Hiçbir Canlı “acı”masın…

Writer: Sevil Balaban

Date: 19/09/2020

PAYLAŞ

Kitapkoala.com internette kitap satmak ve elde ettikleri tüm karı sokak hayvanlarının tedavisinde kullanmak amacıyla Umut Kısa tarafından kurulmuş harika bir şirket. Buradan kitap alarak, hem kitap ihtiyacınızı gideriyor, hem de sokakta acı çeken hayvanların tedavilerine destek oluyorsunuz. İki güzellik birden yani….
Uzun sözün kısası, bu şirketin hissedarları sokak hayvanları, zira tüm karları onlara gidiyor.

Kitapkoala Operasyon Yöneticisi Selinay Şahin ile konuştuk.

Bize amaçlarını, yola nasıl çıktıklarını, yaptıkları yolculuğu ve ulaştıkları noktayı anlattı.

Kitapkoala’nın ilk başladığı günlerde bir gönüllü olarak katılmış organizasyona. O sırada Kitapkoala’nın kurucusu olan Sola Unitas Academy’nin öğrencisi iken bir yardım çağrısına koşmuş. Kitap paketlemek için. “Hikaye çok etkilemişti beni. Kayıtsız kalamadım.” diyor.

Sonrasında ilk personelleri olmuş. “ O kadar yoğun bir ilgi vardı ki, siparişler o kadar yoğundu ki, iki saat içinde işe girdim.” diye anlatıyor işe başlama hikayesini.

Süreç içerisinde operasyon yöneticiliğini üstlenmiş. “Hiyerarşik bir yapımız yok aslında, ekip çalışması tam olarak bizim yaptığımız.” diyor. “İşlerin pratik yürümesi açısından, hiyerarşik ortamın olmaması çok işimize yarıyor. Kitapkoala’nın kurulmasından itibaren geçen 2,5 yılda çok yol aldık. Yolda evriliyor bizim projelerimiz ve operasyonlarımız. İyiliğe ulaşmak için hızla yol alıyoruz. Büyüyen adımlar da atıyoruz, gerek kitabevi, gerekse holdinglerle yaptığımız işbirlikleri olsun, hızla büyüyoruz “ diye gururla devam ediyor.

Kitabevi açmak, birebir müşteri ile temas etmek, kapısından hayvanların da girebildiği bir mekanı yaşatmak hayallerinden biri imiş. Hem mekanın olduğu bölgede yaşayan patili canlara, hem de müşterilerin beraberinde getirdikleri dostlarına açık kapıları.

14 Şubat’taki açılışlarından hemen 20 gün sonra patlayan pandemi nedeniyle çok büyük durgunluk yaşasalar da vazgeçmeyeceklerini, mümkün olduğu kadar dayanacaklarını söylüyor.

Mağazanın şu anda her zamankinden daha çok desteğe ihtiyacı var. O kadar güzel hedeflerle yola çıkmışlar ki, bu işin mutlaka yürümesi gerekiyor. Sırf çalışanları işten çıkarmamak adına kitabevini açık tutmaya çalışıyorlar. “Hiçbir canlı ‘acı’masın” sloganı ile yola çıkan bir oluşumun, çalışanlarını zor durumda bırakacak kararlar almasını beklemeyiz zaten değil mi?

Nişantaşı’nda yaşayan güzel insanların onları yalnız bırakmayacağına canı gönülden inanmak istiyoruz.

Gelelim Kitapkola’nın oluşum hikayesine;

Kitap Koala bir çocukluk hayalinden yola çıkan, hayvanların acılarını dindirmek için kurulan bir organizasyon … 

“Hiçbir canlı ‘acı’masın !” sloganıyla hayata geçen müthiş bir oluşum.

İsim ararken, bir hayvan ismi olmasında karar kılmışlar ilk önce. Sonuçta hayvanlara yardım etmek için kurulan bir şirket değil mi? Koala’yı seçmişler. Koala “ sarılan” bir hayvan. Tek besin kaynağı olan okaliptüs ağacına sarılarak geçiriyor hayatını.

Sarılmak yaraları savar. Onlar da hayvanlara sarılmak istemişler kısaca.

Bir kelime oyunu da var isimlerinde; “kitap kovala” “kitap koala”.

Koala kitap kovalıyor da diyebiliriz.

Amaçları yaralı ve hasta hayvanların acılarına ilaç olmak. Peki, bunun finansmanını nasıl sağlayabilirler? Bunun üzerinde düşünmeye başladıklarında, ilk uzaklaştıkları fikir “Bağış almak” olmuş. Çünkü bağışın sürdürülebilirliği çok zor. Bu sene aldığınız bağışı seneye alamayabiliyorsunuz.

Bu kaynağı sürdürülebilir kılmak için buldukları yol; internetten kitap satıp, elde ettikleri kazancı hayvanları tedavi ettirmek için kullanmak. Gönüllülerle çalışıyorlar çoğunlukla.

Faturalara sevgi sözcükleri yazıyorlar el yazısıyla, kalp, çiçek çiziyorlar pembe, kırmızı kalemlerle.

