Writer: NYX Magazine
Date: 13/03/2024
Sergide, Türkiye ve Japonya ilişkilerinin 100. Yılı nedeni ile hazırlanan lale ve sakura çiçeklerinin yer aldığı eserler de yer alacak.
Lalenin Çini ile Dansı Sergisi’nde, lale desenli eserlerin yanı sıra 41 yıl boyunca Çini Ustası İsmail Yiğit tarafından üretilen, yurt içi ve dışında çeşitli malikanelerde, villalarda, camilerde, mabetlerde, hamamlarda yer alan duvar çini süslemelerinin örnekleri de sergilenecek.
250’den fazla eserin yer alacağı sergide İsmail Yiğit tarafından elde üretilen objeler, tabaklar, panolar bulunuyor. Yiğit, bu sergi için, Türkiye ve Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. Yılı nedeni ile Türkiye ve Japonya’nın milli sembolü lale ve sakura çiçeklerinin yer aldığı bir koleksiyon da hazırladı.
Kütahyalı Çini Ustası İsmail Yiğit’in 250’den fazla eserinin yer alacağı “Lalenin Çini ile Dansı Sergisi” 5 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul Lale Vakfı’nda gezilebilir.
İsmail Yiğit, eserlerindeki motiflerin farklılığı, kendine özgü hammadde reçetesi ve sanatıyla hayatını bütünleştirmesi ile farklılaşıyor
Geleneksel Türk Çinileri üzerine eser veren günümüzün en önemli sanatçılarından olan İsmail Yiğit 1963 yılında Kütahya’da doğdu. Diğer çini ustalarının aksine, aileden çinici olmayan Yiğit, mesleki eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde tamamladı. Seramik Bölümünden mezun olduktan sonra, önemli çini ustalarıyla çalıştı. 16. yüzyıl seramiği ve çinisi üzerine çeşitli koleksiyonlarda ve tanınmış müzelerde yaptığı araştırmaların yanı sıra, İstanbul, Bursa ve Edirne gibi kentlerdeki cami, türbe ve külliyelerde yer alan çiniler üzerinde çalışmalar yaptı. 1990 yılında, mezun olduğu üniversitenin adına ithafen Marmara Çini adını verdiği atölyesini kurdu. Seramik sektörüne hizmet verdiği atölyesinde öğrenciler ve çalışanlarının eğitimine de ağırlık veren sanatçı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde vermekte olduğu derslerle de geleneksel çini sanatının gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir misyon üstlenmektedir. İsmail Yiğit, yurt içinde ve dışında 1994 yılından beri pek çok sergi düzenlemiş, sergilerinin yanı sıra pek çok önemli yapının çini restorasyonuna imzasını atmıştır.