaza; SosyalBen Store ile ilgili de bilgi alabilir miyiz?

SosyalBen Vakfı kendi kendini fonlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Vakıf bünyesinde fon sağlayıcı 2 iktisadi kuruluşumuz bulunmaktadır. Bunlarda ilki olan İyiliğe Açılan Mağaza’mız SosyalBen Store bizim için çok kıymetli. SosyalBen Store’da 7’den 70’e herkesin kullanabileceği ürünler satıldığından çok geniş bir hedef kitlemiz var. Aksesuar, hediyelik eşya ve kırtasiye alanlarında ürün yelpazemiz oldukça geniş. Örneğin şemsiye, not defteri, kokulu çorap, telefon kılıfı gibi pek çok farklı seçenek mevcut. Burada insanları bize çeken şey ise bir çocuk gülümsemesi. Altını çizerek belirtmek isterim ki SosyalBen Store bir mağaza değil, iyiliğe açılan bir kapı. SosyalBen Store’dan yapılan alışverişler çocukları mutlu etmemiz ve hayatlarına renk katabilmemiz için çok önemli.

2019 yılında SosyalBen Store’dan alışveriş yapanlar sayesinde 4 fiziki sahayı fonladık. Bu dört sahada 480 çocuk 52 gönüllü ile buluştu. Her yıl daha fazla çocuğa ulaşmak için daha çok çalışıyoruz. 2020 yılında, ünlülerin imzasını taşıyan ürünlerimizin yanı sıra SosyalBen Store’da en çok satılan ilk üç ürün Şemsiye, Tohumlu Kalemler ve Telefon Kılıfı oldu. 2021 yılına dair en büyük temennimiz bu sayıları iki üç katına çıkararak daha çok çocuğun yeteneklerini keşfetmesini sağlamak.

Ulusal ve uluslararası düzeyde hep birlikte salgınla mücadele ettiğimiz bu zor dönemde kendini ve sevdiklerini mutlu etmek isteyenleri, alışveriş yaparken fayda da sağlayacaklarını hatırlatarak SosyalBen Store’a bekiyoruz. Store ürünlerine www.sosyalbenstore.com’un yanı sıra lidyana.com, n11.com, shopier.com ve trendyol.com gibi farklı dijital satış kanallarından kolaylıkla ulaşabilirler.

Aynı zamanda gönüllülüğü de öğrettiğiniz bir Akademiniz var. SosyalBen Akademi’nin çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

SosyalBen Akademi de SosyalBen Store gibi Vakfa fon sağlayıcı nitelikteki 2 iktisadi kuruluşumuzdan biri. Sosyal girişimlerimizde dikkat ettiğimiz en önemli husus yarattığımız faydasının sürdürülebilir olması. Bu sebeple 2 iktisadi kuruluşumuz da bizim için çok önemli.

SosyalBen Akademi’yi 2015 yılında büyük bir heyecanla kurdum, kurarken de “Dünya’dan Biz Sorumluyuz” gibi iddialı bir motto ile yola çıktık. Bu işletmeyi kurarken Türkiye’deki gönüllülük oranını artırabilmek ve daha yaşanılabilir bir dünya yaratmayı amaçladım. Bu amaç doğrultusunda kurumlara ve bireylere sosyal sorumluluk proje danışmanlığı, gönüllü değişim program desteği ve alt program hizmetleri sunuyoruz.

SosyalBen Akademi verdiği sosyal sorumluluk danışmanlık hizmeti kapsamında sosyal sorumluluk projesini oluşturma, planlama ve hayata geçirme kısmında mentörlük rolünü üstleniyor. Danışmanlık hizmeti bireysel öğrenciler, kurumsal firmalar ve eğitim kurumları için farklı uygulamalar ile şekilleniyor. SosyalBen Akademi, sosyal sorumluluk danışmanlığı dışında bireysel ve kurumsal hedef kitlelere yönelik geliştirdiği alt programları da yürütüyor. Bu programlar Gönüllü Turizmi, Gönüllü Rehber, Camping For Community ve Saha Çalışmaları olmak üzere 4 farklı şekilde uygulanabiliyor.

Aynı zamanda SosyalBen Akademi 2018 Ocak ayından beri yürüttüğü gönüllü değişim programı sayesinde onlarca gönüllüyü ülkemizde ağırlıyor. Hindistan, İngiltere, Amerika, Kanada gibi dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelen gönüllüler 4 ana program olan: Tarım ve Çiftçilik, Çocuk Bakımı ve Gelişimi, Suriyeli Mülteci Desteği ve Engelli ve Özel Gereksinimli bireyler programlarından birini seçerek ülkemizde gönüllülüğü deneyimliyor.

SosyalBen Akademi ve çalışma kolları hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler www.sosyalbenakademi.com sitesini ziyaret edebilirler.

PAYLAŞ