Şaka Değil Gerçek, Köpek Belediye Başkanı Wilbur Beast ile Tanışın

Writer: Sevil Balaban

Date: 07/11/2020

PAYLAŞ

Amerika’da başkanlık seçimlerinin yapıldığı ve sonuçlarının merakla beklendiği bugünlerde, Amerika’nın Kentucky Eyaleti’nin Rabbit Hash kasabası sakinleri de belediye başkanlarını seçme heyecanını yaşadı.

Bu küçük kasabanın seçim heyecanını ilginç hale getiren olay, belediye başkanı adaylarının hayvanlardan oluşması. Evet yanlış duymadınız. Bu kasabada adaylar kedi, köpek, tavuk gibi hayvanlardan oluşuyor. Geçtiğimiz Salı günü gerçekleşen seçimde Wilbur Beast isimli bir Fransız buldog köpek belediye başkanı olarak seçildi.

Wilbur Beast 13 bin 143 oyla, şimdiye kadar en çok oyu alan belediye başkanı oldu. Ayrıca bu seçimde şimdiye kadarki en yüksek katılım sayısı da gerçekleşmiş oldu.

Ancak minik Wilbur Beast kasabanın ilk patili belediye başkanı değil. 1998 yılında dönemin Rabbit Hash Belediye Başkanı görev süresi dolmadan önce trajik bir şekilde hayatını kaybedince, kasaba halkı bir hayvanı belediye başkanı olarak seçmeye karar vermiş ve ilk kez 1998 yılında “Goofy Borneman” adlı köpek belediye başkanı seçilmişti. Goofy, belediye başkanlığı devam ederken öldü. Ve ondan sonra her seçimde kasabada yaşayan bir hayvan belediye başkanı olarak seçilmeye devm edildi. Bu sembolik belediye başkanlığı ile kasabaya gelir sağlamak amaçlanıyor. Çünkü her oyun bedeli 1 $.

Üstelik oy kullanmak için kasabada yaşamak da gerekmiyor. Dünyanın her yerinden, internet üzerinden 1 $ ödeyerek oy kullanılabiliyor. Toplanan para ile kasabanın eksikleri gideriliyor.

Bir hayvanın belediye başkanı olması sadece bu kasabaya özgü bir durum değil. 1997 yılında yine ABD Alaska Eyaleti’nin Talkeetna köyünün sakinleri belediye başkanı adaylarını beğenmeyince oy pusulasına o zamanlar yeni doğan Stubb adlı sokak kedisinin adını yazıp onu temsili olarak belediye başkanı seçmişlerdi. Stubb yaşamını yitirdiği 2017 yılına kadar temsili belediye başkanı olarak kaldı.

PAYLAŞ