Yoga ve Minimalizm

Writer: Asu Çetin

Date: 29/03/2021

PAYLAŞ

YOGA’ yı Nasıl Keşfettim ve Hayatım Nasıl değişti?

İyi ki keşfettim.

Yoga yapmaya başlamam ve yogayı hayatıma dahil etmemle birlikte zamanla yaşam tarzımda köklü dönüşümler gerçekleşti. Tüketmek yerine deneyimlemeyi yakaladım. İsteklerim yerine ihtiyaçlarımı görmeye ve ön plana çıkartmaya başladım.

Patanjali’nin yoga sutralarında ‘swadhyaya’ kavramı geçer. Bu kavram; kendini izle, incele ve araştır anlamına gelir. ‘Bir şey yapma, sadece gözlemle’ der. Bedenini, davranışlarını, tepkilerini, her türlü ruh halini, zihnini, nefesini izlemekten ve ruhuna ve bedenine farkındalık getirmekten bahsetmektedir.

Gözlem yapmaya yoga matımın üstünde asana pratiği sırasında başladım. “Bedenimin şu an neye ihtiyacı var?” Yoga asana pratikleri ile birlikte bedenimi ve nefesimi izler oldum. Pozları uygularken hangi kasımda, hangi eklemimde, vücudumun neresinde hangi hisler var ve neye ihtiyacı var? Hala mat üstünde bedenimi izleme pratiğim devam ediyor. Bedenimi dinleyip ihtiyacıma göre pratiklerimi uyguluyorum.

Meditasyon pratiklerimde zihnimi yargılamadan gözlemlerim. Düşünceleri durdurmak imkânsız ancak azaltmak ve kapılmamak mümkün. Hangi düşüncelere sahibim; bu düşüncelere kapılmadan, sürüklenmeden onları oldukları yerde bırakabiliyor muyum? Meditasyon çabam genelde bunun üzerinedir. Karmaşık zihnimi sakinleştirip yavaşlatmak…

Mat üstündeki bu deneyimlerimi hayatımın diğer alanlarında da yavaş yavaş uygular oldum. Hayatımı ve kendimi gözlemleyip, daha dengeli ve sakince yol almaya başladım.  Minimalist yaşam tarzının tohumları atılmıştı.

Minimalizmi; yalın, sade, keyifli ve zihinden özgür yaşamak, gerçekten ihtiyacın olana sahip olmak, sahip olurken de bağlanmamak olarak tanımlayabiliriz. İlişkilerinden giyim tarzına, yaşam alanından sahip olduğun eşyalara, düşüncelerinden kullandığın sözcüklere, hareketlerinden hayallerine kadar birçok alanında gerçeklik ve sadelik.  Kendine uygun ve bilinçli seçimlerle yaşamak.

Uzun süre farkında olmadan dünyanın sunduğu cezbedici şeylerin peşindeymişim. Başkalarından, filmlerden, dergilerden, reklamlardan, sosyal medyada gördüklerimden ister istemez etkilenmişim. Tam anlamıyla bana ait olmayan isteklerin peşine bile düşebilmişim diyebilirim. Daha fazlasına sahip olma, başkasında var ise benim de olmalı gibi iç güdülerimiz maalesef ki mevcut. Zihinsel olarak, bir şeylerin var olması ve bizim olması bizi rahatlatıyor gibi geliyor. Ancak hem fiziksel hem de ruhsal anlamda yükler oluşturabiliyor.

Yoga pratiklerime devam etmem ve minimalizm akımını araştırmaya başlamamla birlikte ihtiyacım olmayan eşyaları hayatımdan çıkartmaya başladım. Sadece ihtiyacım oldukça ve bilinçli alışveriş yapmaya özen gösterir oldum. %100 olmasa da büyük oranda başardığımı görüyorum 😊

Yapı olarak ister istemez olumsuz düşüncelerim yüksektir. Olumsuz düşüncelerin her zaman bizimle olduğunu kabul etmiş durumdayım. Artık onlara kapılmak yerine, olumsuz cümlelere karşı bilinçli olumlu, düşünceler kurmaya özen gösteriyorum. Öfke, nefret, kıskançlık, hırs gibi duygular da düşüncelerinizin eseridir. Bizlere ait değildir. Bunu yaratan düşüncelerin bize hiçbir faydası olmadığını fark edebilmek çok güzel.

Şikâyet etmekten, dedikodudan uzak durmaya çalışıyorum. Huzur veren, sağlıklı iletişim kurabildiğim ve bana olumlu hisler veren kişilere zaman ayırıyorum. Gerçek ve sağlıklı ilişkiler kurmaya dikkat ediyorum.

Yapmak istediğim gerçek şeyleri belirlemek üzerine çaba gösteriyorum. Artık kendimi daha net ve sade olarak anlayıp ve daha iyi ifade edebiliyorum.

