Hayvan Sağlığı İnsan Sağlığı Kadar Önemlidir

Writer: Sevil Balaban

Date: 29/03/2021

PAYLAŞ

Mert Baylan, veteriner hekim bir babanın oğlu.

Lise yıllarında babası ile yaşadığı birçok deneyim hayvan sevgisi ile birleşince veteriner hekim olma isteğini yoğun olarak hissetmeye başlamış ve meslek seçme sürecinde kararını netleştiren faktör olmuş.Veteriner Hekim Mert Baylan ile mesleğinin zorluklarını ve güzelliklerini konuştuk.

‘Veteriner hekimlik sadece klinisyenlik değil aynı zamanda birçok sektörde iş imkânına sahip bir meslek kurumu. Birçok meslektaşımız klinisyen veterinerlik dışında ilaç ve gıda ile alakalı özel sektörde hizmet veren firmalarda çalışıyor ve de kamu hizmetlerinde yer alıyor. Genç hekim adaylarının sahip olması gereken en önemli özellikler özveri, sabır ve vicdandır. Uzun süren eğitim süreci okul hayatını da aşıp mesleği icra ettikleri günün sonuna kadar devam edecek; hayatınız eşittir mesleğiniz olacak bir durumdur. ‘

Veteriner hekimliğin halk sağlığına yönelik katkılarından da söz eder misiniz?

Beşeri hekimlik insanlar içinse veteriner hekimlik de insanlık içindir. Bu bizim mesleğimizde önemli bir söz olarak yer almaktadır. Halk Sağlığı ve hayvan sağlığı birbirinden ayrı düşünülemez. Çünkü insanlar ve hayvanlar birlikte yaşayan canlılardır. Sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı insan; bu üçlü birbirine direk bağlı bir ekosistem oluşturmaktadır.

Kumluca Veteriner Sağlık Merkezi’nin öyküsü nedir? Ne zaman ve nasıl kuruldu? Hizmetlerinizden bahseder misiniz?

Kumluca Veteriner Kliniği 2002 yılında babam İsmet Baylan tarafından Kumluca ilçesinde yıllarca kamu sektöründe yöre halkına hizmet vermiş 40 yıllık bilgi birikimiyle hizmet vermeye başladı. 2010 yılında İstanbul Ünivesitesi Veteriner Fakültesinden mezun olduktan sonra babamla birlikte aktif olarak klinikte hizmet vermeye başladım. Hizmetlerimiz, başladığımız ilk günden beri hayvan sağlığı için gece gündüz demeden çalıştığımız yılları içermektedir. 2020 yılının başında küçük ilçe kliniğimizi bölge halkının tamamına hizmet veren, çevre ilçelere hizmet götürebilen bir sağlık merkezi haline dönüştürdük. Mesleğimize yaptığımız yatırımlarla günümüz teknolojisinin birçok imkânlarını insanlarla ve hayvanlarla buluşturmayı başardık. Yaptığımız işler hem ilçemizde hem diğer ilçelerde, hem de il merkezinde çok güzel yankılar uyandırdı. Bu açıdan doğru yolda ilerlediğimizi, insanların bizi takdir ettiğini görmek motivasyonumuzu ve vizyonumuzu daha ileriye taşıdı. Şu anda sağlık merkezimizde hekimlerimiz, teknikerlerimiz ve diğer çalışanlarımızla en iyi hizmeti vermek için çalışmaktayız.

Hasta sahiplerinden beklentileriniz nelerdir?

Hayvan sağlığının insan sağlığı kadar önemli bir durum olduğunu, bizim bu bakış açısıyla hastalarımıza yaklaştığımızı unutmamaları ilk beklentimizdir.

Şimdiye dek sizi çok zorlayan, üzen, mutlu eden hiç unutamadığınız bir vaka oldu mu?

