Öldürmenizin (Neredeyse) İmkansız Olduğu Ev Bitkileri

Writer: Özden Tekirdağ

Date: 02/07/2021

PAYLAŞ

Bu sayıda vicdanlara ve korkulara sesleniyoruz. Hepimizin bitkilerle anıları hep toz pembe değil elbette. Özellikle de bitki bakımı konusunda yeniysek, herkesin birkaç hüzünlü anısı olmuştur. Bu durumu kişiselleştirmeyin, ilk ve son değilsiniz. Nice bitki anneleri/babaları bile gün geliyor en kıymetlilerinin arkasından bakakalıyor. Bu utanılacak bir durum değil… 🙂

Geçmişte yaşadığınız kötü hikayeleri bir kenara bırakın. Ve şimdi bahsedeceğimiz bitkilerle yeni bir sayfa açmayı deneyin..

Bu bitkilere öldürmesi (neredeyse) imkansız bitkiler diyoruz. Çünkü bu türler nazsız, kaprissiz, onları unuttuğunuzda da mutlu olan, herkesin yaşatabileceği bitkilerdir. Eğer daha önce hiç bitki bakmadıysanız, bu türlerden hemen başlamanızı öneriyoruz. Bu bitkiler neredeyse her ışık koşulunda gelişirler, sulamayı unutsanız da umursamazlar. Hatta hatırlamanız gereken tek şey onları çok fazla sulamamanızdır. 🙂

Pothos Sarmaşık

Yıllardır en popüler bitkilerden biridir. Annelerimizin, büyük annelerimizin salonlarından hatırlarız. Salon sarmaşığı olarak da bilinir. Hızlı büyüyen sarkan dallarında güzel yeşil yaprakları vardır. Neredeyse her ışık koşulunda yaşar. Yurtdışında Şeytan sarmaşığı olarak da biliniyor. Sebebi ise, çok düşük ışık koşullarına bile ayak uydurabilmesiymiş.

Paşa Kılıcı Türleri

Paşa kılıcı türleri de bakımı kolay bitki denince ilk akla gelen türlerdendir. Vahşi doğada yağmur görmeden uzun süre yaşayabilir, bu nedenle sık sık sulamaya ihtiyacı yoktur. Hatta onu ancak fazla sularsanız öldürebilirsiniz. Her boyutta, her alana uyacak şekilde, çeşitli boyutları ve türleri vardır. Düz yeşil yapraklılar, Sarı kenarlı yapraklılar, örgülüler, silindirik formda olanlar, vs… Muhakkak içlerinden biri size uyacaktır… Bu özelliğinin yanında Paşa kılıçları havayı temizleme özelliği ile de biliniyor. Her eve lazım!

Salon Yaprağı

Salon yaprağı oldukça dayanıklı ve dekoratif bir bitkidir. Çok fazla ihmale katlanabilecek bir türdür. Yurtdışında bu bitkiye ‘dökme demir bitkisi’ deniyor. Ne kadar dayanıklı olduğunu daha iyi anlatan bir isim olabilir mi? Hem iç mekanda hem dış mekanda yetiştirilebilecek bir bitki olan Salon yaprağı az ışıkta uzun yapraklı, aydınlık ortamda daha kısa ve bol yapraklı olacaktır.

Zamia

Zamioculcas, zanzibar mücevheri veya zeze bitkisi olarak bilinir. Vahşi doğada uzun kuraklık dönemlerinde hayatta kalmasıyla tanınır. Bu, onu bir süre sulamayı unutsanız bile hiç umursamayacağı anlamına geliyor. Parlak yeşil ya da koyu siyah yapraklı iki türü bulunuyor. Siyah olan türü siyah zamia olarak biliniyor ve yeşile göre daha nadir bulunuyor. Aslında siyah yaprak genel olarak bitki dünyasında nadir bulunan bir özelliktir. Yeni çıkan yapraklar eski siyah yapraklarla mükemmel bir kontrast yaratacak şekilde yeşil çıkar, zaman geçtikçe tamamen siyaha döner. İzlemeye bayılacağınız değişimlerden…

Bambu

Şans bambusu olarak bilinen Draceana Lucky Bamboo, en öldürülemez ev bitkilerinden biridir. Ne kadar ihmal ederseniz edin, hayatta kalmanın bir yolunu bulacaktır. Yeter ki suya ulaşımı olsun. Şans bambunuzu yetiştirmek için toprağa ihtiyacınız olmayacak.  Su dolu bir vazo ya da bambuları bir arada koyabileceğiniz bir saksı yeterli olacaktır. Sadece suyu azaldıkça su eklemeniz gerekecek, haftalarca suyunu değiştirmeseniz de olur.

Bu bebekler ayrıca fazla ışığa ihtiyaç duymaz. Doğrudan güneş ışığı sevmedikleri için yakıcı güneş ışığından koruduğunuzdan emin olun.

Kaktüsler

Saydığımız diğer türler gibi kaktüsler de fazla sulamadığınız sürece hayatlarına kendi köşelerinde devam edeceklerdir. En büyük tehdit fazla sulamadır. Güneşin altında da olsa az ışıklı alanda da olsa yerini yadırgamayacak başka bir tür yok sanıyoruz…

Hızlı gelişim göstermeleri için güneş ışığına ihtiyaçları vardır ancak gölgede de yavaş da olsa büyümeye devam ederler.

Agloanema Türleri

Çin her dem yeşili diye de bilinen bu türler yeni başlayanlar için ideal başka bir grup! Genellikle yaprak güzellikleri için tercih edilirler. Pembe, yeşil, beyaz, çizgili, karışık renkli yaprakların olduğu birçok türü vardır. Yakıcı güneş altında kalmadıkça yaprakları güzelliklerini korur. Renkli yapraklı olan türleri ne kadar aydınlık ortamda olursa renkleri o kadar canlı olacaktır.

PAYLAŞ