Zamanı daha etkin ve verimli kullanmak, yeniliklere yer açmak bizlerin elinde. Fiziksel basit bir deneyimle başlayıp yavaş yavaş daha derin dönüşümler yaşayabilirsiniz. Ve bu dönüşüm hayatınızda yer alan kişileri de dönüştürme ve ilham verme gücüne sahip.

Benim Yoga serüvenim bu şekilde başladı. Bedenim ve ruhumda yarattığı değişiklikler ve hayat kalitemi nasıl arttırdığı konusunda sizi de biraz bilgilendirmek, belki biraz da ilham vermek istedim. Bundan sonraki sayılarda da size mümkün olduğunca ilham vermeye devam edeceğiz.

6 Adımda Minimalizm

6 basit uygulama ile minimalizme adım atabilir, zamanla içselleştirip yeni bir yaşam tarzına geçiş yapabilirsiniz.

1 – Hayatınızda düzeltmek istediğiniz şeylerin listesini yapın

Hayatınızda sizi rahatsız eden şeylerin listesini yapın. Karşılarına da bunları neye dönüştürmek istediğinizi yazın. Kalbinden neler geçiyor, gerçekten neleri dönüştürmek istiyorsun? Bir süre bu soruya odaklanabilirsiniz.

Değişimler ve yeni alışkanlıklar kazanmak zaman alabilir. Bu listeler niyetinizi canlı tutacaktır.  Niyetleriniz için adımlar atıp gerçekleştiğini görmek çok keyifli olacak.

İhtiyacınız olmayan eşyalarınızı hayatınızdan çıkartın

Bir gün ihtiyacımız olursa diye birçok eşyayı elimizde tutuyoruz. Hiç kullanmadığınız, ihtiyacınız olmayan, eskimiş veya enerjisi size uymayan eşyalarınızı hayatınızdan çıkarmaya başlayın. İhtiyacı olan başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Cüzdanınızdan ve çantanızdan başlayabilirsiniz. Ardından başucu komodininiz ile devam ederek dolaplara geçebilirsiniz. Ayakkabılarınızı, kıyafetlerinizi, takılarınızı, kozmetik ürünlerinizi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Kendinize yeni bir tema seçerek evinizi de değiştirebilirsiniz. Fazlalık mobilyalardan, eski elektronik cihazlardan, kullanılmayan kablolardan, kullanım kılavuzlarından ve kataloglardan kurtulabilirsiniz

Böylelikle yeni ve gerçekten ihtiyacınız olan şeyler için yeni alanlar açmış olacaksınız. Belirli aralıkla eşyalarınızı yeniden düzenlemeye devam edin.

Satın alma davranışlarınızı değiştirin

Hangi sıklıkta, neler alıyorsunuz? Aldığınız şeyleri verimli kullanıyor musunuz? Bir heves ile aldığınız bir veya iki kere kullandığınız şeyler var mı? Sürekli yeni bir şeyler alma eğiliminiz var mı? Satın alma davranışlarınızı gözlemleyin ve altında yatan nedenleri bulmaya çalışın.

Sizin için mükemmel olan şeyleri satın almaya çalışın. Bilinçli ve kaliteli alışveriş yapın. Yeni model bir arabaya, telefona, cekete, ruja ve ayakkabıya ne kadar ihtiyacınız var?

Dijital temizlik yapın

Telefonunuzda kullanmadığınız ve size faydası olmadığını düşündüğünüz uygulamaları silin. Bilgisayarlarınızdaki dosyalarınızı ve e-mail kutularınızı temizleyin. E-mail aboneliklerinizi gözden geçirin. Sosyal medya hesaplarında takip ettiğiniz sayfaları da gözden geçirin. 

Sosyal medya ve internette harcadığınız zamanı kontrol edin. Gereksiz harcadığınız zamanı size daha iyi gelecek şeylere harcayabilirsiniz. Sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirmek, yeni bir hobi edinmek daha iyi bir seçenek olacaktır.

Dilinizi ve ilişkilerinizi sadeleştirin

Şikayet etmeyin, dedikodudan uzaklaşın ve olumsuz cümleler kurmayın.

Size huzursuzluk veren, olumsuz hisler yükleyen ve sağlıklı iletişim kuramadığınız kişilerle görüşmek zorunda değilsiniz. Gerçek iletişim kurabildiğiniz, sizin için önemli olan ve değerli insanlara daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Sahip oldukların için şükran listesi yap

Kendinize ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunu hatırlatabilirsiniz. Gerçekten sizi iyi hissettiren mutlu eden şeyleri düşünün ve bunlara sahip olduğunuz için şükredin. Kendinize bir de şükran listesi yaparak, sürekli düzenleyebilir ve yeni maddeler ekleyebilirsiniz.

PAYLAŞ