Düşünsenize, kitap siparişinizle birlikte gelen faturanız çiçeklerle, kalplerle dolu. Dünya birazcık da olsa güzelleşiyor onlarla, bir umut doluveriyor içinize.

“Sürdürülebilir bir proje için şeffaflık şart” diyorlar. Mali tablolarını paylaşıyorlar. Ne geldi ne gitti, ne kadar hayvanın tedavisini finanse ettiler. Bunları paylaşıyorlar. 

Bağış kabul etmiyorlar ya, bir de bakmışlar o kadar çok bağış teklifini geri çeviriyorlar ki; bu tutarlarla çok güzel şeyler yapabileceklerini fark etmişler.

Demişti ya Selinay Şahin; “Yolda evriliyor bizim projelerimiz” diye. Böylece askıda kitap ve askıda mama projelerini uygulamaya geçirmişler.

Diyelim ki; şu an belki kitap almak istemiyorsunuz ama bu güzel girişime katkıda bulunmak istiyorsunuz. Ya da birkaç kitap alıyorsunuz ama ek olarak onlara yardımda bulunmak da istiyorsunuz… Askıda kitap veya askıda mama satın alarak sepete ekleyebiliyorsunuz. Sizin gibi düşünenlerin gönderdiği bağışları bir fonda topluyorlar. Askıda kitap seçeneğinden biriken paralarla, okullardan aldıkları yardım taleplerini karşılamaya çalışıyorlar. Askıda mama ile ise besleme noktalarına ve ihtiyacı olan barınakların imdadına yetişiyorlar. Bu konuda neler yaptıklarını da düzenli olarak paylaşıyorlar.

Şimdilik sadece gönüllüler aracılığı ile haberdar oldukları hayvanların tedavilerini Hİpder (Hayvanlar için Projeler Derneği)  aracılığı ile yürütüyorlar.

Tüm başvurular Hipder’e sosyal medya kanalı ile ulaşılarak gönderiliyor. Ardından bu başvurular, hayvanın fotoğrafları, durumunu özetleyen bir yazı ve veterinerin tedaviye ilişkin teklifi sonrasında onaylanıyor.

Hayallerine ulaşmak için yollarına devam ederken, e-ticaretin yanı sıra bir de kitabevi açmak istemişler ve 14 Şubat 2020 Dünya Öykü Günü’nde Teşvikiye’de 600 m2’lik bir alan üzerinde Şişli’nin en büyük kitabevini açmışlar.

Ülkede kitabevlerinin kapandığı bir dönemde yeni bir kitabevinin açılışı bölge halkı tarafından da destekle karşılanmış.

Aynı zamanda burası bir Kitap Kafe. 30.000’in üzerinde kitap çeşidi ile bu alanda en zengin kitabevi olmayı hedefliyor. Kitap alanlarının yanı sıra kafeterya, okuma odası, çocuklar için etkinlik alanı, toplantı salonu ve 40 kişilik seminer salonuna sahip. “Az kitaptan çok adet tutmaktansa, çok kitaptan az adet tutacağız. Hiçbir kitaba sansür uygulamadan her kitabı talep olduğu sürece bulundurmaya çalışacağız” diyorlar.

Bu kitap kafe aracılığıyla Kitap Koala’yı farklı şekillerde destekleyebilirsiniz. Yapabileceğiniz ilk şey kitap satın almak. Kitap çeşidi çok olduğundan hiç bir yerde bulamadığınız kitapları Kitap Koala’da bulabilme şansınız çok yüksek. Ayrıca kitabevinin kafesinden de alışveriş yapabilirsiniz.

Kamudan herhangi bir destek almadıkları için, yardım bütçesinin artması, ticari açıdan gelişmesine bağlı. Mümkün olduğu kadar çok hayvanı hayata döndürmeyi amaç edinen girişimin önceliği, tam da bu nedenle sadece tedaviyle yaşama şansı yakalayabilecek sokak hayvanları. Dolayısıyla sahipli hayvanlar veya beslenme, bakım, yolculuk gibi farklı talepler şu anda karşılanamıyor.

Yazımızı, Kitapkoala’nın ağzından bitirelim :

 “Eğer sokakta acı çeken hayvanların acılarını dindirmek ve tedavilerine destek olmak istiyorsanız, zaten normalde satın almak istediğiniz kitapları kitapkola.com dan alabilirsiniz. Bu sayede hem okumuş, hem de planladığımız sistemi kurmamıza yardımcı olmuş olursunuz.

Belki, yüzyıllarca devam edecek bir sistemin de mimarları arasında yer alabilirsiniz.

Şimdi kitap almanız gerekmiyor sadece paylaşarak da destek olabilirsiniz. Unutmayın kötü olan ticaret değil, kötü olan ticaretin kimin çıkarlarına hizmet ettiğidir. Kısacası aynı ‘ticaret’ birçok hayvanın acısının dinmesini de sağlayabilir.

Hepinizi kitap okumaya ve doğanın bizim kadar şanslı olmayan varlıklarını kalpten sevmeye davet ediyoruz.”

PAYLAŞ