Writer: Tan Sander
Date: 05/10/2020
Cancun hava limanına inip bisikletime kavuşunca, Güney Amerika Bisiklet Yolculuğum da başlamış oldu.
Cancun hava limanından pedallamaya başladıktan sadece 26 km sonra karanlık basmadan, hafif yağmur altında beni dev grafitilerle karşılayan Puerto Moreles sahiline ulaşıyorum. Sahilde ilk gecemi geçireceğim çadırımı kurmak için restoran sahibinden iznimi alıp, yağmur hızlanmadan çadırımı kurup, yağmurun tıp tıp diye başlayarak ninni seslerine dönüşmesiyle derin uykuma dalıyorum😴😴😴.
Bu yağmurla çadırımın ve yağmurluğumun su geçirmezlik testlerinden başarıyla geçtiğini de eklemek isterim! Kendinizin ve ekipmanınızın ıslanmaması sizin daha sağlıklı bir yolculuk yapmanızın garantisi olacaktır. Karayipler’de ıslansanız da güneşin 5 dakika içinde açmasıyla kupkuru olacaksınız fakat Güney Amerika’ya vardığınızda ıslanmamanız hayatta kalma derecesinde önem kazanacaktır!
Çadırınızı kurarken sahil kenarında iseniz; lütfen gel git olaylarının ve dalgaların ulaşamayacağı yerleri, nehir kenarlarında da bir sel anında zarar görmemeniz için yüksek bir bölgeyi seçmenizi öneriyorum!
Güneş çadırımın üzerinde parlamadan uyanıyorum. Erken kalkan daha çok pedallar diyerek ! kahvaltımı fasulye ile eşliğinde yapıp, ( Meksika’da hemen hemen her yemeğin içinde fasulye vardır veya önden aperatif olarak gelir😀) yola koyuluyorum! Cancun – Chetumal yolu Meksika Karayipleri veya Maya sahilleri diye anılan, her iki tarafı yağmur ormanlarıyla kaplı düz, hatta cetvelle çizilmiş kadar düz bir otoyoldur.
Önünüze dikkat jaguar 🐆 çıkabilir levhası, daha hoşu gerçek bir jaguar çıkma sansı da vardır. Jaguarlar buradan panamaya kadar birçok bölgede yaşamlarını sürdürmektedir!
Sıcaklık o kadar fazla ki erimemek ve serinlemek için yolun her yanında girişleri olan Cenoteleri dinlenme yerlerim olarak belirliyorum!
Cenoteler, Yucatan yarımadasını oluşturan kalkerlerin zaman içinde depremler ve buzul çağının bitmesine yol açan meteorun Meksika Körfezi’ne düşmesinin ardından meydana gelmiş birbirinden değişik mağaralar. Maya İmparatorluğu’nun kurulduğu ve 1200 senesine kadar yaşadığı bu topraklarda irili ufaklı, hepsi birbirinden farklı binlerce cenote bulunuyor. Çoğu cenote mineral zengini berrak sularıyla yerli ve yabancı turistlere ve ayrıca Yucatan’ın gerçek sahipleri Mayaların serinlemek için sık sık kullandığı birer havuza dönüşebiliyor. Cenoteler yeraltından birbirleriyle ve en sonunda atlantik okyanusuna bağlılar! Bir çok turist buralara aletli dalışın en tehlikesi olan sualtı mağara dalışına gelmektedir.
Cenoteler Mavi Delik anlamına gelmekte; yerel halk olan Mayalar tarafından da kutsal bölgeler olarak görülüp çeşitli kurban törenleri yeri olarak tarihte kullanılmışlardır!
Benim kurban edeceğim tek şey üzerimdeki inanılmaz sıcaklıktı! Suyun soğukluğunu yücudunuzda hissetmek sizi hemen yeniliyor ve günün ilerleyen saatleri için hazırlıyor.