Tabii ki dünyanın en güzel şeyi doğumdur, doğum vakaları da kimi zaman çok zorlaşır güç doğumlar yaşanır, sezaryen yapmak zorunda kaldığımız durumlar vardır; o yavruların doğuş anı, ilk nefesleri, ilk seslerine tanık olmak beni inanılmaz sevindirmiştir. Bunlardan biri beş yaşlarında kangal cinsi bir köpeğe yaptığım sezaryen operasyonudur; yirmi iki tane yavruyu sezaryen ile kurtarabilmiştik. Bir diğer vaka da ulusal basında da haberlerimizin yer aldığı küçük ırk bir köpekte yaptığımız idrar kesesi taşı operasyonudur. 11 parça taşla kocaman bir idrar kesesi, zorlu bir operasyon unutamadığım anılarımdandır.

Son dönemlerde hayvana yönelik şiddet ve istismar haberleri sıkça duyulmaya başladı. Sizce bu tür hadiselerin önlenmesi en azından asgariye indirilmesi için neler yapılabilir?

En başta bununla alakalı yapılması gereken şey; hayvanlara karşı yapılan eziyetin kabahatler kanunundan çıkartılması, bu yasanın tamamen değiştirilmesi ve yahut hayvan severlerin olması konusunda ısrar ettikleri gibi yeni yasanın anayasamızda bariz yer almasıdır. Bununla alakalı düzenleme yıllardan beri geciktirilmiş, bu yasa değişmediği sürece ilerleme olmayacaktır. Şöyle düşünün bir adam öldürmenin suçunun karşılığı hapis cezasıdır, bir köpeği öldürmenin ise para cezası… Bunun caydırıcılığı nerede? Dünyadaki uygulamalara baktığımızda; gelişmiş toplumlar hayvan koruma polisleri ve yasalarıyla hayvan hayatının ve refahının devlet eliyle garantörü konumundadır.

8-Sokak hayvanları sorunu kanayan bir yara olarak devam etmekte. Sokak hayvanlarına destek olmak için Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?

Sokak hayvanları kanayan bir yara; tahminim uzun yıllar daha da kanamaya devam edecek, bununla alakalı sivil toplum kuruluşlarından daha çok devlete büyük işler düşüyor. Çünkü gerekli merciler görevlerini gerektiği gibi yerine getirmiyor. Sokak hayvanları probleminde esas olayın eğitimle çözüleceği kanısındayım. Burada önemli olan küçük yaştan itibaren çocuklara hayvan sevgisinin aşılanması gerekliliğidir. Bu ailenin inisiyatifine bırakılacak bir durum değildir. Hekim olarak okullarda konferanslara, kermeslere katıldık, sokak hayvanları için ücretsiz muayene, tedavi ve operasyonlar yaptık, yaban hayatına kapımızı sonuna kadar açtık, hayvan sever, STK, şahıs ayırdetmeden el ele neler yapabiliriz diye görüştük ve görüşmeye devam ediyoruz.

9-Hayvan sahiplenmek isteyen kişiler hangi özelliklere sahip olmalı? Onlara neler önerirsiniz?

Hayvanlarda bizler gibi duygusal varlıklar, birlikte bir şeyler paylaşmayı isterler. Kendi yaşantımızın şeklini belirledikten sonra bize hangi hayvanı sahiplenmek uygun ona karar vermemiz gerekiyor. Örneğin; sürekli seyahat yapan, işi dolayısıyla evde zaman geçiremeyen bir insanın köpek beslemesi iki taraf için de acımasız bir durumdur.

10- Sokak hayvanlarını besleyen hayvan severlere tavsiyeleriniz var mı?

Hayvan severlerin özellikle dikkat etmesi gereken şey; dezenfeksiyon. Hastalıklardan korumak için temiz barınma ve yemek sunulması önemlidir. Özellikle sokakta besleme yapanların temiz mama ve su kaplarının olması, gerektiğinde dezenfekte edilmesi, bulaşıcı hastalıklardan bir nebze koruma sağlayacaktır.

11.Hayvan severlerin hasta olduğunu düşündükleri hayvanları size ulaştırmadan önce yapabilecekleri basit acil müdahaleler var mıdır?

Acil müdahale uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Hem insan hem hayvan için kişilerin asgari ilk yardım bilgisinin olması hayat kurtarır. İlk yardımın en önemli ve ilk basamağı NEFEStir. Veteriner Hekime ulaşıncaya kadar düzgün nefes alabilmesi, bunun için yardım edilmesi elzemdir.

PAYLAŞ