Writer: Sevil Balaban
Date: 25/12/2023
Dilan Damgacıoğlu / ILONI by Dilan / Kurucu
Röportaj: Sevil Balaban / [email protected]
2021’de giriş yaptığı moda sahnesinde, Dilan Damgacıoğlu’nun vizyonu, asi, naif ve özgür tasarımları bir araya getirerek lüks iç giyim modasına taze bir bakış açısı getirmek üzerine odaklanıyor. ILONI by Dilan markası, yaratıcı tasarımları ve öne çıkan tarzıyla sadece bir giyim markası olmanın ötesine geçmeyi amaçlıyor. Damgacıoğlu, özgün tasarımları ve belirlediği yeni standartlar aracılığıyla, moda sektörünün geleneksel dinamiklerini sarsarak değişiklik liderliği yapmayı hedefliyor. Dilan Damgacıoğlu ile markasını ve moda kariyerindeki hedeflerini konuştuk.
Tasarım sürecinde sizi etkileyen faktörler nelerdir? Yaratım süreciniz nasıl şekilleniyor?
Yaratım sürecim doğal olarak kendi akışında ilerliyor genelde. Çevremde gördüğüm her şeyden ilham alabiliyorum. Çoğunlukla en güzel tasarım fikirleri planlamadığım bir anda arka arkaya geliyor. Çoğu tasarımcıya göre biraz daha tersten gelişen bir süreç benimki.
Iloni by Dilan markası nasıl doğdu? Markanızın misyonu ve değerleri nelerdir?
Markamın misyonu kadınların kendilerini keşfetmelerini sağlamak ve moda ile özgürce ifade edebilecekleri bir alan yaratmak. İç giyim ile dış giyimi birleştirmek ve kalıplara meydan okumak. Bunun yanında değerlerimiz olarak da her iş birliğinde kadınlara öncelik vermek, her vücut tipi, etnik köken ve yönelimden insana karşı kapsayıcı olmak.
Bir tasarımın başlangıcından son ürüne kadar olan süreci nasıl tanımlarsınız? Tasarımlarınızda öne çıkan belirli bir imza veya stil var mı?
Başlangıç benim beyaz bir kâğıda kurşun kalemle çizim yapmam ile başlıyor, bunu yaparken çizdiğim tasarımı renkli olarak hayal ediyorum. Sonra daha detaylı teknik çizim, uygun kumaş ve malzemelerin bulunması ve numune aşaması geliyor. Bir beden set çıkarıyoruz ve her bedeni, o bedendeki kişilere denetip fit denemesi yapıyoruz. Genelde numuneler en uygun fiti bulana kadar iki veya üç kez dikilebiliyor. Her şey onaylandıktan sonra da üretim aşaması geliyor. Üretim sürecini de ben bizzat takip ediyor oluyorum. Tasarımlarda öne çıkan stil aslında biraz asi bir duruş… İç giyimde bu duruşta olan başka bir marka yok Türkiye’de. Aslında naif ile asinin birleşimi, zıtlıkların güzelliği de diyebiliriz.
Iloni by Dilan markasının sürdürülebilirlik konusuna yaklaşımı hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?
Bu konu da benim için önemli tabii ki. Kumaş seçiminde her zaman doğa dostu kumaşlar seçmeye özen gösteriyorum, üretimi yüksek adette yapmayıp kumaş, malzeme israfı yapmamaya özen gösteriyorum. Ayrıca ürünlerin üretim sürecinin de etik çalışma koşullarında yapılıyor olması benim için çok önemli.
Koleksiyonlarınızda kendinizi ifade etme biçiminiz nedir? Kişisel tarzınız, tasarımlarınıza nasıl yansır?
Kişisel tarzım ILONI ile örtüşüyor, aslında bazen de ILONI benim kişisel tarzıma yön veriyor. Böyle iç içe geçmiş bir durum var ve bundan çok mutluyum.
Müşteri geri bildirimleri tasarım sürecinizi etkiliyor mu?
Gelen taleplere karşılık vermeyi önemsiyorum ve yeni tasarım yapacağım zaman bu önerileri de dikkate alıyorum. Mesela en son balenli ve daha push up etkisi olan sütyen talebi geldi. Bunun için çok fazla ped desteği kullanmadan push up etkisi verebilecek bir kalıp denemeyi planlıyorum.
Tasarım sürecinde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir?
Tasarım sürecinde en önemlisi doğru kumaşı bulmak benim için… Hem rahat hem kaliteli hem de görüntü olarak istediğime uygun olması gerekiyor. Onun dışında tasarımdan çok üretim kısmı daha yoğun geçebiliyor.
Moda endüstrisindeki trendlere nasıl uyum sağlıyorsunuz?
Aslında ILONİ by dilan’ın giriş koleksiyonunu yaparken tamamen markanın imzası olacak bir koleksiyon yapmaktı hedefim. Burada özellikle belli bir trende uymaya çalışmadım. Bir sonraki koleksiyonlar için yine dünyaca kabul edilen trendlere de bakarak ILONI çizgisinden çıkmayacak şekilde yol alacağımı söyleyebilirim.
Şimdiye kadar tasarladığınız koleksiyonlardan öne çıkanlar hangileridir ve neden?
Giriş koleksiyonumda en çok öne çıkan parçalar Türkçe olarak tam da çevirisi olmayan açık kap parçalar diyebilirim. Örneğin; göğüs kısmını açıkta bırakan Sophie Ouvert sütyen veya Sydney Jartiyer gibi.
Moda endüstrisindeki değişimleri göz önünde bulundurarak, Iloni by Dilan markası gelecekte hangi yönde ilerlemeyi planlıyor?
Gelecekte 5XL bedene kadar kapsayabilmeyi, ürün yelpazemi genişletmeyi ve iç giyim dışında da tasarımlar yapmayı planlıyorum. Böylece ILONI by dilan daha farklı etkinliklerde de giyilebilecek.