Kedi ve Köpeklere Bunları Asla YEDİRMEYİN!

Writer: Sevil Balaban

Date: 02/11/2023

PAYLAŞ

Patili dostlarımız için en sağlıklı mamaları tercih etsek de gerek eğitim gerekse ödül olarak zaman zaman atıştırmalıklara başvurabiliyoruz. Kendi besinlerimizden vermek, en sağlıklı olanları seçmek, uygun oranı ve hazırlanış şekillerini bilmek gerekiyor bu noktada. Tüm bu çabanın içinde can dostlarımıza vermememiz gereken zehirli yiyecekleri bilmemiz oldukça önemli.

Köpekler İçin Zararlı Yiyecekler

Zararlı yiyecekler arasında soğan ve sarımsak en başta gelir. Yediklerimizin içinde soğan ve sarımsak varsa onları köpeklerimizle paylaşmamamız gerekiyor. Küçükken vereceğimiz eğitimle onları yemek masalarımızdan uzak tutabiliriz.

Bizim için çok faydalı olduğunu bildiğimiz avokado köpeklerimiz için son derece tehlikeli olabilmektedir.

Özellikle sıcak havalarda tüketmekten çok zevk aldığımız dondurma gibi şekerli besinler köpeğimiz için çok zararlıdır. İçeriğindeki şekerin yanı sıra süt ürünleri ve çikolata da köpeğimiz için çok zararlı olan besinlerin arasındadır.

Yavruluk döneminden çıktıktan sonra süt ürünlerini sindiremez köpekler. Bu nedenle süt ürünleri tükettiklerinde kusma, ishal, şişkinlik ve daha ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalırlar. Laktoz intoleransı belirtileri her köpekte farklı olabilir.

Mayalı hamur kokusundan dolayı köpeklerimizin ilgisini çekebilir ama son derece zararlı olduğu için onları mayadan uzak tutmalıyız.

Çay ve kahve gibi bizim sık tükettiğimiz içecek türleri de köpekler için zararlıdır.

Her ne kadar bizim için zararlı olduğunu bilsek de zaman zaman kızartmaya hayır diyemiyoruz günlük yaşamımızda. Fakat köpeklerimiz için obezite ve pankreas sorunlarına neden olacağını bilmemiz gerekiyor.

Yulaf, pamuk tohumu, mısır koçanı ve çeşitli odunsu bitkilerde bulunan ksilitolün köpeklerde kan şekeri ve organ fonksiyonunda olumsuzluklara neden olabilmekte ve uzun süre tedavi ihtiyacı duyulabilmektedir. Bu nedenle köpeğimize koçanlı mısır vermemeliyiz.

Köpekler kemik kemirmeyi severler bunu hepimiz biliriz. Ancak özellikle pişmiş kemikler büyük risk oluşturur. Kemik pişerken zayıflar ve kırılmaya veya parçalanmaya meyilli hale gelir. Pişmiş kemik yiyen bir köpeğin en kısa zamanda veteriner kontrolünden geçmesi iyi olacaktır.

Yaş ve kuru üzümün onların sağlığına zararlı olabileceğini bilmeliyiz. Bu meyveler, hayvanlar tarafından parçalanamayan yüksek konsantrasyonda tanen içerir, kusma ve ishal oluşabilir. Zehirlenme şiddetliyse, veteriner kusturabilir. Ağır vakalarda, köpeğin bir veya iki gün hastanede kalması gerekebilir.

Kediler İçin Zararlı Yiyecekler

Soğan, sarımsak, küçük arpacık soğanı ve yeşil soğan, kedimizin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve anemiye neden olabilir. Bu yiyecekler büyük miktarlarda yenildiğinde zehirlidir. Uyuşukluk, halsizlik, iştahsızlık, soluk renkli diş etleri ve turuncu ila koyu kırmızı renk idrar gibi belirtiler ortaya çıkar bu durumda kesinlikle en kısa sürede kedimizi veterinere götürmeliyiz.

Çiğ yumurta veya çiğ et tüketimi tıpkı insanlar olduğu gibi kedilerde de salmonella veya E.coli zehirlenmesine yol açabilir. Bu hastalığın belirtileri arasında kusma, ishal ve halsizlik sayılabilir.

Çiğ veya pişmiş kemikler kedimizin boğulmasına, sindirim sisteminde yaralanmalara veya dişlerde hasara neden olabilir.

Çikolatanın köpekler için ölümcül olabileceğini biliyoruz. Çikolata aynı zamanda kediler için de zehir etkisine sahiptir. Çikolata, kusma ve ishale, vücut ısısında yükselmeye ve kaslarda titremeye, anormal kalp ritmine, abdominal rahatsızlığa, su ihtiyacında artışa ve nöbetlere neden olan metilksantin adlı bazı maddeler içerir.

Alkollü içecekler ve alkol içeren yiyecekler kedimiz için tehlikelidir. Alkol; kusma, ishal, titreme, oryantasyon bozukluğu, solunum güçlüğü, koma ve hatta ölüme neden olabilir.

Kedimizi çiğ hamurdan uzak tutmak da önemlidir. Çiğ hamur işi, midede genişlemeye veya alkol oluşmasına neden olur.

Kedi ve süt…. Masallarda bile kedilere süt verilir değil mi? Aslında son derece zararlı bir besleme yöntemidir bu. Kediler sütteki laktozu sindirmekte zorlanırlar, bu da hazımsızlık veya ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle özellikle sokak kedilerini beslerken sütten uzak durmalıyız, çünkü onların karşılaşacakları sorunlarda hemen bir veteriner hekime ulaşma şansları oldukça azdır.

Köpeklerde olduğu gibi yaş ve kuru üzüm yenmesi kedimizin hastalanmasına hatta çok hızlı bir şekilde böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Köpek maması kediler için zehirli olmasa da kedimizin bir köpeğe göre daha farklı besin grubuna ihtiyacı vardır. Kedi maması bol miktarda A vitamini, taurin, araşidonik asit ve protein içermelidir ve köpek mamasında bu besin maddelerinden çok düşük seviyelerde mevcuttur. Köpekler daha düşük miktarda A vitamini ve protein alarak hayatta kalabilirler fakat aynı durum kediler için geçerli değildir. Yeterli miktarda taurin olmadığında kedilerde kalp hastalığı, görme ve diş problemleri gelişebilir.

PAYLAŞ